Γερμανία: Με επιδοτήσεις και διαγωνισμούς... η απολιγνιτοποίηση - Υπό άρση η υποχρεωτικότητα απόσυρσης μέχρι το 2026

Αφενός την άρση της υποχρεωτικής παρόπλισης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα μέσα στην επόμενη επταετία και αφετέρου την υιοθέτηση κινήτρων για το κλείσιμό τους, εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου Reuters.


Σε προηγούμενο κείμενο που είχε στα χέρια του το πρακτορείο, σημειωνόταν ότι οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονταν σε απόσυρση των εν λόγω μονάδων μέχρι το 2026 αν εθελοντικά δεν είχαν «σβήσει» πολλά εργοστάσια προηγουμένως.


Ειδικότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια μίξη επιδοτήσεων και διαγωνισμών προκειμένου να ενθαρρύνει τους διαχειριστές των μονάδων να τις κλείσουν, ξεκινώντας από την ερχόμενη χρονιά.

Ωστόσο, αναφέρεται πως το νομοσχέδιο ενδέχεται να καταστήσει ακριβότερη την διαδικασία απόσυρσης, αν αυτό περιλαμβάνει υποχρεώσεις προς την κυβέρνηση να δαπανήσει περισσότερα κεφάλαια για κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, σύμφωνα πάντα με το Reuters, το νομοσχέδιο προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση των κινήτρων χρόνο με το χρόνο, στρατηγική που αποσκοπεί να πείσει τους operators να κλείσουν τις μονάδες τους νωρίς, όταν και τα κίνητρα θα είναι περισσότερο ευνοϊκά.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς έγκριση την επόμενη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο και συνιστά μέρος της στρατηγικής της Γερμανίας στον άξονα απόσυρσης όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα μέχρι το 2038.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2022 θα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 12 εργοστάσια, αφήνοντας πίσω 30 μονάδες να εκχέουν 15 GW στο δίκτυο.

Τέλος, η Γερμανία διαθέτει περισσότερα από 40 μονάδες λιθάνθρακα (hard coal), όπου άλλες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και άλλες σε μερική, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (Federal Environment Agency).


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)