Ένα καβγαδάκι πού και πού δε βλάπτει

Τραπεζούντα 1912 – Μια παρέα με διάφορες, προβληματικές θα λέγαμε, κατευθύνσεις

Τραπεζούντα 1912 – Μια παρέα με διάφορες, προβληματικές θα λέγαμε, κατευθύνσειςΜια υπέροχη, συγγενική-φιλική παρέα, νέων φερέλπιδων συμπατριωτών μας από της Κορόνιξα Μεσοχαλδίου Πόντου, στην τελευταία τους προβληματική κοινή φωτογραφία στην Τραπεζούντα το 1912.

Οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια, οι εξορίες, οι εξαφανίσεις και οι δολοφονίες της τουρκικής θηριωδίας προδιέγραφαν το ζοφερό αποτέλεσμα του Ελληνισμού... Εκτιμώντας τη συνέχεια, οι καλοί μας συμπατριώτες, επέλεξε ο καθένας τη δική του διεύθυνση πορείας, με την ελπίδα της σύντομης κοινής πορείας στη σημερινή αφετηρία την Τραπεζούντα, που όμως, η αργοπορία της, τους οδήγησε στην αιωνιότητα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει, όπου και αν είναι και η μνήμη τους αιώνια και η σημερινή αναφορά μας στα ονόματα τους, ένα κεράκι στη αιώνια μνήμη τους.

Στη φώτο μας από αριστερά, καθιστοί: Ανέστης Πέτρου Εξακουστίδης (Τραπεζούντα), Χρήστος - Ιωακείμ Εξακουστίδης (Πτολεμαΐδα), Ευστάθιος Πέτρου Εξακουστίδης (Νοβόροσισκ), Βασίλειος Νικολάου Νικολαϊδης (Βατούμ), Δαμιανός Παν. Εξακουστίδης (Θεσσαλονίκη) και όρθιοι: Θεοφύλακτος - Ιωακείμ Εξακουστίδης (Κορόνιξα), Γεώργιος Ιγνατίου Μουρτίδης (Πτολεμαΐδα) και Ελευθέριος Νικολάου Νικολαΐδης (Νοβόροσισκ).

Έτσι ή κάπως έτσι, διαλύθηκε η συγγενική-Φιλική αυτή ομήγυρης των συμπατριωτών – συμπολιτών μας. 


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια