Στο 10% η αύξηση του κατώτατου μισθού - Στην τελική ευθεία και οι 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μπαίνουν στην τελική ευθεία και θα αποτελέσουν, μαζί με τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα για τον κατώτατο μισθό φαίνεται να καταλήγει σε μια ποσοστιαία αύξηση πέριξ του 10%.

Η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού βρίσκεται στην τελική ευθεία και οι εισηγήσεις επιστημονικών ιδρυμάτων και κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν στη διαδικασία κυμαίνονται μεταξύ 2% και 10%.

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οι προτάσεις (Τράπεζα της Ελλάδας, ΟΑΕΔ, ΟΜΕΔ) θα αποσταλούν το αργότερο στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προκειμένου να συνταχθεί ένα τελικό Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης.

Σε αυτό θα περιγράφονται οι δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού, θα καταγράφονται οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και θα επισημαίνονται τα σημεία συμφωνίας τους. Βέβαια, η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης από το ΚΕΠΕ και την ειδική επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας, δεν θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, ούτε όμως θα δεσμεύεται από τις εκθέσεις που έχουν υποβληθεί. Άλλωστε, την τελική απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση και δη η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, εντός του πρώτου 15ήμερου του Ιανουαρίου 2019.

Όπως αναφέραμε στο βασικό της σενάριο, προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες την εφάπαξ αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% το 2019. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, τον κατώτατο από τα 586,08 ευρώ που είναι σήμερα, στα 645 ευρώ (αύξηση κατά 59 ευρώ τον μήνα).

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες του Κέντρου εκτιμούν ότι η μεταβολή του κατώτατου μισθού μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ μιας χώρας, θα τονώσει την αγοραστική δύναμη της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, θα συμπαρασύρει σε αυξήσεις και τους μέσους μισθούς και θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η λελογισμένη αύξηση του κατώτατου θα έχει αμελητέες επιπτώσεις στις εξαγωγικές επιδόσεις της οικονομίας.

120 δόσεις με «κούρεμα» και επανϋπολογισμό

Επίσης στην τελική ευθεία βρίσκεται και το σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα περιλαμβάνει 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής, αλλά και ελάχιστη δόση 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα προβλέπεται κούρεμα των προσαυξήσεων έως 85% με 95%, αλλά και επανυπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με χρέη προς το ΚΕΑΟ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στη ρύθμιση για τα χρέη προς τα ταμεία θα μπορέσουν να ενταχθούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους ή τα μπλοκάκια τους, αλλά και όσοι προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω της κρίσης, χωρίς όμως να πληρούν τις προδιαγραφές ένταξης στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. 


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Η Σελήνη δείχνει άνυδρη αλλά χάνει 200 τόνους νερού κάθε χρόνο. Η έρευνα της NASA για το νερό που κρύβει κάτω από την επιφάνειά της

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Μήνυμα του Στάθη Κακουλίδη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές