Έρευνα: Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες με καλό επίπεδο υγείας
Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Drees, το 2017 υπήρξε μια αλλαγή ως προς το προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δύο φύλα. Συγκεκριμένα, το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία αυξήθηκε το 2017 στα 64,9 έτη για τις γυναίκες, ενώ μειώθηκε στα 62,6 έτη για τους άνδρες.
Αυτό σημαίνει ότι από το 2016 στο 2017, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,8 έτη για τις γυναίκες περνώντας από τα 64,1 έτη στα 64,9. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία των κοινωνικών υπηρεσιών, αυτή η εξέλιξη οφείλεται στη μείωση εμφάνισης προβλημάτων υγείας σε αυτές τις ηλικίες.
Για τους άνδρες όμως αυτό δεν ισχύει καθώς από το 2016, ο δείκτης έπεσε κατά 0,1% για τους άνδρες στα 62,6 έτη. Το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία δεν εξελίχθηκε θετικά γενικά στο πέρασμα των 10 χρόνων για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες σημειώνεται ανοδική τάση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το προσδόκιμο ζωής χωρίς κάποια ανικανότητα που να περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες ανερχόταν το 2016 στα 63,5 έτη για έναν άνδρα και στα 64,2 για μια γυναίκα, διευκρίνισε η Drees. Επισημαίνεται ότι το 2017 το προσδόκιμο ζωής στη Γαλλία ανερχόταν στα 85,3 χρόνια για τις γυναίκες και στα 79,5 για τους άνδρες.
Ωστόσο, γενικά είναι κοινώς αποδεκτό πως οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, μια παρατήρηση που οι ερευνητές έχουν πολλάκις προσπαθήσει να εξηγήσουν. Ανάμεσα στις πολλές εξηγήσεις, η κύρια αφορά στη διαφορετική βιολογία ανάμεσα στα δύο φύλα: οι άνδρες παρουσιάζουν τρεις φορές συχνότερα καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες. Και αυτό οφείλεται στη διαφορά ανάμεσα στα οιστρογόνα και στην τεστοστερόνη.
Οι γυναίκες, αναφέρεται σε έρευνες, έχουν περισσότερη οιστραδιόλη, το πιο σημαντικό είδος οιστρογόνου που βρίσκουμε στον οργανισμό και το οποίο προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες. Άλλες μελέτες ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου, λόγω μικρότερης έκθεσης σε καρκινογόνα ερεθίσματα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγου, καθώς έτσι κι αλλιώς η κοινωνική θέση των φύλων έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες και η βιολογία μπορεί να μην αποτελεί τον μόνο λόγο.
https://enallaktikidrasi.com
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Το tragikogreece σέβεται όλες τις απόψεις, με χιούμορ και όχι με ύβρεις.
Γιαυτό σας παρακαλούμε να μην αναρτάτε σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου.