Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα καφέ και τα άσπρα αβγά;

Τα άσπρα και τα καφέ αβγά δείχνουν να διαφέρουν μεταξύ
τους και συχνά υπάρχει και διαφορά στην τιμή ανάμεσα στα δύο. Ξέρετε γιατί;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι διαφορά μπορεί να έχουν τα άσπρα από τα καφέ αβγά κι αν τα διαλέγετε με βάση το χρώμα ή αν δεν σας επηρεάζει καθόλου; Αν ναι, ήρθε η ώρα να λύσετε τις απορίες σας.
Η διαφορά είναι στην κότα
Όσον αφορά την απόχρωση του αβγού, αυτή καθορίζεται ουσιαστικά από τα γονίδια, από το είδος της κότας που τα γεννάει. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι κότες μεάσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν άσπρα αβγά, ενώ αυτές που έχουνκαφετί-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς αυτιών κάνουν καφέ αβγά. Κι αν δεν το ξέρατε, υπάρχουν είδη που κάνουν αβγά με μπλε απόχρωση και άλλα που γεννούν διάστικτα αβγά.
Είναι τα καφέ αβγά πιο ωφέλιμα από τα λευκά;
Η αλήθεια είναι πως το χρώμα του αβγού δεν αποτελεί δείκτη ποιότητάς του κι όσον αφορά τη γεύση και τη διατροφή, δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη διαφοράμεταξύ τους. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να τα βρείτε πιο ακριβά, τα καφέ αβγά δεν σας ωφελούν περισσότερο και αντίστροφα. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως τα καφέ αβγά να έχουν περισσότερα ωμέγα-3, αλλά ακόμη κι αν ισχύει αυτό, η διαφορά είναι απειροελάχιστη.
Τα καφέ αβγά έχουν πιο σκληρό κέλυφος;
Το κέλυφος και των δύο ειδών έχει το ίδιο πάχος κι αν έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι κάποιο από τα δύο σας φαίνεται πιο σκληρό, αυτό οφείλεται στην ηλικία της κόταςκι όχι στο χρώμα του αβγού. Όπως όλα δείχνουν, οι νεότερες κότες γεννούν αβγά με πιο σκληρό κέλυφος και οι μεγαλύτερες με πιο λεπτό, κάτι που ισχύει ανεξαρτήτως χρώματος αβγού.
Πού οφείλεται το κόστος των καφέ αβγών;
Υπάρχει η πεποίθηση ότι αφού τα καφέ αβγά είναι πιο ακριβά, τότε πρέπει να είναι και πιο φυσικά ή υγιεινά. Αυτό, όμως, δεν ισχύει απαραίτητα. Τα καφέ αβγά συνήθως έχουν μεγαλύτερη τιμή γιατί οι καφετιές κότες που τα γεννούν είναι μεγαλύτερες από τις λευκές και κατ’ επέκταση χρειάζονται περισσότερη τροφή. Το έξτρα κόστος της τροφής μεταφέρεται στην τιμή τους και στην τσέπη μας.
Kάτι ακόμη που πρέπει να ξέρετε
Αν τρώτε αβγά από σπιτικές κότες, οι πιθανότητες είναι να έχουν καφέ χρώμα και να έχουν ελαφρώς πιο πλούσιο και πιο έντονο κρόκο. Υπάρχει, όμως, εξήγηση γι’ αυτό, αφού οι κότες που βρίσκουμε στην αυλή ενός σπιτιού συνήθως είναι καφετιές, ενώ ρόλο στην ποιότητα του αβγού παίζει και η τροφή τους, η οποία επηρεάζει το χρώμα του κρόκου και τη γεύση του αβγού.
Πηγή: clickatlife.gr
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ανατροπή στο Survivor 3: Για πιο λόγο θα αργήσουμε να το δούμε

GNTM: Η Όλγα Καλογήρου στην κάθετη πασαρέλα από ύψος 30 μέτρων (βίντεο)

Απίστευτη έκρηξη κατεδάφισε το ξενοδοχείο TSAMIS στην Καστοριά (Φώτο -Βίντεο)

19η Μαΐου 2022: 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τίποτα δεν μπορεί να ξεχαστεί και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει!

Σουβλάκι με γεύση… Κοζάνης στην Αυστραλία! Ουρές στη Μελβούρνη για ένα σουβλάκι σε εστιατόριο Κοζανιτών (Φώτο - Βίντεο)

9 εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πώς επηρεάζουμε τον εγκέφαλό μας

ΚΟΖΑΝΗ - Ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στο Τρανόβαλτο Κοζάνης (Βίντεο)