Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θεσπίσει νέα νομοθεσία κατά Google, Amazon, Facebook και Apple


Η Ευρωπαϊκή Ένωση με νέα νομοθεσία κατά των GAFA (Google, Amazon, Facebook και Apple) θα προσπαθήσει να επιβλέψει πιο προσεκτικά τις δραστηριότητές τους.
Μεγάλες αλλαγές φέρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη θέσπιση νέων μέτρων κατά των GAFA (Google, Apple, Facebook και Amazon). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει το κατασταλτικό «οπλοστάσιό» της κατά της ηγεμονίας των γιγάντων της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως αναφέρει άρθρο των Financial Times.

Η Ε.Ε. αναμένεται να θεσπίσει μέτρα για τις εταιρείες αυτές, τα οποία μπορεί να φτάνουν έως και τον αποκλεισμό τους από την ενιαία αγορά, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. Οι εταιρείες που είναι γνωστές με το ακρώνυμο GAFA, από τα αρχικά των διακριτικών τίτλων τους όπως αναφέρονται παραπάνω, είναι «υπερβολικά μεγάλες για να μην μας απασχολούν».

Όπως σημείωσε ο Επίτροπος, η Ε.Ε.:

«Χρειάζεται μια καλύτερη επίβλεψη αυτών των πολύ μεγάλων εταιρειών, όπως συνέβη και με την ενισχυμένη ρύθμιση της δραστηριότητας των τραπεζών μετά την κρίση του 2008.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποίηση μια νέα νομοθεσία μέχρι τα τέλη του έτους που θα γίνει γνωστή ως «Digital Services Act». Μάλιστα, η νομοθεσία αυτή αποτελεί προτεραιότητά της, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη επίβλεψη του τρόπου με τον οποίο οι μεγάλες πλατφόρμες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, επιτίθενται στην παραπληροφόρηση ή διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα. Αυτή η νομοθεσία θα έχει ως βασικό της στόχο την καλύτερη προστασία των καταναλωτών και των μικρότερων ανταγωνιστών.

Η κλίμακα των κυρώσεων για αυτές τις πλατφόρμες θα ποικίλει ανάλογα με το παράπτωμα. Για παράδειγμα αν υποχρεώνουν τους χρήστες τους να χρησιμοποιούν μόνον τη δική τους υπηρεσία, θα μπορεί η κύρωση να φτάνει μέχρι και στο να υποχρεώνονται να αποχωριστούν κάποιες από τις δραστηριότητές τους.

Ο Μπρετόν σημείωσε επίσης στην συνέντευξη αυτή που παραχώρησε στους FT ότι στις προτεινόμενες λύσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται μόνον σε ακραίες συνθήκες, περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα να αποκλειστούν εντελώς πολύ μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι από την ενιαία αγορά. Οι FT σημειώνουν ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν, επίσης, ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο θα επιτρέπει στο κοινό και τους μετόχους να αξιολογούν την συμπεριφορά των εταιρειών σε τομείς, όπως η φορολογική τους συμμόρφωση και η ταχύτητα με την οποία αποσύρουν από το Ίντερνετ παράνομο περιεχόμενο.

Η Βέρα Γιούροβα, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, παρουσιάζοντας στις αρχές Σεπτεμβρίου μια αξιολόγηση της εφαρμογής ενός κώδικα ορθής πρακτικής κατά της παραπληροφόρησης, που εκδόθηκε το 2018 και υπογράφηκε από τις Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla και πιο πρόσφατα από την TikTok, είχε κρίνει:

«Οι πλατφόρμες θα πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνες και να λογοδοτούν, οφείλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια. Είναι καιρός να προχωρήσουμε πέραν των μέτρων αυτορρύθμισης.» 


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ελλάδα 2021: Στον «αέρα» το επίσημο site και το νέο σήμα της Επιτροπής

Τι κάνουν τα κορίτσια μέσα σε ένα στριπτιτζάδικο (Φώτο +18)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Η συμβολή των Καστοριανών στην Ελληνική Επανάσταση

Tο πετρέλαιο θέρμανσης «έκαψε» τις επιχειρήσεις του κλάδου

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Διαδήλωση της Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα (Φώτο - Βίντεο)

«Μοιράζουν την ξυλεία στους δασικούς συνεταιρισμούς λες και είναι τσιφλίκι τους» – Οργισμένη επιστολή προέδρων Δασικών Συνεταιρισμών κατά του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας