Καλή Χρονιά: 5 συνταγές για μεζέδες για το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν!


Ήρθε η ώρα να υποδεχτούμε τον καινούριο χρόνο και να αναφωνίσουμε όλοι μαζί «Καλή Χρονιά«. Αυτό βέβαια δε μπορεί να γίνει έτσι ξεροσφύρι… Τα θέλει τα μεζεδάκια του το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Κάτι να τσιμπάς μαζί με τη σαμπάνια σου βρε αδερφέ…

1) Τυρόπιτα με κασέρι και φύλλο κανταΐφι

Υλικά συνταγής

  • 350-400 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 400 γρ. κασέρι (τριμμένο)
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 5 αυγά
  • 150-200 γρ. βούτυρο – μαργαρίνη (λιωμένη)
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πάνω σε καθαρό πάγκο, ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι. Αλείφουμε με βούτυρο ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε τα 3/4 περίπου από το φύλλο.
  2. Αλείφουμε ξανά με το βούτυρο και σκορπάμε τα τριμμένα τυριά ανακατεμένα, πάνω από τα φύλλα.
  3. Σκεπάζουμε τα τυριά με το υπόλοιπο φύλλο, το οποίο περιχύνουμε με λίγο ακόμη λιωμένο βούτυρο.
  4. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Το αφήνουμε για 20-30 λ σε θερμοκρασία δωματίου να “ρουφήξει” η πίτα τα υγρά και να φουσκώσει το κανταΐφι. Στη συνέχεια τη περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
  5. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 220 βαθμούς. Όταν η πίτα μας είναι έτοιμη τη τοποθετούμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και τη ψήνουμε για 50-55 λ, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει καλά. Την απολαμβάνουμε ζεστή.



2) Αλλαντικά γεμιστά με κρέμα τυριού και μυρωδικά

Υλικά συνταγής

  • 25 φέτες (430 γρ. περίπου) αλλαντικό επιλογής σας: σαλάμι μπύρας, ή ζαμπόν, ή μορταδέλα κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 450 γρ. μαλακό τυρί κρέμα, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • 2 κοφτές κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1-2 πρέζες αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μπολ βάζετε το μαλακό τυρί κρέμα, όλα τα βότανα και το αλάτι και τα ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν πλήρως. Παίρνετε ένα κορνέ ή σακούλα ζαχαροπλαστικής, τοποθετείτε ένα σχετικά μικρό στόμιο, και ρίχνετε μέσα το τυρί κρέμα.
  2. Αν το αλλαντικό σας είναι σε τετράγωνο σχήμα κόβετε τις γωνίες του να το κάνετε στρογγυλό, βάζοντας για οδηγό ένα μικρό πιατάκι, ή κουπ πατ. Κόβετε το αλλαντικό σας στη μέση και ρολάρετε με τα δάχτυλά σας το κάθε μισό κομμάτι, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κώνος.
  3. Το πιέζετε στις άκρες του να “σφραγιστεί” όσο καλύτερο μπορείτε και με τη βοήθεια του κορνέ το γεμίζετε με το μείγμα τυριού. Τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα βάζετε στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα τυριού μέχρι να τα σερβίρετε.

3) Ρολά καπνιστού σολομού με τυρί κρέμα

Υλικά συνταγής

  • 4 μεγάλες φέτες καπνιστού σολομού
  • 200 γρ. μαλακό τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 κοφτό κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τα κρεμμυδάκια, τα ψιλοκόβετε σε πολύ λεπτές λωριδίτσες και τα βάζετε μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό για 10 λ να φύγει η αψάδα τους. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τα στεγνώνετε καλά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το τυρί κρέμα και το χτυπάτε με πιρούνι μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια ρίχνετε το χυμό λεμονιού και το τζίντζερ και τα ανακατεύετε δουλεύοντας συνέχεια το τυρί με το πιρούνι.
  3. Τέλος προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
  4. Παίρνετε τις φέτες σολομού, τις απλώνετε σε λεία επιφάνεια και τις αλείφετε, ισομερώς, με το μείγμα τυριού. Τυλίγετε σφιχτά τη κάθε φέτα σολομού σε ρολό, τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα και τις βάζετε στο πάνω μέρος του ψυγείου να παγώσουν καλά για τουλάχιστον 1 ½ ώρα.
  5. Βγάζετε τα ρολά από το ψυγείο, τα κόβετε σε ροδέλες μεγέθους επιλογής σας και τις σερβίρετε σε πιατέλα, πασπαλισμένα με λίγο άνηθο ως έχουν ή, προαιρετικά, πάνω σε μικρά στρογγυλά αλμυρά μπισκοτάκια/σνακ ή σε κομματάκια φρυγανισμένου ψωμιού.
Κόψτε τα ρολά σολομού σε μέγεθος και σχέδιο επιλογής σας.

4) Το τέλειο σουφλέ λαχανικών

Υλικά συνταγής

  • 4 μελιτζάνες
  • 4 κόκκινες πιπεριές
  • 4 κολοκύθια
  • 6 φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα
  • 6 φέτες ζαμπόν βραστό
  • 2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 3 αυγά
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • 200 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 200 γρ. πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας με βασιλικό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεκινάτε με την παρασκευή της σάλτσας ντομάτας. Την αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά της. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε και έτοιμη σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά.
  2. Κόβετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 1/2 εκ. και τις πιπεριές στα 3, αφαιρώντας τους σπόρους και τις μεμβράνες και τις αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρετε, σε δυνατή φωτιά, τα λαχανικά σας, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν, συμπληρώνοντας περιστασιακά και σταδιακά λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο πυρέξ στρώνετε στη βάση του τις φέτες ψωμιού του τόστ φροντίζοντας να καλυφθεί καλά η βάση του. Από πάνω απλώνετε σε στρώσεις τα λαχανικά ανάμικτα και πάνω από τα λαχανικά στρώνετε το ζαμπόν σε μια στρώση. Καλύπτετε το ζαμπόν με τα τριμμένα τυριά απλώνοντάς τα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα προσθέτετε το γιαούρτι και λίγο αλατοπίπερο,  συνεχίζετε το χτύπημα και μόλις ομογενοποιηθούν περιχύνετε με το μείγμα το φαγητό στο πυρέξ. Αφήνετε το φαγητό να “σταθεί” και να απορροφήσει το μείγμα αυγών για 20 λ περίπου.
  5. Στη συνέχεια το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά, να απορροφηθούν τα υγρά και λιώσουν καλά τα τυριά. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 3-5 λ να σταθεί, το περιχύνετε με τη χλιαρή σάλτσα ντομάτας, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε γαρνιρισμένο με ολόκληρα φύλλα βασιλικού.
[*] Η σάλτσα ντομάτας με την οποία θα περιχύσετε το σουφλέ σας πρέπει να είναι χλιαρή. Επίσης μπορείτε να απολαύσετε το σουφλέ σας σκέτο χωρίς τη προσθήκη της σάλτσας με το ίδιο εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα.

5) Κεφτεδάκια με ντιπ γιαουρτιού

Υλικά συνταγής

  • Για τα μυρωδάτα κεφτεδάκια:
  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό
  • 3 φέτες ψωμί 2-3 ημερών μουλιασμένο σε γάλα ή νερό
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 2 αυγά
  • 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 3 κ.γ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
  • 1/4 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • αλάτι πιπέρι
  • αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για το ντιπ γιαουρτιού:
  • 2 κεσεδάκια (200 γρ. το ένα) στραγγιστό γιαούρτι πλήρες
  • 4 κ.σ. μαγιονέζα
  • 120 γρ. φέτα θρυμματισμένη με πιρούνι
  • 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3-4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.γ. ξύδι
  • πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Βάζετε σε ένα μπολ το κιμά. Μουλιάζετε το ψωμί, το στύβετε καλά και το βάζετε μέσα στο μπολ με το κιμά. Τρίβετε το κρεμμύδι και τη ντομάτα και τα προσθέτετε και αυτά. Προσθέτετε το λάδι, το ξύδι,, το αυγό, όλα τα μυρωδικά, το κύμινο και αλατοπιπερώνετε.
  2. Ζυμώνετε για αρκετή ώρα πάρα πολύ καλά το κιμά. Ένα από τα μυστικά για αφράτα κεφτεδάκια είναι το ζύμωμα του μείγματος του κιμά. Σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ και το αφήνετε για τουλάχιστον 30 -45 λ στο ψυγείο για να ενωθούν τα υλικά και οι γεύσεις. Το βγάζετε από το ψυγείο και το ξαναζυμώνετε για 1 λ.
  3. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία. Σε ρηχό πιάτο ρίχνετε αλεύρι. Πλάθετε κεφτεδάκια, σε μέγεθος και σχήμα επιλογής σας, τα αλευρώνετε, τινάζετε για να φύγει το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζετε για 3-4 λ από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί.
  4. Για το ντιπ γιαουρτιού: Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το ντιπ. Βάζετε όλα τα υλικά σε μπόλ και ανακατεύετε ζωηρά, πολύ καλά. Εάν θέλετε να είναι τελείως λείο και αφράτο το ντιπ, το χτυπάτε με το μίξερ χειρός. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε με τα κεφτεδάκια σας. Για πλήρες γεύμα, συνοδεύστε το με πατάτες τηγανιτές.
Πηγή: sintayes.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς