Ο Αρης είχε κάποτε περισσότερο οξυγόνο από τη Γη

Ο Αρης είχε κάποτε περισσότερο οξυγόνο από τη ΓηΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΖΩΗΣ                                                                                              

Οξείδια του μαγγανίου ανιχνεύθηκαν σε υψηλά επίπεδα στα
πετρώματα του 'Αρη από τα επιστημονικά όργανα του ρόβερ Curiosity της NASA.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεικνύουν πως κάποτε ο γειτονικός πλανήτης είχε περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρά του από ό,τι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την πλανητική επιστήμονα Νίνα Λάντσα του Εθνικού Εργαστηρίου Λος 'Αλαμος στο Νέο Μεξικό, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Geophysical Research Letters" της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.
         
Το αυξημένο οξυγόνο στον 'Αρη συνδέεται μάλλον με την εποχή που ο πλανήτης είχε άφθονα νερά. Οι ενδείξεις για περισσότερο οξυγόνο, σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα του ίδιου αμερικανικού ρομποτικού ρόβερ, όπως η ύπαρξη αρχαίων λιμνών, δείχνουν ότι ο «κόκκινος πλανήτης» έμοιαζε περισσότερο με τη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
         
«Τώρα που ανακαλύψαμε αυτά τα οξείδια στον 'Αρη, αναρωτιόμαστε πώς στο καλό μπορεί να δημιουργήθηκαν. Οι μόνοι τρόποι στη Γη που γνωρίζουμε πώς μπορούν να παραχθούν αυτά τα οξείδια του μαγγανίου, είναι να εμπλέκεται είτε το ατμοσφαιρικό οξόνο, είτε τα μικρόβια», δήλωσε η Λάντσα.
         
Επειδή, προς το παρόν τουλάχιστον, η πιθανότητα ύπαρξης μικροβίων φαίνεται παρατραβηγμένη, οι επιστήμονες θεωρούν πιο πιθανό ότι η απάντηση βρίσκεται στην ύπαρξη πολύ περισσότερου οξυγόνου στην αρειανή ατμόσφαιρα.
         
«Τα οξείδια του μαγγανίου δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς άφθονο νερό σε υγρή μορφή και χωρίς έντονα οξειδωτικές συνθήκες. Εδώ στη Γη είχαμε πολύ νερό και τα οξείδια του μαγγανίου δεν δημιουργήθηκαν παρά μόνο όταν τα επίπεδα οξυγόνου στη γήινη ατμόσφαιρα αυξήθηκαν», διευκρίνισε η Λάντσα.
         
Για τους γεωεπιστήμονες, η μελέτη των συγκεντρώσεων οξειδίων του μαγγανίου στα γεωλογικά στρώματα της Γης αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για τη διαχρονική εξέλιξη της χημικής σύνθεσης της ατμόσφαιρας και τη σταδιακή αύξηση του οξυγόνου.

 kontranews.gr 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Το πιο δυνατό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή στον κόσμο εναντίον τείχους πάγου 1,5 μέτρου! (βίντεο)

Πώς κλείνετε ραντεβού για εμβολιασμό. Δείτε αν ανήκετε στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν

"Έξυπνα" αυτοκίνητα στους δρόμους μέχρι το 2030

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: «Σεμινάριο στον Σχεδιασμό και Τρισδιάστατης Εκτύπωσης 3DX – Design & 3D Printing Workshop»

6 μυστικά για να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής των φρούτων και των λαχανικών