ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Βάϊος Κόγιας Χειρουργός Πλαστικός Ωτοπλαστική

Τα μεγάλα ή «πεταχτά» αυτιά μπορεί να αποτελούν μια δυσμορφία που δεν επηρεάζει την ακοή του ατόμου
Η εξωτερική εμφάνιση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του εφήβου, καθώς η αυτοεκτίμηση του παιδιού είναι στενά συνδεδεμένη με την εικόνα του σώματός του. Τα μεγάλα ή «πεταχτά» αυτιά μπορεί να αποτελούν μια δυσμορφία που δεν επηρεάζει την ακοή του ατόμου, όμως επιδρά σημαντικά στην ψυχική του υγεία, ιδίως όταν πρόκειται για μικρό παιδί, και μπορούν να δώσουν το έναυσμα για πειράγματα και αρνητικά σχόλια. Η πλαστική χειρουργική  ωστόσο αντιμετωπίζει οριστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό.
Σύμφωνα με τον Βάιο Κόγια, Πλαστικό Χειρουργό, οποιοδήποτε σωματικό χαρακτηριστικό των παιδιών γίνεται στόχος ανεπιθύμητης προσοχής ¨ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου¨ προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό αφορά το πρόσωπο και είναι δύσκολο να καλυφθεί, όπως είναι τα μεγάλα ή «πεταχτά» αυτιά.

Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα και γνωρίζουν πότε γίνονται αποδεκτά και πότε απορρίπτονται. Έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν μεγαλύτερη ικανότητα κοινωνικοποίησης και συνεργασίας, αλλά όταν απορρίπτονται ενδέχεται να αναπτύξουν αρνητικές συμπεριφορές, κάτι που μπορεί να επηρεάσει και την ενήλικη ζωή τους.
Χαρακτηρισμοί όπως «Ντάμπο το ελεφαντάκι» κ.α. από άλλα παιδάκια πάνω στο παιχνίδι και στα πλαίσια της ειλικρίνειας, της αφέλειας, της αθωότητας,  και της έλλειψης διακριτικότητας που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία, δημιουργούν ψυχική επιβάρυνση στο παιδί που έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την επιθετική ή αντικοινωνική συμπεριφορά, κακές επιδόσεις και αδυναμία προσαρμογής στο «σχολικό περιβάλλον» τονίζει ο κ.Κόγιας.
Την ψυχοφθόρα αυτή κατάσταση βιώνουν και οι γονείς, οι οποίοι αναφέρουν ότι το παιδί τους παραπονιέται με φράσεις όπως «δε θέλω να πάω σχολείο», «δε θέλω να διαβάσω», ότι «είναι φοβισμένο και λυπημένο», «μπλέκεται σε καβγάδες στο σχολείο εξαιτίας των πειραγμάτων», «είναι ντροπαλό», «τρώει υπερβολικά και είναι αγχωμένο». Παράλληλα, πολύ γονείς νοιώθουν ένα αίσθημα ενοχής, διότι αισθάνονται υπεύθυνοι για το συγκεκριμένο πρόβλημα που κληρονομικά μεταβίβασαν στο παιδί τους.

Η ωτοπλαστική έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα, καθώς είναι εφικτό να γίνει ακόμη και από την ηλικία των πέντε χρόνων, διότι έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του πτερυγίου του ωτός κατά 85%-90%.
«Με την ωτοπλαστική ο πλαστικός χειρουργός επαναδιαμορφώνει τα ‘πεταχτά’ αυτιά, τόσο στο σχήμα όσο και στο μέγεθος», διευκρινίζει ο κ.Κόγιας και συμπληρώνει πως «η ωτοπλαστική είναι από τις συχνότερες επέμβάσεις πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως. Στην Ελλάδα πραματοποιούνται περίπου 2500 με 3000 επεμβάσεις κάθε χρόνο».
Η επέμβαση, γίνεται με γενική αναισθησία για τις ηλικίες εως 12 χρόνων και με τοπική αναισθησία στις μεγαλύτερες ηλικίες, και συνήθως διαρκεί μία ώρα. Η τομή γίνεται στο πίσω μέρος του πτερυγίου, είναι πολύ μικρή, σε μη ορατό σημείο χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος ακόμα και με κοντά ή μαζεμένα μαλλιά. Την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση το παιδί επιστρέφει σπίτι του, στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 3-5 ημέρες και μπορεί να αθληθεί μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες.
Μετά την επέμβαση παρατηρείται παροδική ήπια ευαισθησία, που υποχωρεί με απλά παυσίπονα, ελαφρύ οίδημα και ελάχιστες εκχυμώσεις που εξαφανίζονται σύντομα.
Μετά την πραγματοποίηση της ωτοπλαστικής τα περισσότερα από τα παράπονα των παιδιών εξαφανίζονται, κάτι που επιφέρει βελτίωση τόσο στο οικογενειακό όσο και στο σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον τους. Η βελτίωση της εικόνας του προσώπου μετά την ωτοπλαστική έχει πολλαπλά οφέλη, αφού μειώνει το άγχος, την ανασφάλεια του παιδιού, τη δυσκολία του στη σκέψη και τα προβλήματα προσοχής, την επιθετική του συμπεριφορά και διώχνει το άγχος και το αίσθημα ενοχής των γονέων.
Ενώ παράλληλα αυξάνει την ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση, την ηρεμία, τη χαρά, τον ενθουσιασμό, τη δημιουργικότητα, τις σχολικές του επιδόσεις, τη διάθεση για ομαδικά παιχνίδια ή δραστηριότητες που δεν είχε πριν, και την ευχαρίστηση (αφού μπορεί να χτενίσει ή να κόψει τα μαλλιά του σύμφωνα με τις επιθυμίες του).

Οι ενήλικες μπορούν να χειρουργηθούν όποτε οι ίδιοι αποφασίσουν να απαλλαγούν οριστικά από την εικόνα που βλέπουν στον καθρέφτη, η οποία τους «ρίχνει» ψυχολογικά. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η ωτοπλαστική είναι υπόθεση ρουτίνας στα χέρια ενός πλαστικού χειρουργού που αλλάζει σημαντικά τόσο την εμφάνιση, όσο και τη ψυχολογία του ασθενούς.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε με τον κ Κόγια: 6947817678 και 2467087000, Λ. Κύκνων 36. Καστοριά.
Από την στήλη υπέρ  υγείας ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
kastoria365.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)