Τι έγινε στα εγκαίνια της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών (Φώτο)

ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
Με τη συμμετοχή επισήμων, αλλά και πολλών πολιτών ποντιακής και μη καταγωγής, έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 31 Μαΐου 2017 η τελετή των εγκαινίων ίδρυσης της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη».
APTH.EDRA.PONTIAKON.SPOUDON.EGKAINIA.31.5.20171
Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, και την ώρα που εισέρχονταν στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ ο Ιβάν Σαββίδης, τέσσερις νέες τον περίμεναν τέσσερις νέες με την παραδοσιακή ποντιακή φοτά και ο λυράρης Θεόφιλος Ασλανίδης, έπαιξε το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Σαντέτες υιός είμαι, ματώνω κι ματούμαι».
APTH.EDRA.PONTIAKON.SPOUDON.EGKAINIA.31.5 2
Στην τελευτή των εγκαινίων τον αγιασμό της οποίας στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, έκανε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, παραβρέθηκαν επίσης οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας και ο Δράμας κ.κ. Παύλος.
APTH.EDRA.PONTIAKON.SPOUDON.EGKAINIA.31.5
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, και ακολούθησαν οι εκπρόσωποι της πολιτείας, η υφυπουργός Εσωτερικών, (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλια – Τσαρουχά και ο υφυπουργός ΕξωτερικώνΓιάννης Αμανατίδης, ο χορηγός της έδρας ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος μίλησε για την έδρα στην αρχή στα ρώσικα και στη συνέχεια στα ποντιακά, ζητώντας να μην μεταφραστούν τα λόγια του και στο τέλος της ομιλίας του χάρισε στον καθηγητή της έδρας Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, έναν στυλό ο οποίος είχε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και κατασκευάστηκε στην Ιταλία, ο Παντελής Νίγδελης, πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, όπου υπάγεται η επώνυμη έδρα ποντιακών σπουδών και τέλος ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.
APTH.EDRA.PONTIAKON.SPOUDON.EGKAINIA.31.5.20173
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρηςπρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, οι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Λαζαρίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ, πρόεδροι και μέλη τμημάτων των πανεπιστημιακών σχολών, πολλοί καθηγητές ποντιακής καταγωγής, ιστορικοί και μελετητές του ελληνισμού του Πόντου, και πολλοί φοιτητές, κυρίως της φιλοσοφικής σχολής.
APTH.EDRA.PONTIAKON.SPOUDON.EGKAINIA.31.5.20175
Από τον χώρο του ποντιακού ελληνισμού παρέστησαν ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕΓιώργος Παρχαρίδης, αντιπροσωπεία της ΠΟΕ, η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου η οποία είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος, ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσιπίδης, ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ηλίας Μαυρίδης, πρόεδροι πρωτοβάθμιων ποντιακών σωματείων, μέλη των διοικητικών συμβουλίου. Επίσης ολυμπιονίκες και αθλητές ποντιακής καταγωγής.
APTH.EDRA.PONTIAKON.SPOUDON.EGKAINIA.31.5.20176
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με γενικό τίτλο «Εκ Πόντου… Εν Θεσσαλονίκη», την εκδήλωση άνοιξε, το μουσικό σχήμα «Κρουστά Άιντος».
Στη συνέχεια με τη συνοδεία τη λύρας του Ματθαίου Τσαχουρίδη, η Μελίνα Ασλανίδου, απέδωσε το τραγούδι «την πατρίδα μ’ έχασα».
Ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος του Κ. Π. Καβάφη «Πάρθεν», από την μικρήΑνδρομάχη Καΐση.
Ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης με τη συνοδεία της λύρας του Ματθαίου Τσαχουρίδη, ερμήνευσε τον θρήνο της Τραπεζούντας, «Πάρθεν η Ρωμανία».
Η χορωδία του 2ου δημοτικού σχολείου Ευόσμου, ερμήνευσε τον «Αετό», σε στίχους των μαθητριών Αλεξάνδρας Ακαλίδου και Σοφίας Καλούση, με το συγκρότημα ARGO και το παραδοσιακό συγκρότημα Ποντοπόροι σε μουσική της Νατάσας Ρουβολή.
APTH.EDRA.PONTIAKON.SPOUDON.EGKAINIA.31.5 4
Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης με τη συνοδεία της λύρας του Ματθαίου Τσαχουρίδη ερμήνευσαν το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Αητέντες’ επαραπέτανεν».
Η Έλενα Κασαμπαλίδου με τη συνοδεία της λύρα του Ματθαίου Τσαχουρίδη, απέδωσε ένα μοιρολόι του Πόντου.
Ακολούθησε ο πυρρίχιος χορός Σέρρα και ο χορός των μαχαιριών από τονΧαράλαμπο Καφανταρίδη και τον Γιώργο Απατσίδη, με τη συνοδεία της λύρας του Μιχάλη Τσακιρίδη.
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης στη λύρα απέδωσε παραδοσιακό επιτραπέζιο του Πόντου και στη συνέχεια η Μελίνα Ασλανίδου, δίχως συνοδεία μουσικών οργάνων ερμήνευσε το τραγούδι «Δε σε φοβάμαι».
APTH.EDRA.PONTIAKON.SPOUDON.EGKAINIA.31.5.20174
Η εκδήλωση έκλεισε με την ξενάγηση των συμμετεχόντων στην θεματική έκθεση «Η Παιδεία στον Πόντο», από την συλλογή του Στέργιου Θεοδωρίδου «Εν Πόντω – Συμβολή τη Μνήμη», που βρίσκονταν στην είσοδο της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς