5 τρόποι να σταματήσουμε να ζούμε στον αυτόματο πιλότο

Μήπως απλά η ζωή μας συμβαίνει; Ή την κάνουμε εμείς να συμβεί; Φανταστείτε ότι μόλις επιστρέψατε σπίτι από τη δουλειά. Βγαίνετε από το αμάξι και σας ρωτάει κάποιος πώς ήταν η διαδρομή. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα θυμάστε καν πόσες φορές αλλάξατε λωρίδα ή σταματήσετε σε φανάρι, σωστά; Το βέβαιο είναι πως φτάσατε σπίτι ασφαλείς.
Όταν ζούμε στον αυτόματο πιλότο, νιώθουμε σαν κάποιος άλλος να βρίσκεται στο τιμόνι της ζωής μας και όχι εμείς. Ο εγκέφαλός μας έχει αναπτύξει ένα ασυνείδητο σύστημα λήψης αποφάσεων, ώστε να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας όλες τις εργασίες μας. Μας προστατεύει από υπερφόρτωση. Όμως, η σύγχρονη ζωή έχει τόσο πολύ κυριεύσει τη ζωή μας που τελικά αυτό το σύστημα μας έχει αποσυνδέσει και από την υπόλοιπη ζωή μας.
Σε πρόσφατη έρευνα, το 96% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε πως παίρνει τις περισσότερες αποφάσεις του στον αυτόματο πιλότο, κάτι που υποδεικνύει ότι αυτός ο τρόπος ζωής έχει εξελιχθεί σε επιδημία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ζούμε στον αυτόματο πιλότο σε πράγματα στα οποία χρειάζεται να στρέφουμε περισσότερο την προσοχή μας: στο σπίτι μας. Παίρνουμε αποφάσεις, όπως το τι να φάμε, τι να φορέσουμε – χωρίς να σκεφτόμαστε πραγματικά συνειδητά. Μήπως λοιπόν κι εσείς ζείτε στον αυτόματο πιλότο;

5 σημάδια που μαρτυρούν ότι ζούμε στον αυτόματο πιλότο

1. Η ρουτίνα μας είναι άκρως προβλέψιμη. Δεν υπάρχει χώρος για αυτοσχεδιασμό ή αλλαγές.
2. Ικανοποιούμε συνεχώς του άλλους. Δεν δίνουμε καμία προσοχή στις ανάγκες μας.
3. Λειτουργούμε συνεχώς υπό πίεση.
4. Νιώθουμε ότι ο χρόνος κυλά γρήγορα. Η μέρα τελειώνει χωρίς να το καταλάβουμε και νιώθουμε τύψεις για το ότι δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε όσα θέλουμε.
5. Πιστεύουμε ότι χάνουμε πράγματα από τη ζωή.

5 σημάδια που μαρτυρούν ότι ζούμε στον αυτόματο πιλότο

Το γεγονός ότι αφηνόμαστε πλήρως στον αυτόματο πιλότο σημαίνει ότι ψάχνουμε την πιο βολική λύση. Όμως, μπορούμε να έχουμε και τα δύο, τόσο την ενεργή και συνειδητή σκέψη μας, όσο και την αυτοματοποιημένη.
Ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να είναι τεμπέλης, γι’ αυτό και χρειάζεται να τον εκπαιδεύσουμε ώστε να αποφύγει την εύκολη λύση. Το μυστικό κρύβεται στη χρήση ενός ισορροπημένου τρόπου.

Πώς θα επιστρέψουμε στη θέση του οδηγού

1. Παρατηρήστε πώς οδηγείτε

Αυξήστε την επίγνωση της συμπεριφοράς σας. Ζείτε στον αυτόματο πιλότο επειδή το θέλετε ή επειδή απλά συμβαίνει; Πώς επηρεάζει αυτό τις αποφάσεις σας; Καταγράψτε τις παρατηρήσεις σας σε ένα σημειωματάριο. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος για να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας.

2. Ποιος είναι ο τελικός μας προορισμός;

Πού θέλετε να φτάσετε; Πώς θέλετε να σας θυμούνται; Ο σκοπός της ζωής μας είναι αυτός που χρειάζεται να μας καθοδηγεί και να εμπνέει τις πράξεις μας. Όταν καταλήξουμε στο ποιος θα είναι ο τελικός μας προορισμός, είναι ευκολότερο να αποφύγουμε τις παρακάμψεις ή τους δρόμους που θα μας οδηγήσουν αλλού.

3. Προσθέτουμε νόημα στη ρουτίνα μας

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να χρησιμοποιούμε αυτόματο πιλότο – το πρόβλημα εμφανίζεται όταν γίνεται ο μόνος τρόπος οδήγησης της ζωής μας. Οι συνήθειες καθοδηγούν την προσοχή και την αποδοτικότητά μας. Εντούτοις, πρέπει να συνδεθούν με το σκοπό και τους στόχους της ζωής μας. Μην επιτρέπετε στη ρουτίνα σας να σας υποδεικνύει πώς θα ζείτε. Έχετε διαθέσιμο το όπλο της ενσυνειδητότητας.

4. Πατάμε φρένο και συλλογιζόμαστε

Όταν πατήσουμε το φρένο, ο αυτόματος πιλότος απενεργοποιείται. Η παύση είναι καλύτερη από την επιβράδυνση – δημιουργεί χώρο για να ενεργοποιήσουμε τη συνειδητή μας προσοχή. Μπορείτε να συλλογιστείτε, να κάνετε έναν απολογισμό σε όσα ζείτε.

5. Κάνουμε ένα βήμα έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας

Όταν ζούμε στον αυτόματο πιλότο, σταματάμε να προκαλούμε τον εαυτό μας – καταλήγουμε να βαριόμαστε και να επαναλαμβανόμαστε. Το «ξεβόλεμα» δημιουργεί το κατώφλι που οδηγεί στην προσωπική εξερεύνηση και εξέλιξη. Οι νέες γνώσεις και η εμπειρία έρχονται όταν βαδίζουμε έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας.
 enallaktikidrasi.com 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)