Ένας γάμος μπορεί να καταστρέψει την υγεία σου όπως κάνει το κάπνισμα!

Μπορεί ένας γάμος να καταστρέψει την υγεία σου; Μπορεί και το κάνει με τον ίδιο τρόπο
που το κάνει το κάπνισμα και το αλκοόλ!

Τι έδειξε νέα έρευνα;

Μπορεί ένας γάμος να καταστρέψει την υγεία σου; Επιστήμονες παρακολούθησαν 373 ζευγάρια πάνω από 16 χρόνια και διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια που διαφωνούν έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει ειδικά για τους άντρες. Ένας κακός γάμος με συχνές διαμάχες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία σου, σύμφωνα με ψυχολόγους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Πανεπιστημίου της Νεβάδας παρακολούθησαν 373 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Ο σκοπός ήταν να ανακαλύψουν αν οι συχνές διαφωνίες για διάφορα θέματα -όπως το θέμα των παιδιών και των χρημάτων – μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία τους.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα πρώτα χρόνια γάμου των συζύγων και την επίδραση ενός γάμου στην υγεία των συζύγων τους. Ανέφεραν ότι οι σύζυγοι που τσακώνονται συχνά αντιμετώπισαν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας από ό,τι οι σύζυγοι που ανέφεραν ότι είχαν πολύ λιγότερες κόντρες.


Μπορεί ένας γάμος να καταστρέψει την υγεία σου



Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι διαμάχες που συμβαίνουν μέσα στον γάμο έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία και των δύο συντρόφων, αν και οι άντρες παρουσίασαν μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι οι γυναίκες. Απ’ την άλλη τα ζευγάρια που συμφωνούσαν περισσότερο μεταξύ τους απέκτησαν κάποια οφέλη στην αρχή της σχέσης. Βέβαια αυτά τα οφέλη άρχισαν σιγά σιγά να εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Η αξιόλογη της υγείας έγινε με κάποιες ερωτήσεις που τέθηκαν στους συζύγους και έπρεπε να απαντάνε με μεγάλη συχνότητα. Αυτές οι ερωτήσεις ήταν εάν η υγεία τους είχε αρνητικό αντίκτυπο στην δουλειά τους (λόγω άγχους και νευρικότητας), εάν ήταν αρκετά υγιείς για να κάνουν τη δραστηριότητα που ήθελαν να κάνουν, εάν είχαν προβλήματα με τον ύπνο, εάν ένιωσαν να τους κυριεύει το άγχος και η νευρικότητα γενικότερα στην καθημερινότητά τους, και τέλος αν είχαν συχνά έντονους πονοκεφάλους.

Οι συγκρούσεις σε μια σχέση μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές αντιδράσεις του οργανισμού, όπως είναι οι φλεγμονές, αλλαγές στην όρεξη και έντονη απελευθέρωση των ορμονών του στρες. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν πολλές πτυχές της υγείας ακόμα και τη λειτουργία της καρδιάς.

Ένα σύνολο από στοιχεία υποδηλώνει ότι οι παντρεμένοι συνήθως ζουν περισσότερο, με έναν πιο υγιές τρόπο ζωής από ό,τι εκείνοι που είναι χωρισμένοι, χήροι ή άγαμοι. Αυτό συμβαίνει διότι έχουν καλύτερη ψυχολογική ευημερία, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ασθένειες, και θεραπεύονται πιο γρήγορα όταν είναι άρρωστοι.

Αντίθετα, τα αποτελέσματα αυτής της πρόσφατης έρευνας ενδέχεται να θέσουν σε αμφισβήτηση το αν τελικά ένας γάμος είναι πάντα καλός για την υγεία και την ευημερία. Όταν βιώνεις συχνά διαμάχες μέσα στην σχέση σου μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο για την ζωή σου και την υγεία σου. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι τόσο επιζήμιες όσο είναι για την υγεία σου το κάπνισμα και η εξάρτηση από το ποτό, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το να πας στην εκκλησία ή το να υπογράψεις μια άδεια γάμου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνεις καλό στην υγεία σου. Αυτό που θα είναι καλό για την υγεία σου είναι να βρεις έναν καλό σύντροφο.

iStock

Η μελέτη εξέτασε επίσης τον αριθμό των διαμαχών και τις επιπτώσεις στην υγεία που αυτό είχε για τους άντρες και τις γυναίκες ξεχωριστά. Ενώ για τις γυναίκες δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση των συγκρούσεων με αρνητικές επιπτώσεις σε θέματα υγείας, ωστόσο για τους άντρες οι διαφωνίες αυτές δημιουργούσαν εξασθένιση του ανοσοποιητικού τους.

Η σύγκρουση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια στην υγεία εάν οι σύζυγοι είναι εχθρικοί μεταξύ τους ή αμυντικοί κατά τη διάρκεια των διαφωνιών ή αν διαφωνούν συνέχεια για το ίδιο θέμα χωρίς να βρίσκουν τελικά κάποια λύση.

Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένας τσακωμός θα βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία σου, αλλά οι συνεχές μάχες για πολλά χρόνια θα αρχίσουν να εκδηλώνουν διάφορα προβλήματα. Είναι σημαντικό να δομείτε σωστά την επικοινωνία σας και ο καθένας να μπορεί εύκολα να σταματήσει τις συγκρούσεις.

Γάμος ναι μεν, αλλά…θα πούμε εμείς!


Tromaktiko

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)