ΓΡΕΒΕΝΑ - Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

«Κράτος και Φιλότης, Βία και Ανεκτικότητα στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία»

Η νεοσύστατη υπηρεσία της ...
Αρχαιολογικής Εφορείας Γρεβενών, με τις εκδηλώσεις της μας αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι δεν μένει στατικά μόνο στο χώρο των ανασκαφών, αλλά μας ταξιδεύει
ταυτόχρονα στον Χρόνο και την ιστορική αξία του!..
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκε την πρόταση της Εφορείας και συγκεκριμένα της Εφόρου, κυρίαςΣόνιας Δημάκη, για την κοινή συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.
Την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015,  στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Διοικητηρίου, στις 8:30 το βράδυ, άνοιξε η αυλαία της πολυποίκιλης εκδήλωσης.
Η Έφορος, κυρία Σόνια Δημάκη, με λόγο απλό και εύληπτο έκανε την περιγραμματική υπόμνηση για τον σκοπό και τους στόχους της εκδήλωσης  και αμέσως μετά, με εισαγωγικά κείμενα, μας εξέπληξε με τον όμορφο φιλολογικό περίπατο που μας επιφύλαξε στις επιτομές της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας, με αναφορά στη βία , τους πολέμους και την ανεκτικότητα της Κοινωνίας της Ομηρικής Εποχής και των Κλασικών Χρόνων.
Ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης, Ζαγκανίκας Σίμος, με μια περιεκτική  αναφορά, επικέντρωσε το λόγο του στη συμβολή των Βιβλιοθηκών για την αυτομόρφωση και την πολιτισμική ανέλιξη των ατόμων και των κοινωνιών και τόνισε  ότι,  απότοκο της πολιτισμικής μας ανέλιξης είναι η αυτογνωσία, ο σεβασμός των πεποιθήσεων των άλλων, η αποδοχή του διαφορετικού, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και η Δημοκρατική λειτουργία μας, ως κοινωνία!...
Οι ευπροσήγορες αναγνώσεις των μεταφρασμένων αρχαιοελληνικών κειμένων από τη Βασιλική Ευταξία και τη Ρούλα Ντόλα  επέτειναν την προσοχή και κράτησαν εξημμένο το ενδιαφέρον των ακροατών!..
Η αρχαιολόγος Ζωή Λόλα μίλησε για τον θεσμό της δουλείας, με εικόνες στο πανί του προτζέκτορα από τη ζωή των δούλων. Επισήμανε πως ο τρόπος αντιμετώπισης των δούλων στην Αρχαία Ελλάδα ήταν διαφορετικός από την Ανατολή και τη Ρώμη. Στην Ελλάδα, ο δούλος λογιζόταν ως άνθρωπος και μπορούσε να προσφύγει στην Πολιτεία για την κακομεταχείρισή του. Η δε κακομεταχείριση του επέσυρε ποινές για τους ιδιοκτήτες! Οι συνετοί, εργατικοί και γενναίοι γινόταν απελεύθεροι και ισότιμοι πολίτες, όπως και οι ενήλικες άνω των σαράντα ετών!... Στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών βρέθηκε ανάγλυφη πλάκα, όπου αναγράφεται το όνομα του απελεύθερου, ο οποίος δωρίζει ένα πήλινο «φλασκίον» στον γενάρχη των Μακεδόνων, Ηρακλή, ως ευγνώμων για την απελευθέρωσή του!...
Ο επίλογος ήταν εντυπωσιακός. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου επέλεξε μελοποιημένα ποιήματα από την ανθρώπινη οδύνη που επέφερε η Βία και ο Πόλεμος και με την κιθάρα του και την ερμηνευτική του φωνή μας ταξίδεψε γεμίζοντας την υδρία των συγκινήσεων!.. Στα πρώτα του τραγούδια τον συνόδεψε ο Κώστας Τζαναμπέτης με το μπουζούκι.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κύριος Πέτρου Χρήστος.
Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάσθηκαν οι: Πέρη Πλιάτσικα, Σπύρος Τσακστάρας, Σταύρος Χασπερίδης. 


Χαιρετισμός του Διευθυντού της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών Ζαγκανίκα Σίμου

Η συμβολή των Βιβλιοθηκών για την αυτομόρφωση και την πολιτισμική ανέλιξη των ατόμων και των κοινωνιών είναι μεγάλη. Απότοκο της πολιτισμικής μας ανέλιξης είναι η αυτογνωσία, ο σεβασμός των πεποιθήσεων των άλλων, η αποδοχή του διαφορετικού, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και η ποιοτική λειτουργία της Δημοκρατίας…

