Μπορεί η ποντιακή κουζίνα να κερδίσει μια θέση σε γκουρμέ εστιατόρια;

  • Ο Σάββας Καρίπογλου ποζάρει με τις δημιουργίες του για το pontos-news.gr (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
Αν κάποιος επιχειρούσε να περιγράψει με μία πρόταση τη φιλοσοφία της ποντιακής κουζίνας, τότε θα μπορούσε να πει ότι κλείνεται μέσα στα καθημερινά φαγητά. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά προσπαθεί να είναι θρεπτική και «γρήγορη» (κάποτε, όταν οι γυναίκες γυρνούσαν από τα χωράφια, έπρεπε να ταΐσουν την οικογένεια σε χρόνο ρεκόρ), ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα οικιακής οικονομίας.
Από τα «ευτελή» υλικά όπως τα σαλιγκάρια και τις τσουκνίδες έως τις άπειρες παραλλαγές πιάτων με χαψία.
Παρά το γεγονός ότι οι τοπικές κουζίνες στην Ελλάδα έχουν φανατικό κοινό, οι σεφ δεν έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή στην ποντιακή, παρόλο που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ποντιακής ταυτότητας και έχει καταφέρει να διατηρηθεί ανεπηρέαστη από τις κουζίνες των τόπων όπου εγκαταστάθηκαν οι Πόντιοι.
Δημιουργικό... χάος στην κουζίνα του pontos-news.gr

Αυτή την… παραγνωρισμένη πτυχή της επιχειρούμε να αναδείξουμε στο pontos-news.gr.
Στην κουζίνα του, που βέβαια απέχει έτη φωτός από εκείνες των εστιατορίων, κάλεσε έναν νέο σεφ με ποντιακή καταγωγή, τον Σάββα Καρίπογλου, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας, δίνοντάς του την εξής πρόκληση: Να δημιουργήσει ένα μενού τεσσάρων πιάτων με εμφάνιση για αστέρια Michelin αλλά με γεύση Πόντου.
Έτσι δημιουργήθηκαν μια παντζαροσαλάτα αλά ποντιακά, χαμψοπίλαφο κροκέτες, μοσχάρι με λάπαθα και πράσα, ενώ τα ωτία χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να φτιαχτεί εκμέκ. Μπόνους, μια κις λορέν με κιντέατα!
Καθεμία από τις συνταγές θα παρουσιαστεί αναλυτικά τις επόμενες ημέρες, ενώ βίντεο θα δείξει βήμα προς βήμα πώς φτιάχνονται οι χαμψοκροκέτες και τα ωτία. Παράλληλα, αναδεικνύουμε όλη την ποντιακή κουζίνα αλλά και γενικότερα θέματα διατροφής.
Φωτογραφίες: Κώστας Κατσίγιαννης.
http://www.pontos-news.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα