Στο φως για πρώτη φορά τα αρχεία του ΟΗΕ για το Ολοκαύτωμα (Φώτο)

sto-fws-gia-prwti-fora-ta-arxeia-tou-oie-gia-to-olokautwma

Το άνοιγμα των αρχείων του ΟΗΕ για το Ολοκαύτωμα θα «ξαναγράψει κεφάλαια της ιστορίας».

Τα αρχεία που είχαν χρησιμοποιηθεί για τις διώξεις των Ναζί και αποκαλύπτουν λεπτομερή στοιχεία για τα στρατόπεδα του θανάτου και τη γενοκτονία των Εβραίων, αρχεία τα οποία μέχρι τώρα ήταν κλειστά, δημοσιοποιούνται από τα Ηνωμένα Έθνη για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα.
Στα αρχεία αυτά υπάρχουν ενδείξεις για μια σειρά από θηριωδίες, από τα στρατόπεδα θανάτου της Ανατολικής Ευρώπης μέρος των εγκλημάτων πολέμου και του Ολοκαυτώματος.


Το άλλοτε απρόσιτο αρχείο της επιτροπής του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου χρονολογείται από το 1943 και θα ανοίξει στην βιβλιοθήκη Wiener στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα θα μπορεί να γίνει αναζήτηση μέσω του διαδικτύου.
Ο διερμηνέας της Νυρεμβέργης Siegfried Ramler έχει πει για το περιεχόμενο του αρχείου: «Τα πράγματα που είδαμε ήταν σοκαριστικά».


Τα αρχεία αποδεικνύουν ότι ορισμένα από τα πρώτα αιτήματα για δικαιοσύνη προέρχονταν από χώρες που είχαν εισβάλει οι Γερμανοί, όπως η Πολωνία, και λιγότερα από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία που συντόνισαν τις δίκες της Νυρεμβέργης.
Τα αρχεία έκλεισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και αποτέλεσαν ένα σύμμαχο στην αποτελεσματική καταστολή της  Δυτικής Γερμανίας. Περίπου την ίδια εποχή, καταδικάστηκαν πολλοί Ναζί μετά την πίεση του Αμερικανού γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.


Τα έγγραφα καταγράφουν τη συλλογή αποδείξεων λίγο μετά την ίδρυση του ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 1942. Αποδεικνύουν ότι ο βιασμός και η καταναγκαστική πορνεία έπρεπε να διωχθούν ποινικά ως εγκλήματα πολέμου σε δικαστήρια, όπως στην 'Ελλάδα, τις Φιλιππίνες και την Πολωνία στα τέλη της δεκαετίας του 1940, παρότι εκδικάστηκαν ως τέτοια μόνο μετά τη Βοσνιακή σύγκρουση της δεκαετίας του 1990.


Στα αρχεία περιέχονται εξαιρετικά λεπτομερείς περιγραφές από στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως η Τρεμπλίνκα και το Άουσβιτς, στα οποία δηλητηριάστηκαν με αέρια εκατομμύρια Εβραίων. Η βιβλιοθήκη Wiener, στην κατοχή της οποίας βρέθηκαν τα αρχεία ιδρύθηκε στο Άμστερνταμ το 1934 από τον Δρ Alfred Wiener ως παρατηρητήριο για την αντισημιτική στάση των Ναζί. Συνεργάστηκε με την βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να έχει στοιχεία σχετικά με το καθεστώς του Χίτλερ και να τα παρουσιάσει στις δίκες της Νυρεμβέργης. Τώρα βρίσκεται στο Bloomsbury, στο κεντρικό Λονδίνο και υποστηρίζει τη  μελέτη του Ολοκαυτώματος και της γενοκτονίας.


Ενώ μέχρι τώρα κάποιος έπρεπε να πάρει ειδική άδεια προκειμένου να μελετήσει τα αρχεία από τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, από αυτή την εβδομάδα θα μπορεί να δει τη συλλογή που θα είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά σε όλους. Το άνοιγμα των αρχείων θεωρείται ένα μεγάλο βήμα που συμβάλει στην καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος. 

thetoc.gr 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς