Γιατί έχουμε όλοι το αυλάκι κάτω από τη μύτη μας; Γνωστό με τον ελληνικό όρο "φίλτρον", το αυλάκι αυτό για χρόνια αποτελούσε μυστήριο για τους επιστήμονες

Γιατί έχουμε όλοι το αυλάκι κάτω από τη μύτη μας;Όποιο πρόσωπο και αν κοιτάξουμε, θα παρατηρήσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα μικρό αυλάκι κάτω από τη μύτη τους, που εκτείνεται από τα ρουθούνια μέχρι το άνω χείλος
μας. Για αιώνες, οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί υπάρχει αυτό το αυλάκι ή πώς σχηματίζεται, ούτε αν επιτελούσε κάποια λειτουργία.
Μόνον χάριν στις πιο σύγχρονες μεθόδους ηχογραφικής απεικόνισης κατάφεραν οι επιστήμονες να λύσουν αυτό τον εκπληκτικό γρίφο που βρισκόταν στο ανθρώπινο πρόσωπο.
Το κάθετο αυτό "λακκάκι" οφείλεται στον τρόπο που σχηματίζεται το ανθρώπινο πρόσωπο, στο 2ο - 3ο μήνα της εγκυμοσύνης.
Το αυλάκι έχει ονομαστεί στην διεθνή ορολογία της βιολογίας " philtrum" από τον ελληνικό όρο "φίλτρον".
Όπως εξηγεί ο Dr Michael Mosley σε ένα επεισόδιο της σειράς του BBC "Inside the Human Body" (δείτε το βίντεο), το φίλτρον οφείλεται στον τρόπο που σχηματίζεται το πρόσωπο του εμβρύου μέσα στη μήτρα της μητέρας του.
Το σημείο που λέγεται φίλτρον είναι ουσιαστικά το σημείο που ενώνονται τα τρία βασικά μέρη του ανθρώπινου προσώπου, πάνω από το άνω χείλος. Είναι η "ραφή" των τριών μερών που αναπτύσσονται στην αρχή χωριστά, πριν συνθέσουν το ανθρώπινο πρόσωπο.
Εκπληκτικό είναι πως το πρόσωπο δεν μπορεί να σχηματιστεί αργότερα από το διάστημα αυτό του 2ου-3ου μήνα της ζωής μέσα στη μήτρα.
Αν το φίλτρον δεν υπήρχε, το ανθρώπινο πρόσωπο ουσιαστικά δεν θα ήταν αναγνωρίσιμο ως τέτοιο.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα