Εκτός διακοψιμότητας και αντιστάθμισης ρύπων η ΛΑΡΚΟ - Με αστερίσκο και τα ορυχεία της ΔΕΗ. Το παρασκήνιο

Τόσο στη χθεσινή όσο και στην προχθεσινή λίστα των επιτυχόντων της διακοψιμότητας έχει περιληφθεί ένας αστερίσκος που μάλλον έχει περάσει απαρατήρητος. Ο λόγος για την αναφορά που υπάρχει ότι 

“Η καταβολή κρατικών ενισχύσεων υπόκειται στην Αρχή Deggendorf. Προκειμένου να καταβληθούν κρατικές ενισχύσεις είναι αναγκαία η υποβολή σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης από τον δικαιούχο σχετικά με την μη ύπαρξη εκκρεμούς διαταγής ανάκτησης παράνομης και ασυμβίβαστης ενίσχυσης πριν την καταβολή της ως άνω αποζημίωσης, η οποία και θα ελεγχθεί”.

Αν και δεν κατονομάζεται, είναι σαφές ότι ο αστερίσκος αυτός αφορά την υπόθεση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης ύψους 135 εκ. ευρώ, για την οποία έχει καταδικαστεί τόσο η ΛΑΡΚΟ όσο και το ελληνικό δημόσιο (από το Ευρωδικαστήριο) καθώς δεν έχει συμμορφωθεί με τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από την Επιτροπή. 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διακοψιμότητα έχει εγκριθεί, όπως συνέβη και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων, γεγονός που ενεργοποιεί την Αρχή Deggendorf στην οποία αναφέρεται ο ΑΔΜΗΕ. 

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει πάρει κατανομή στους δύο διαγωνισμούς τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για την μακροχρόνια υπηρεσία (110 και 50,8 μεγαβάτ) στην πραγματικότητα για να εισπράξει τα χρήματα θα πρέπει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχει εκκρεμής διαταγή ανάκτησης παράνομης και ασυμβίβαστης ενίσχυσης. Το ποσό που έχει λαμβάνειν η ΛΑΡΚΟ και από τις δύο υπηρεσίες είναι της τάξης των 7 έως 8 εκ. ευρώ.

Εκτός όμως από την υπόθεση της καταδίκης για την παράνομη κρατική ενίσχυση, υπάρχει και το προηγούμενο της περυσινής ενεργειακής κρίσης κατά την οποία η ΛΑΡΚΟ δεν προσέφερε τις υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου όταν αυτό της ζητήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ. Και αυτή η “λεπτομέρεια” δεν πέρασε απαρατήρητη από την Κομισιόν καθώς δεν αφορά μόνο στη ΛΑΡΚΟ αλλά και στα ορυχεία της ΔΕΗ που επίσης βγήκαν εκτός διακοψιμότητας. Για αυτό το σκοπό άλλωστε στο νέο κανονισμό του ΑΔΜΗΕ προβλέπεται για τα ορυχεία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην διακοψιμότητα να υπογράφουν δήλωση ότι έχουν επάρκεια κάρβουνου για 48 ώρες.

Να σημειωθεί τέλος ότι η διακοψιμότητα δεν είναι το μόνο έσοδο που κινδυνεύει να απωλέσει η ΛΑΡΚΟ εξαιτίας της εκκρεμότητας με την υπόθεση των 135 εκ. ευρώ. Με την ίδια διαδικασία η βιομηχανία έχει τεθεί επίσης εκτός της αντιστάθμισης των ρύπων, εξέλιξη η οποία κοστίζει στο ταμείο της βιομηχανίας ποσό άνω του 1,5 εκ. ευρώ.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)