Σωτήριο το γαϊδουράγκαθο για το συκώτι - Μάθετε τα άγνωστα οφέλη του

main Το γαϊδουράγκαθο βρίσκει τις ρίζες του παντού στον κόσμο, καθώς και στην αρχαιότητα. Αγαπάει όμως ιδιαίτερα τα μεσογειακά
εύκρατα κλίματα και το συναντάμε σε μορφή θάμνου.

Οι βοτανολόγοι από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν ως βότανο για τα προβλήματα του ήπατος. Οι ερευνητές βλέποντας την συμπεριφορά του συγκεκριμένου βοτάνου στον οργανισμό, αποφάσισαν να το ερευνήσουν διεξοδικότερα γιατί αναζητούσαν το ιδανικό σκεύασμα για το συκώτι.

Τελικά το έτος 1968 Γερμανοί γιατροί ερευνητές, αφού διέκριναν στους σπόρους του γαιδουράγκαθου τρία ισχυρά ηπατο-προστετυτικά συστατικά, τη σιλιβινίνη, τη σιλιδιανίνη και τη σιλικριστίνη, κατέληξαν πως στο συγκεκριμένο βότανο ενυπάρχει μια ισχυρή δράση σε συνέργεια. Έδωσαν μάλιστα σε αυτά τα τρία συστατικά το όνομα σιλυμαρίνη. Αυτό το τρίπτυχο στοιχείων, αποτελεί την καθοριστική αιτία για την αποτοξινωτική δράση του βοτάνου.

Πολλές ευρωπαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη ουσία επιταχύνει την ανάρρωση από ηπατίτιδα ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι θεραπεύει την κίρρωση. Στη προσπάθεια για ασφαλή ερευνητικά συμπεράσματα λοιπόν, έγινε μια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 170 άτομα. Οι  91 μάλιστα από αυτούς, εμφάνιζαν προχωρημένη κίρρωση λόγω κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών. 

Ονομασίες με τις οποίες μπορείτε να  βρείτε το γαιδουράγκαθο:Κουφάγκαθο, Αγκάβατος, Σίλυβο.

Μέρος που χρησιμοποιείται: Οι σπόροι.

Συστατικά: Φλαβόνες  (σιλυβίνη, σιλυδιανίνη και σιλυκριστίνη) αιθέριο έλαιο, πικρό στοιχείο, γλίσχρασμα.

Δράσεις: Χολαγωγό, γαλακταγωγό, μαλακτικό.

Ενδείξεις: Το Γαϊδουράγκαθο είναι ένα εξαιρετικό προαγωγό της έκκρισης γάλακτος και είναι απόλυτα ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί από τις μητέρες που θηλάζουν. Χρησιμοποιείται επίσης για να αυξήσει την έκκριση και τη ροή της χολής από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη.

Παρασκευή και δοσολογία: Έγχυμα: ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλιά του τσαγιού ξηρούς σπόρους και αφήστε το για 10-15 λεπτά. Το ρόφημα αυτό, πρέπει να πίνεται τρεις φορές την ημέρα.

Βάμμα: 1-2 ml βάμματος τρείς φορές την ημέρα.

Προσοχή: Πριν τη λήψη του βοτάνου ρωτήστε το γιατρό σας. Αποφύγετε το βότανο εάν είστε έγκυες και μην το δίνεται σε παιδιά. Σε περίπτωση που ο γιατρός σας δεν γνωρίζει από βότανα προτρέψτε τον να ερευνήσει σχετικά και να σας κατατοπίσει.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Η Σελήνη δείχνει άνυδρη αλλά χάνει 200 τόνους νερού κάθε χρόνο. Η έρευνα της NASA για το νερό που κρύβει κάτω από την επιφάνειά της

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Μήνυμα του Στάθη Κακουλίδη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές