ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Επιθέσεις με δηλητήριο σε αδέσποτα σκυλιά

Κ. Χατζηαγγέλου: «Οι συνέπειες θα ήταν ακόμα πιο τραγικές, εάν το δηλητήριο έπεφτε στα χέρια ενός παιδιού»

Η Ομάδα Προστασίας Αδέσποτων Καστοριάς (Ο.Π.Α.Κ.) ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια και οι δράσεις της καλύπτουν ολόκληρη την Π.Ε. Καστοριάς. Μάλιστα ουκ ολίγες φορές τόσο ο Δήμος, όσο και οι πολίτες απευθύνονται στην ομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει διάφορα περιστατικά και τα οποία χρήζουν άμεση βοήθειας.
Της Χρύσας Κοσμίδου
Ο εκπρόσωπος της Ο.Π.Α.Κ. Κωνσταντίνος Χατζηαγγέλου μιλώντας στους “Ορίζοντες”  ενημέρωσε για τις δράσεις της ομάδας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, τον τρόπο με τον οποίο φέρονται οι πολίτες απέναντι στα αδέσποτα, αλλά και την παρουσία του Δήμου Καστοριάς πάνω σε αυτή την κατάσταση.
Δηλητηριάζουν τα αδέσποτα
Προ ημερών αναδείχτηκε μέσα από την Ο.Π.Α.Κ. μια δυσάρεστη είδηση. Ειδικότερα στην πλατεία της Κολοκυνθούς πετάχτηκε από άγνωστο φόλα, την οποία και έφαγε ένα μικρό αδέσποτο σκυλί. Το σκυλί υπέφερε για τέσσερις ολόκληρες ημέρες και τελικά απεβίωσε. Ο κ. Χατζηαγγέλου, παρουσίασε το χρονικό του περιστατικού και τόνισε πόσο επικίνδυνες είναι για τη δημόσια υγεία τέτοιου είδους τακτικές «Ειδοποιηθήκαμε από κατοίκους της περιοχής και σπεύσαμε στο σημείο. Δυστυχώς, παρόλο που το πήγαμε αμέσως στον κτηνίατρο και παρά τις προσπάθειές μας, το σκυλάκι δεν τα κατάφερε. Είναι ένα τραγικό συμβάν για πολλούς λόγους. Πρώτον έχασε τη ζωή του το σκυλάκι. Δεύτερον είχε έναν πολύ δύσκολο θάνατο, όπου οι λεπτομέρειές του πραγματικά θα σοκάρουν τον κόσμο και δεν υπήρχε κανένας απολύτως τρόπος είτε να το ανακουφίσουμε για να μην πονάει, είτε να το θεραπεύσουμε. Τρίτον η φόλα με το δηλητήριο έπεσε σε πάρκο στο οποίο παίζουν παιδιά και θα μπορούσαμε να έχουμε τραγικές συνέπειες. Ελπίζω  να μην φτάσουμε ποτέ στα άκρα και να ακούσουμε για τη δηλητηρίαση ενός παιδιού».
Με βάση τα λεγόμενα του κ. Χατζηαγγέλου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση η δηλητηρίαση των αδέσποτων, αλλά η στείρωση, ο εμβολιασμός και η υιοθέτησή τους «Η νομοθεσία έχει αλλάξει και στη χώρα μας. Οι κυρώσεις είναι πλέον μεγάλες. Πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στους αρμόδιους όταν εντοπίζουν παράνομες πράξεις και να μην σιωπούν».
Επιβάλλεται να ενισχυθεί με εθελοντές η Ο.Π.Α.Κ.
Η Ο.Π.Α.Κ. όλα τα χρόνια της πορείας της  και με ιδιαίτερο ζήλο φροντίζει για τη στείρωση, τον εμβολιασμό και την επανένταξη των αδέσποτων στο φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης συμβάλλει και στην καθημερινότητά τους, παρέχοντάς τους τροφή και νερό. Τα αδέσποτα είναι δεκάδες, γεγονός που το βλέπει καθημερινά ο κόσμος. Ωστόσο, η Ο.Π.Α.Κ. πλέον αποτελείται πλέον μόλις από δύο μέλη.
Το να τρέχουν δύο εργαζόμενοι άνθρωποι καθημερινά προκειμένου να φροντίζουν τα αδέσποτα, δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ομάδα από εθελοντές. Βέβαια, ο κ. Χατζηαγγέλου δικαιολόγησε τους συμπολίτες του λέγοντας πως  «Δεν αδικώ τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ασχοληθούν με έναν Σύλλογο. Είναι δύσκολοι οι καιροί και εν μέσω κρίσης δεν μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο. Ωστόσο, έστω και μια φορά την εβδομάδα να δεχόμαστε βοήθεια μας αρκεί».
Όσον αφορά τη σχέση της ομάδας με το Δήμο Καστοριάς ο κ. Χατζηαγγέλου είπε πως «Έπειτα από αρκετές πιέσεις, καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στειρώσεων. Είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη καθώς τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, το πρόβλημα με τα αδέσποτα διογκώθηκε. Πλέον υπάρχει μια ηθική λύση, η οποία μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα.  Η Δημοτική Αρχή Καστοριάς, σε ένα μεγάλο ποσοστό διεκπεραιώνει τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία. Θα μπορούσα να πω πως υπάρχει μια καλή συνεργασία ανάμεσά μας».
Η σωστή ενημέρωση συμβάλλει στην αποφυγή παρεξηγήσεων…
Πολλές φορές, οι φιλοζωικές ομάδες και οι φιλόζωοι γενικότερα, δέχονται τα πυρά των πολιτών, καθώς τους θεωρούν υπαίτιους για τα αδέσποτα.  Εν ολίγοις, ορισμένοι πολίτες πιστεύουν πως οι οργανώσεις που ασχολούνται με τη φροντίδα των αδέσποτων είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη δημιουργία μιας αγέλης «Δεν αδικώ τους ανθρώπους που έχουν τέτοιου είδους απόψεις, καθώς έχουν μάθει να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Έχουν μάθει να ότι εμείς οι φιλόζωοι δημιουργούμε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να καταλάβουν ότι όσοι ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις, ότι δεν είμαστε απέναντί τους. Εμείς αυτό το οποίο κάνουμε, είναι η καθημερινή  προσπάθεια να βρούμε λύση στο πρόβλημα και όχι να το διογκώσουμε», κατέληξε ο κ. Χατζηαγγέλου.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