ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Παρουσίαση στην Κομοτηνή του βιβλίου «Θανατικά Ανάσματα σα σχιόνιατα ’Ερζερουμή» του Καστοριανού Γιάννη Αμαραντίδη

Την πραγματική ιστορία του παππού του στον Πόντο παρουσίασε ο κ. Γιάννης Αμαραντίδης - Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των ποντιακών σωματείων της Ροδόπης για την γενοκτονία των Ποντίων
Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/
Την πραγματική ιστορία της διπλής εξορίας του παππού του, στην εποχή των διώξεων και της Ποντιακής Γενοκτονίας, μετέφερε σε όσους βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαΐου ο κ. Ιωάννης Κ.Αμαραντίδης, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς « Ο Εύξεινος Πόντος» που παρουσίασε το βιβλίο του «Θανατικά Ανάσματα σα σχιόνιατα ’Ερζερουμή»(Θανάτου  ανάσες στα χιόνια του  Ερζερούμ).
Η εκδήλωση αυτή οργανώθηκε από τα ποντιακά σωματεία Ροδόπης, με αφορμή την συμπλήρωση 99 χρόνων από την αρχή της γενοκτονίας, με την εκδήλωση να κλείνει με την χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων και Περιφέρειας ο Εύξεινος Πόντος.

 

Ντοκουμέντα για τη γενοκτονία 

Μέσα από την ιστορία που παραθέτει το βιβλίο, μπαίνει ένα λιθαράκι στα ντοκουμέντα που αφορούν τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου, ενώ ταυτόχρονα μέσα από την ομιλία θα γνωρίσουν τα αίτια αυτής της τραγωδίας.

«Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι αληθινές ιστορίες, που οι παππούδες και οι γιαγιάδες τις είπαν στα εγγόνια τους και γαλούχησαν με αυτές τις επόμενες γενιές, όταν καταγράφονται στα βιβλία είναι τα αδιάψευστα ντοκουμέντα της Γενοκτονίας» σημείωσε η κ. Μαυρίδου, τα οποία καμία Τουρκία δεν μπορεί να παραγράψει γιατί πλέον σώζονται μέσα από τα γραπτά.

Η κ. Μαυρίδου κάλεσε εκ μέρους των ποντιακών σωματείων όλους όσους ενδιαφέρονται στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή στην πόλη μας για τη γενοκτονία.

Το Σάββατο θα τελεστεί από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα θεία λειτουργία και μνημόσυνο στα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού στον Καθεδρικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ στη συνέχεια θα γίνει τρισάγιο στον χώρο του αγάλματος του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.

Το μεσημέρι την ίδιας μέρας θα φύγει λεωφορείο για τη Θεσσαλονίκη, στην κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην πλατεία της Αγίας Σοφίας.

Τέλος την Κυριακή θα συμμετάσχουν στις επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια, που περιλαμβάνουν κατάθεση στεφάνου στον αδριάντα του Αρχιεπισκόπου.

 

Η διπλή εξορία του Χαράλαμπου Αμαραντίδη 

Πριν τη ομιλία του, ο κ. Αμαραντίδης στάθηκε στο γεγονός ότι η Θράκη και η Καστοριά έχουν δύο παιδιά αιχμάλωτα στις φυλακές της Τουρκίας, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι θα απελευθερωθούν γρήγορα.

Όσο για το βιβλίο, σημείωσε πως συμπληρώνονται φέτος 99 χρόνια από την ποντιακή γενοκτονία, καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, του παρόντος και, όπως θεωρεί,  του μέλλοντος, για το γεγονός ότι τον νόμο του 1994, που αναγνώρισε την γενοκτονία, δεν τον προώθησαν στον ΟΗΕ, ώστε να πάρει και ο διεθνής οργανισμός θέση, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις μνήμης να είναι σήμερα καθαρά αγωνιστικές, διεκδικώντας το αυτονόητο.

Το βιβλίο, σημείωσε, είναι ένα κομμάτι της γενοκτονίας και αφηγείται την ιστορία του παππού τουΧαράλαμπου Αμανατίδη, που καταγόταν από το χωριό Λαραχανή, στην περιοχή Ματσούκας του Νομού Τραπεζούντας που είχε γύρω στους 2.300 κατοίκους.

Το βιβλίο έχει αναφορά στα τραγικά γεγονότα των δύο χρονικών περιόδων του 1916-1918 και 1920-1924. Όπως εξήγησε στην πρώτη εξορία, οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής επιστρατεύονται για τον τουρκορωσικό πόλεμο με τον παππού του να καταφέρνει να επιστρέψει.

Όμως το 1920, με την Σοβιετική Ένωση να έχει αποκτήσει φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, επιστρατεύεται όλος ο πληθυσμός ξανά κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και διοχετεύεται προς το Ερζερούμ, με δικαιολογία τον πόλεμο που γινόταν στην Αρμενία, αλλά με πραγματικό στόχο, τόνισε ο κ. Αμαραντίδης, να εξοντωθεί ο ελληνικός πληθυσμός.

Ο παππούς του κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα το 1924, με το τελευταίο πλοίο της Κοινωνίας των Εθνών που μάζεψε όλα τα ορφανά, εγκαθιστάμενος στην Καστοριά.

«Είναι μια ιστορία, μέσα στην οποία μια οικογένεια εντάσσεται στο χωριό και την περιοχή και οδεύει με όλους τους Έλληνες του Πόντου στο “Άουσβιτς” του Πόντου, το Ερζερούμ» κατέληξε.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)