Τι σχεδιάζουν ΠΟΕ, ΠΟΠΣ, Παλιννοστούντες και Κίνηση Ενότητας για τη 19η Μαΐου στη Θεσσαλονίκη

Τι σχεδιάζουν ΠΟΕ, ΠΟΠΣ, Παλιννοστούντες και Κίνηση Ενότητας για τη 19η Μαΐου στη ΘεσσαλονίκηΘολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διοργάνωσης κοινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη από τις τρεις εν Ελλάδι ομοσπονδίες (ΠΟΕ, ΠΟΠΣ και Παλιννοστούντων) τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Παρά τις όποιες επαφές και συναντήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν έχει βγει «λευκός καπνός», αν και βρισκόμαστε μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη θλιβερή επέτειο, με την απογοήτευση να αυξάνεται στη βάση του οργανωμένου ποντιακού χώρου.
Για «καθυστερήσεις πέρα από τα κοινώς αποδεκτά όρια», που «οδηγούν σε τετελεσμένες λύσεις διχασμού» έκανε λόγο στο pontos-news.gr ο Γιώργος Παυλίδης, προεδρεύων της Κίνησης Ενότητας στον ποντιακό χώρο, σημειώνοντας ότι αυτά που λέει «αφορούν την κατά μόλις μία έδρα πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αφού τόσο η μειοψηφία σε αυτό όσο και η ΠΟΠΣ και οι παλιννοστούντες έχουν συμφωνήσει για μία κοινή εκδήλωση».
Τη «μεγάλη χαρά της ΠΟΠΣ, σε περίπτωση που συμφωνήσει και η ΠΟΕ για τη συνδιοργάνωση κοινής εκδήλωσης τη 19η Μαΐου, προκειμένου ενωμένοι οι Πόντιοι να αποτίσουμε φόρο τιμής στους νεκρούς μας», εξέφρασε από την πλευρά της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου. Η ίδια επέρριψε ευθύνες για τη μέχρι στιγμής έλλειψη συμφωνίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ, και σημείωσε ότι η ομοσπονδία της οποίας προεδρεύει είναι αναγκασμένη να προετοιμάζεται –κάτι που ήδη κάνει– για εκδήλωση μαζί με τους παλιννοστούντες, σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει στην ενωτική η ΠΟΕ.

Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2016 – Ο κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται στην πλ. Αγίας Σοφίας για την εκδήλωση της ΠΟΕ (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
Τέλος, ιδιαίτερα λακωνικός και χωρίς να προχωρήσει σε καμία περαιτέρω διευκρίνιση εμφανίστηκε στο pontos-news.gr για το θέμα ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης. «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ΠΟΕ θα τιμήσει τη μνήμη των γενοκτονημένων προγόνων μας», ήταν η πολύ λιτή τοποθέτηση, εν είδει... Πυθίας, του Χρ. Τοπαλίδη. Η στάση της ΠΟΕ απέναντι στο ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας, το Σάββατο 29 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι, στα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη, αφού στην ημερήσια διάταξη του οποίου υπάρχει θέμα για τις εκδηλώσεις την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να σωθεί η προσπάθεια»

Αισιόδοξος ότι μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να σωθεί η προσπάθεια για τη συνδιοργάνωση κοινής εκδήλωσης τη 19η Μαΐου, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές, εμφανίστηκε ο Γιώργος Παυλίδης, οποίος σημείωσε ακόμα ότι ο ποντιακός ελληνισμός, αλλά και γενικότερα όλοι οι Έλληνες, «δεν θα δεχθούν άλλες διασπαστικές κινήσεις», και υπογράμμισε ότι «αν αυτήν τη φορά ο ποντιακός λαός δεν πάει ενωτικά, στη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης, την επόμενη φορά θα είναι άλλοι οι φορείς που θα διοργανώσουν την εκδήλωση της 19ης Μαΐου».

Γιώργος Παυλίδης (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
«Υπάρχουν απαράδεκτες καθυστερήσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕ, και όσο περνάει ο καιρός τόσο σφίγγει ο κλοιός. Η αντίδραση του κόσμου είναι να μην ανεχθεί άλλες διχαστικές κινήσεις. Ήδη τρεις μεγάλοι σύλλογοι από τη δυτική Θεσσαλονίκη –της Πολίχνης, της Σταυρούπολης και της Ηλιούπολης– προχωρούν σε μία κοινή εκδήλωση για τη μνήμη της Γενοκτονίας την Κυριακή 14 Μαΐου, και πληροφορούμαι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες μεμονωμένες εκδηλώσεις. Έτσι, η κεντρική εκδήλωση θα ξεφτίσει, αφού δεν θα έχει πολύ κόσμο. Άρα είμαστε σήμερα δύο κομμάτια και κινδυνεύουμε να γίνουμε... δεκαδύο. Η κοινή εκδήλωση πρέπει να γίνει στον ιστορικό χώρο της πλατείας Αγίας Σοφίας, όπου πριν από χρόνια η ΠΟΠΣ ξεκίνησε τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία. Η προσπάθεια της κίνησης ενότητας είχε μέχρι τώρα αποτέλεσμα, αφού ποτέ πριν οι ομοσπονδίες δεν είχαν καθίσει στο ίδιο τραπέζι ενώ τώρα κάθισαν, έστω και προσχηματικά», είπε ο Γιώργος Παυλίδης.
ΠΟΠΣ: «Λέμε ναι στη συνδιοργάνωση»

Για επανειλημμένες προσπάθειες της ΠΟΠΣ εδώ και μέρες, προκειμένου να επιτευχθεί η συνδιοργάνωση κοινής εκδήλωσης, έκανε λόγο η Χριστίνα Σαχινίδου. Όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕ, αφού δεν έχει δώσει ακόμα καμία απάντηση. «Εμείς λέμε ναι στη συνδιοργάνωση κοινής εκδήλωσης και το ίδιο κάνουν και οι παλιννοστούντες. Τους αρνητές της Γενοκτονίας τους γνωρίζουμε. Τους αρνητές της συνδιοργάνωσης κοινής εκδήλωσης, για να αποτίσουμε ενωμένοι όλοι οι Πόντιοι φόρο τιμής στους νεκρούς μας, τους αφήνουμε στην κρίση του ποντιακού λαού».

Χριστίνα Σαχινίδου (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
Η Χρ. Σαχινίδου σημείωσε ακόμα ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, καθώς και η Ομοσπονδία των Παλιννοστούντων, σε συνεργασία με φορείς της Θεσσαλονίκης και προσφυγικά σωματεία της πόλης, σε περίπτωση που η ΠΟΕ δεν συμφωνήσει τελικά σε συνδιοργάνωση κοινής εκδήλωσης, θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα της 19ης Μαΐου πορεία από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τον Λευκό Πύργο.
Εκεί θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις και θα γίνει, ως κίνηση συμβολισμού, υποστολή της ελληνικής σημαίας στο φωτισμένο πένθιμα μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης από άγημα Ποντίων και στρατιώτες του Γ΄ Σώματος Στρατού.
«Ωστόσο επιμένουμε στην κοινή εκδήλωση. Η πρόταση της ΠΟΠΣ για τη συνδιοργάνωση είναι να γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας Αγίας Σοφίας, και στη συνέχεια όλοι μαζί να πάμε στον Λευκό Πύργο για την υποστολή της σημαίας. Αμέσως μετά να ακολουθήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης», αναφέρει η Χριστίνα Σαχινίδου.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα

Πέθανε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης