Ένας παραδοσιακός ποντιακός γάμος ξεσήκωσε την Κομοτηνή (βίντεο)

  • Οι δρόμοι της Κομοτηνής κατά την αναπαράσταση του ποντιακού γάμου (φωτ.: Δημήτρης Παπαλιάς)
Ένα γνήσιο γαμήλιο γλέντι και όλο το τελετουργικό του ποντιακού γάμου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι της Κομοτηνής το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουνίου. Το πανηγύρι χαράς, πολιτιστικής ενθύμησης, αλλά και υπόμνησης της πιο σημαντικής στιγμής στη ζωή των Ποντίων διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις χαρές δύο νέων παιδιών, κι έγιναν κοινωνοί όλων των εθίμων που σχετίζονται με τον ποντιακό γάμο.
Η πόλη της Κομοτηνής πλημμύρισε χορευτές, μουσικούς και ηθοποιούς που αναπαρέστησαν το έθιμο από το στόλισμα της νύφης, την ετοιμασία του γαμπρού, την ενημέρωση για τα προικιά της νύφης μέσα από εξαιρετικούς χιουμοριστικούς διαλόγους, την πομπή με τα άλογα προς την εκκλησία (με την αρωγή του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής) και βέβαια το γαμήλιο γλέντι.
(Βίντεο: In Komotini)

Το δρώμενο στηρίχτηκε στη λαογραφική έρευνα του χοροδιδάσκαλου και αντιπρόεδρου του Ποντιακού Συλλόγου «Ο Εύξεινος Πόντος» Στέλιου Νικολάου, με μαρτυρίες από κατοίκους των Κασσιτερών Ροδόπης που έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό Λίτσασα της Νικόπολης του Πόντου.
Η αναπαράσταση του γάμου έκλεψε τις εντυπώσεις των θεατών καθώς και το ποντιακό γλέντι που ακολούθησε σήκωσε στο πόδι την πόλη της Κομοτηνής.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)