Έλληνες επιστήμονες έφτιαξαν υψηλής απόδοσης αποσμητή για τοξικά δύσοσμα αέρια

του Νίκου Αβουκάτου
Yψηλής απόδοσης αποσμητή τοξικών δύσοσμων αερίων κατάφερε να φτιάξει μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων. Η δράση του NOD®- 1E είναι άμεση, χωρίς να οξειδώνει και χωρίς να αναστέλλει τη διαδικασία της βιοαποδόμησης.
Πρόκειται για ένα μη τοξικό προϊόν, το οποίο ενδείκνυται για εφαρμογή σε ανοιχτό πεδίο και κλειστές εγκαταστάσεις, χωρίς ενδείξεις κινδύνου στη χρήση για τον άνθρωπο και το περιβάλλον εξασφαλίζοντας την κοινωνική αποδοχή λειτουργίας οχληρών βιομηχανικών εγκαταστάσεων κοντά στον αστικό ιστό.
Έχοντας ως κίνητρά της το πάθος για τη χημεία και τον σεβασμό στο περιβάλλον, η εταιρεία iChemAid με έδρα το Χαλάνδρι στοχεύει στην ανακάλυψη καινοτόμων και αποδοτικών λύσεων σε δαπανηρές εφαρμογές καθώς και δυσεπίλυτα προβλήματα.
Γενικότερα, οι λύσεις - προϊόντα που προτείνει η εταιρεία αφορούν τα εξής βιομηχανικά πεδία εφαρμογής:
- Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων
- Κομποστοποίηση Αποβλήτων
- Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων
- Ξήρανση Ιλύος
- Βιομηχανική Κτηνοτροφία
- Βιομηχανία Αγροτικών Τροφίμων

«Παρατηρούμε συστηματικά ότι ο βαθμός όχλησης από τη δυσοσμία βιομηχανικών εγκαταστάσεων πλησίον του αστικού ιστού συνεχίζει να παραμένει η κύρια αιτία προβλημάτων υγείας και υποβάθμισης των περιοχών, παρόλο που χρησιμοποιούνται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. Καταφέραμε να αναπτύξουμε έναν αποσμητή υψηλής απόδοσης, τοξικών δύσοσμων αερίων, του οποίου την αποτελεσματικότητα και τον βαθμό τοξικότητας, πιστοποιήσαμε στο ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΤΙΤΟΣ"», λέει στη Greenagenda.gr ο συνιδρυτής της εταιρείας Αντώνης Τσολάκης.
Στόχος της εταιρείας είναι η επίτευξη υψηλότερων ποσοστών εξουδετέρωσης δύσοσμων ουσιών με ένα μη τοξικό προϊόν, ικανό να μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια τόσο σε ανοικτές όσο και σε κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς να βλάπτει τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, η iChemAid με το NOD®- 1E επιτυγχάνει έναν απόλυτο συνδυασμό των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (ΒΑΤ) της ΟΔΗΓΙΑΣ 2010/75/ΕΕ για τον έλεγχο εκπομπής των οσμών στον αέρα με χημική εξουδετέρωση (chemical neutralization) - ΒΑΤ 13b, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές μείωσης της σκόνης και της οσμής με υδρονέφωση - ΒΑΤ 14e , καθώς και τη φιλοσοφία της Υγρής Πλυντρίδας (Wet scrubbing) – ΒΑΤ 34e σε κλειστό ή ανοικτό πεδίο, αφού η διασφάλιση της μη τοξικότητας ενός μη οξειδωτικού προϊόντος επιτρέπει τη χρήση χωρίς κανένα κίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Τα πλεονεκτήματα του NOD®- 1E:
  • δρα άμεσα
  • προκαλεί μη αναστρέψιμη αντίδραση (δεν «καλύπτει» τις οσμές)
  • δεν οξειδώνει
  • δεν αναστέλλει τη βιοαποδόμηση
  • δεν βλάπτει τον άνθρωπο και το περιβάλλον
  • συμβάλλει στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και εξασφαλίζει την αποδοχή
«Ιδιαίτερη σημασία έχει να επισημάνουμε ότι σε εφαρμογές, στις οποίες η διαδικασία κάλυψης της οσμογόνου πηγής με τη συγκέντρωση των απαερίων σε scrubbers ή βιοφίλτρα κρίνεται είτε δαπανηρή είτε αναποτελεσματική, η χρήση του NOD®- 1E αποτελεί μια πραγματικά καινοτόμα λύση απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονικά για τον βαθμό αποτελεσματικότητάς της. Το προϊόν που προτείνουμε δρα προκαλώντας μόνιμη μη αναστρέψιμη "συμπλοκοποίηση" στον αέρα των δύσοσμων μορίων και δεν αποτελείται από αιθέρια έλαια ή επιφανειοδραστικές ουσίες», τονίζει ο κ. Τσολάκης.
Το συγκεκριμένο προϊόν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρείας κομποστοποίησης στην Αυστραλία με δραστηριότητα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία αφού έκανε δοκιμές επί ένα μήνα προχώρησε σε εμπορική συμφωνία με την εταιρεία.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΚΡΑΝΙΩΝΑΣ: Το πλινθόκτιστο «στοιχειωμένο» χωριό της Ελλάδας! (Φώτο - Βίντεο)