            «Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται» Κικέρων

          Η Βιβλιοθήκη δεν είναι το στατικό κτίριο με τα παράθυρα, τους διαδρόμους και τις προθήκες, που γίνεται άμεσα αντιληπτό με την όραση μας!... Αλλά είναι, για όσους την επισκέπτονται, για όσους έχουν ανακαλύψει το μέλι από το άρμεγμα των προθηκών της, η τροφοφόρος αρτηρία της γνώσης. Η γνώση είναι δύναμη!.. Και όσοι προσπορίζονται αυτή τη δύναμη, μόνο αυτοί, μπορούν και βλέπουν τη σπειροειδή σκάλα, που σηκώνεται από τα θεμέλια της. Και που κάθε σκαλοπάτι της ανεβάζει την σκέψη τους και αναβαθμίζει την κοινωνία τους!..
            Όσοι περισσότεροι μυσταγωγούνται στο μέλι της, τόσο πιο αναβαθμισμένη γίνεται η κοινωνία τους!
            Και όσο το μέλι της γνώσης μοιράζεται, τόσο πολλαπλασιάζεται. Και γίνεται μέσα από τη μετάδοση του πιο γλυκό!...
            Στη βάση της σπειροειδούς σκάλας είναι τοποθετημένη μια παλιά κασέλα και στο βάθος της κασέλας μια πυξίδα, που πάλλεται μυστηριωδώς, με ένα ευδιάκριτο ανάλαφρο τρέμουλο, όπως το τρέμουλο ενός κοιμώμενου πουλιού. Η γαλάζια βελόνα της ψάχνει εναγωνίως το «μαγνητικό βορρά»…εκεί, όπου οι κοινωνίες των ανθρώπων βρίσκονται σε ευήλια σκαλοπάτια της σπειροειδούς σκάλας, γεμάτες από θελκτικό μαγνητισμό!
            Αυτή είναι η παρείσδυση του φανταστικού κόσμου στον πραγματικό!...
Όλες οι προσδοκίες των αδικημένων, των κυνηγημένων, των εκτοπισμένων συνανθρώπων μας, που βιώνουν τον θανατηφόρο πόλεμο, την φτώχια και την ανασφάλεια είναι να φτάσουν στην ειρηνική και ευημερούσα Ευρώπη!
Το Συμβούλιο της Ευρώπης καθιέρωσε σ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκδηλώσεις με τον τίτλο: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις φετινές τις αφιέρωσε στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα»
Καθημερινά βλέπουμε να κατακλύζονται οι τηλεοπτικοί μας δέκτες από εικόνες και ειδήσεις που έχουν αναφορά τη βία, τους βιασμούς, την εκμηδένιση της προσωπικότητας και της ατομικής αξιοπρέπειας, τη βεβήλωση και την καταστροφή των μνημείων που ανήκουν στην  παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, την μετοίκιση ιστορικών λαών, την προσφυγιά. Εικόνες των κυνηγημένων που δεν έχουν τόπο να σταθούν, ούτε και προορισμό για να ελπίζουν!... Μαζικές εκτοπίσεις και θάνατος!...
Θάνατος = Πόλεμος. Κι ο πόλεμος, όπως είναι γνωστό, τροφοδοτείται από τον αδηφάγο Μινώταυρο του Ιδιωτικού Πλουτισμού!..
Πίσω από τους προστατευτικούς τοίχους της ατομικότητας μας, στον απομεμακρυσμένο καναπέ του εφησυχασμού μας, ανεπαίσθητα χτίζεται η ανησυχία μας, η οποία μας δημιουργεί ανασφάλειες από το πλήθος των εκτοπισμένων, των δυστυχισμένων, των ξένων, των διαφορετικών από τη δική μας κουλτούρα, που καταφθάνουν έξω από τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αυτοσυντήρηση, ως φυσική αντίδραση, ορθώνει τους προστατευτικούς ατομικούς τοίχους, με τη λογική της μη αποδοχής όλων αυτών που αναζητούν μια ήσυχη γωνιά διαβίωσης!...
Στη χώρα του ξένιου Δία και της ορθόδοξης αγάπης, πάντοτε, ανέκαθεν στην Ιστορία, ήταν χαμηλά τα τείχη και οι πόρτες φιλόξενες. Ένας πολιτισμός που κτίστηκε στους αιώνες της ιστορίας των Ελλήνων και αποτελεί την πολιτισμική μας κληρονομιά!... Αν θα έπρεπε να υψωθούν τείχη «μη ανεκτικότητας» αυτά θα έπρεπε να ανυψωθούν στον αδηφάγο Μινώταυρο του κέρδους των Εταιρειών, οι οποίες εμπορεύονται τα όπλα και τη ζωή!...
Εκεί κάπου στα θεμέλια της Βιβλιοθήκης ανυψώνεται μια σπειροειδής σκάλα. Μια σκάλα αυτομόρφωσης,  για τις πολιτισμικές κατακτήσεις της Αρχαιοελληνικής κοινωνίας, που το κάθε σκαλοπάτι της αναβαθμίζει τη σκέψη και την αυτογνωσία ! Μια σκάλα που οδηγεί στα ευήλια σκαλοπάτια του σεβασμού των πεποιθήσεων των άλλων , της αποδοχής του διαφορετικού, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ποιοτικής λειτουργίας της Δημοκρατίας!…


                                                               Σίμος Ζαγκανίκας

Αν βρήκατε ενδιαφέρων αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Ζητείται κοπέλα για εργασία σε καφέ

Έκανε το λάθος και απάντησε στο τηλέφωνο – Της κόστισε 2.000 ευρώ

ΑΝΕΚΔΟΤΟ - Ο παιδαράς και η ξανθιά

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)