Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μεταβιβαστούν 
στο Υπερταμεία μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στις λίστες με τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο.

Η ΝΔ, σε ενημερωτικό σημείωμά της σχετικά με το θέμα της μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, υπενθύμισε δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την κρίσιμη για την Ελλάδα Σύνοδο Κορυφής, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα του 2015.

«Τους εξήγησα ότι αν στόχος τους είναι να βάλουν στην Ακρόπολη πωλητήριο, εγώ δεν υπογράφω». Αυτά δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση που ακολούθησε το διαβόητο δημοψήφισμα, θυμίζει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της σχετικά με την μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποήσεων.

Με μια ένα ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία αφού καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι εν κρυπτώ επιχειρεί να ξεπουλήσει την κληρονομιά της χώρας, ζητά από να αποκαλυφθούν ποια είναι τα συγκεκριμένα μνημεία που κρύβονται πίσω από τους κωδικούς που ανακοινώθηκαν και αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η κληρονομιά της Ελλάδος δεν πωλείται και υπογραμμίζει ότι μάλιστα τα αρχαιολογικά μνημεία δεν ανήκουν ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε στον κ. Τσακαλώτο για να τα διαχειρίζονται όπως θέλουν.

Κουτσούκος κατά Τσακαλώτου: Μεθόδευσε την παράδοση των 10.119 ακινήτων
«Ο κ. Τσακαλώτος είναι πολλαπλά εκτεθειμένος, όχι μόνο για την υποτελή του στάση απέναντι στους δανειστές που απαίτησαν τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα στο Υπερταμείο, αλλά και γιατί μεθόδευσε την παράδοση των 10.119 ακινήτων με αδιαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να μην ενημερωθούν και να μην αντιδράσουν οι τοπικές κοινωνίες». Αυτό αναφέρει, σε δήλωσή του, ο υπεύθυνος Οικονομικών της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος.

Ο κ. Κουτσούκος σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών, με χθεσινή ανακοίνωσή του, παραδέχεται ότι σε υλοποίηση του 75ου προαπαιτούμενου της 4ης αξιολόγησης παρέδωσε στο Υπερταμείο, μετά από απαίτησή του, τα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου.

Αρχαιολόγοι: Να εξαιρεθούν τα μνημεία από το Υπερταμείο με νέα ρύθμιση
Με νέα ανακοίνωση επανέρχεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, έπειτα από μακρά διαβούλευση των μελών του, σχετικά με το θέμα της μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο.

Στην ανακοίνωση του οι έλληνες αρχαιολόγοι ξεκαθαρίζουν το τοπίο γνωστοποιώντας νέα στοιχεία και θέτοντας νέα ερωτήματα προς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιμένει ότι μόνη λύση είναι να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού, από τη μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος επί αυτών προς την ΕΤΑΔ ΑΕ, με νέα Υπουργική Απόφαση ή με Υπουργικές Αποφάσεις, που ρητά θα εξαιρούν τα συγκεκριμένα ακίνητα και ρητά θα αναιρούν τις δύο προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018, ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018)», αναφέρει μεταξύ άλλων στη νέα ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ, που έχει τίτλο: «Η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων». 


parapolitika.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)