Νομιμοποιείται ο Διαδικτυακός Τζόγος – Τι θα γίνει όμως με την Αναδρομική Φορολόγηση των Στοιχηματζήδων;


Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από την περασμένη Παρασκευή, και με τρία χρόνια καθυστέρηση, το Νομοσχέδιο 
για την νομιμοποίηση του Διαδικτυακού Τζόγου.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «έπαιξε» από το 2015 με προκλητικό και ύποπτο τρόπο… καθυστερήσεις σε ότι έχει να κάνει με την προκήρυξη διαγωνισμού αδειοδότησης Εταιρειών Τζόγου στο Διαδίκτυο.


Αξίζει μάλιστα ενδεικτικά να θυμίσουμε πως τα προβλεπόμενα έσοδα από την Νομιμοποίηση του διαδικτυακού Τζόγου, αποτελούσαν βασικό διαπραγματευτικό ατού της Κυβέρνησης Τσίπρα , όταν ο… τιτάνας Βαρουφάκης «διαπραγματευόταν» με την Τρόικα στους πρώτους μήνες της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

Αυτή λοιπόν η τρίχρονη καθυστέρηση συνιστά από μόνης της γεγονός εξαιρετικά ύποπτοαν αναλογιστεί κανείς τα δισεκατομμύρια «μαύρου» και αφορολόγητου χρήματος που διακινούνται πάνω και κάτω από το τραπέζι στον τομέα αυτό.

Ενώ παράλληλα είναι προφανές πως την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου «τσάκιζε» τους μισθούς και τις συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων δεν τόλμησε να ακουμπήσει τους βαρόνους του Διαδικτυακού Τζόγου προκαλώντας εύλογες σκέψεις για τους λόγους αυτής της επιλεκτικής εύνοιας που επέδειξε το Μαξίμου σε μερικούς γνωστούς Στοιχηματζήδες .

Με τρία χρόνια λοιπόν καθυστέρηση το ΥΠΟΙΚ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή το Νομοσχέδιο, η τελική μορφή του οποίου θα αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες και στην συνέχεια (θεωρητικά) με τον νέο χρόνο θα ψηφιστεί στην Βουλή. Εκτός βεβαίως και εάν υπάρξουν πρόωρες πολιτικές εξελίξεις με αποτέλεσμα η υπόθεση αυτή να «παγώσει» εκ νέου…
Θα υπάρξει αναδρομική φορολόγηση των Στοιχηματζήδων για το 2011-2014;

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, πέραν της ρύθμισης του χάους που επικρατεί σε μια αγορά που το 2017 διαχειρίστηκε στοιχήματα ύψους 5,3 δισ. ευρώ και πραγματοποίησε GGR (μικτά έσοδα ή κέρδη, το ποσό προκύπτει από το τζίρο των παιγνίων αφού αφαιρεθούν τα κέρδη των παικτών) 282 εκατ. ευρώ, είναι να τερματιστεί το, επί 7ετία, καθεστώς που επέτρεψε σε 24 online παρόχους να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσω Διαδικτύου, μέχρι να οριστεί ενδεχόμενη μελλοντική διαδικασία αδειοδότησης.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, κατέβαλλαν φόρους κατά δήλωση, χωρίς να υπόκεινται σε απευθείας έλεγχο από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.


Γνώστες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών έχουν εκτιμήσει πως το GGR (τα μικτά δηλαδή έσοδα) των εταιρειών αυτών ανήλθε συνολικά σε σχεδόν 1,5 δις. Ευρώ για όλη την περίοδο 2010 – 2017.

Άρα το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι: Θα ελεγχθούν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ αυτές οι εταιρείες κυρίως για το «σκοτεινό» διάστημα 2011-2014, τότε που εμφάνιζαν κέρδη μερικών… ψωροχιλιάδων ευρώ και ένα δύο χρόνια μετά ετήσιους τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ;

Και αναφερόμαστε κυρίως στις λεγόμενες «μεγάλες» Εταιρείες Τζόγου αφού οι τζίροι και τα κέρδη των μικρότερων εταιρειών δεν έχουν κανένα σημαντικό φορολογικό και δημοσιονομικό ενδιαφέρον.

Όπως διαβάζουμε στον υπό ψήφιση νόμο και ειδικότερα στο άρθρο 9 , με την αίτηση χορήγησης άδειας ο υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλει και να κατέχει, μεταξύ άλλων, δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων τριών ετών (εφόσον δεν αποτελεί νεοσύστατη εταιρεία), πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας κ.α.

Το άρθρο αυτό, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αφορά υφιστάμενες εταιρείες που έχουν ακόμη εκκρεμείς υποθέσεις με την ΑΑΔΕ.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε πως μερικούς μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2018 , το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επέβαλε πρόστιμο ύψους 187 εκατ. ευρώ σε μια από τις θυγατρικές εταιρείες αθλητικού στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών του ομίλου GVC Holdings. Η εταιρεία λειτουργεί τους διαδικτυακούς τόπους Sportingbet, Vistabet και Bwin.

Όπως ανέφερε τότε η GVC έχουν ληφθεί νομικές και φορολογικές συμβουλές από τους Έλληνες επαγγελματικούς συμβούλους του Ομίλου που συμπεραίνουν ότι η θυγατρική του Ομίλου έχει ισχυρούς λόγους να ασκήσει έφεση κατά της φορολογικής οφειλής και κατά συνέπεια θα ασκήσει έφεση.

Για να δούμε λοιπόν εάν η Κυβέρνηση και οι Φορολογικές Αρχές θα πράξουν καθήκον τους αλλά και το Αυτονόητο σε ότι έχει να κάνει με τους Αναδρομικούς Ελέγχους αλλά και τα προβλεπόμενα πρόστιμα (εφόσον εντοπιστεί φοροδιαφυγή) και σε άλλες εταιρείες πλην της Sportingbet…


https://taxalia.blogspot.com

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας