Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη - Τι αποφάσισαν οι ηγέτες

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη - Τι αποφάσισαν οι ηγέτες
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ενώ ακολούθησε η κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας για τα αποτέλεσματα της συνάντησης.


Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου. Οι διεθνείς προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο στη χώρα πρέπει επίσης να ενισχυθούν.
Η κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00 της Κυριακής 19 Ιανουαρίου, με κεντρικό θέμα την ειρήνευση στη Λιβύη. Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη σχετικά με το προσχέδιο της απόφασης, δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο Reuters την Κυριακή.
Η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί, παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, λόγω του μνημονίου που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να διασφαλίσει πως στη Διάσκεψη θα «ακουστεί» και η θέση της Ελλάδας, βάσει του κειμένου συμπερασμάτων που συντάχθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2019.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά τη συνάντηση, ο Πούτιν, ανέφερε πως «δεν θα χάσουμε την ελπίδα για διάλογο», ενώ για το τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογο του σχολίασε πως ήταν «μια συνάντηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα».
Ο Ερντογάν είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.
«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χάφταρ πρέπει να τερματισθεί».
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Wall Streer Journal, Bojan Pancevski, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε.
Στη συνέντευξη Τύπου αναμένεται να κάνουν δηλώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.
Reuters: Κοντά σε συμφωνία οι ηγέτες στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη σχετικά με το προσχέδιο της απόφασης, δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο Reuters την Κυριακή.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ALPHA, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης που θα επιχειρεί στην περιοχή και θα επιτηρεί την τήρηση των όρων της συμφωνίας.
«Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η αμηχανία της Μέρκελ πριν την έναρξη

Ο φακός την... συνέλαβε να τρώει τα νύχια της τη στιγμή που περίμενε να υποδεχθεί τους ηγέτες που κλήθηκαν να πάρουν μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνουγια τη Λιβύη.
Η νευρικότητά της ήταν εμφανής, καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Βερολίνο και ξέρει πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τόσο για τη Λιβύη όσο και για τις υπόλοιπες χώρες.

Τζόνσον: «Μπορούμε να στείλουμε παρατηρητές για να επιτηρούν ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης, δήλωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.
Κατά την άφιξή του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως είναι καιρός οι «εξωτερικοί μεσολαβητές» να σταματήσουν να επεμβαίνουν σ' αυτόν τον πόλεμο.
«Οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων δεν τελειώνουν παρά μόνο όταν αυτές οι εξωτερικές δυνάμεις αποφασίσουν πως θέλουν να τους βάλουν τέλος», δήλωσε ο συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως θέλει «μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», διότι «ο λιβυκός λαός έχει υποφέρει αρκετά».
Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο της χώρας του σε περίπτωση επιτυχίας των διεθνών συνομιλιών που έχουν στόχο την πλήρη και διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών, ο συντηρητικός πρωθυπουργός δήλωσε πως, «αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσαμε προφανώς να κάνουμε αυτό που κάνουμε πολύ καλά, δηλαδή να στείλουμε ανθρώπους, ειδικούς για να επιτηρούν την κατάπαυση του πυρός».
Όμως προς το παρόν «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός ενόψει», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η Βρετανία «θα ζητήσει σήμερα να υπάρξει».

Μακρόν: «Πρέπει να σταματήσει αποστολή φιλοτούρκων Σύρων μαχητών στη Λιβύη»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
«Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη σύρων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης, αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σ' αυτή τη διάσκεψη του Βερολίνου, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του.
Η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει στείλει στην πρωτεύουσα της Λιβύης μερικές εκατοντάδες σύρους μαχητές.
Ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη χωρίς κανένα από τα εμπόλεμα μέρη να θέτει προϋποθέσεις, δήλωσε ο Μακρόν.

Αναλυτικά το κείμενο - προσχέδιο της Διάσκεψης αναφέρει:

«Οι συμμετέχοντες υποστηρίζουμε τη πολιτική συμφωνία ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη. Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Συμβουλίου Προεδρίας και τη δημιουργία μιας ενιαίας, ενωμένης, συμπεριληπτικής και αποτελεσματικής Λιβύης κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή».
Οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL (Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη), συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών», ενώ το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».
«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL».
Τα στρατιωτικά κινήματα
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ζητούν τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών κινημάτων που υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές.
«Ζητάμε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών κινημάτων που υποστηρίζουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ξεκινώντας από την αρχή της διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός».
Μεταρρυθμίσεις ασφαλείας
Το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη απαιτεί μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα.
«Ζητούμε την αποκατάσταση του μονοπωλίου του κράτους στη νόμιμη χρήση βίας. Στηρίζουμε τη δημιουργία ενιαίας εθνικής ασφάλειας της Ασφάλειας της Λιβύης, της αστυνομίας και των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση, με σχετικά έγγραφα.»
Κυρώσεις σε εκείνους που παραβιάζουν εμπάργκο όπλων
Το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη απαιτεί κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε κατηγορηματικά και πλήρως τον εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (2011) και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης όπλων από τη Λιβύη. Καλούμε όλους τους φορείς να εφαρμόσουν και να επιβάλουν κυρώσεις του ΣΑΗΕ, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών μέτρων εφαρμογής, εναντίον εκείνων που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΣΑΗΕ ή την κατάπαυση του πυρός».
Ειδική επιτροπή
Θα συσταθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Η διεθνής επιτροπή θα ασχοληθεί με την εφαρμογή των έξι σημείων που περιγράφονται στο έγγραφο. Πρόκειται για την κατάπαυση του πυρός, το εμπάργκο όπλων, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Δημιουργούμε με τον τρόπο αυτό μια Διεθνή Επιτροπή Παρακολούθησης (IFC) για να διατηρήσουμε τον συντονισμό μετά την Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Σύμφωνα με το έγγραφο, η επιτροπή θα συνεδριάζει σε μηνιαία βάση σε διαφορετικές τοποθεσίες. Στο τέλος κάθε συνεδρίασης, θα παρουσιαστεί ένα συμπέρασμα που θα αναγνωρίζει συγκεκριμένα επιτεύγματα ή συμμόρφωση. Εκτός από αυτό, ειδικές ομάδες εργασίας θα συναντηθούν στη Λιβύη ή στην Τυνησία δύο φορές το μήνα.
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Το σχέδιο συμπερασμάτων καλεί επίσης τα συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση στη Λιβύη να προβούν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
«Χαιρετίζουμε τη σημαντική μείωση της βίας από τις 12 Ιανουαρίου και τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου με στόχο την προετοιμασία για μια συμφωνία εκεχειρίας. Ζητάμε αξιόπιστα, επαληθεύσιμα, αλληλοεξαρτώμενα και αμοιβαία βήματα, ξεκινώντας από μια εκεχειρία που εφαρμόζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων βημάτων προς την απομάκρυνση όλων των ένοπλων ομάδων και των πολιτοφυλακών από όλα τα κόμματα.
Υπογραμμίζεται η ανάγκη απόσυρσης των βαρέων όπλων, του πυροβολικού και των εναέριων μέσων. Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των πλευρών, μεταξύ άλλων μέσω της άμεσης σύστασης τεχνικών επιτροπών για την παρακολούθηση και επαλήθευση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός».
Οικονομικές μεταρρυθμίσεις
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ζητούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης.
«Υποστηρίζουμε τον οικονομικό διάλογο με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών και οικονομικών θεσμών της Λιβύης και ενθαρρύνουμε την εφαρμογή διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Για να διευκολυνθεί αυτός ο διάλογος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας οικονομικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Λιβύης που θα αποτελείται από εκπροσώπους των βασικών οικονομικών και οικονομικών θεσμών.
Ενθαρρύνουμε τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανασυγκρότησης για τη Λιβύη, η οποία θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση σε όλες τις περιοχές υπό την αιγίδα μιας νέας αντιπροσωπευτικής και ενιαίας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας που θα ασκεί την εξουσία της σε όλη την περιοχή της Λιβύης, για να αναπτύξει τις περιοχές που πλήττονται σοβαρά».
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)