Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» της ΕΡΤ το Σάββατο στην Καστοριά (Φώτο – Βίντεο)

Τον φάκελο «Ελληνικός Εμφύλιος 1946-1949» ανοίγουν οι «Ιστορικοί Περίπατοι», με αφορμή τα 70 χρόνια από τη λήξη του.
Η εκπομπή που επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της, ταξιδεύει στον Γράμμο και τις Πρέσπες και επιχειρεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι ήταν ο εμφύλιος πόλεμος. Ποια ήταν η κοινωνική του διάσταση και πώς θα επουλωθεί το τραύμα που άφησε πίσω του.
Μετά τα Δεκεμβριανά, την Μακρόνησο, την Κατοχή και την Αντίσταση ,για να απαριθμήσουμε μερικά μόνο από τα πολύ ενδιαφέροντα αλλά και «δύσκολα» επεισόδια, η εκπομπή καταπιάνεται με μια από τις πιο τραγικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.
Έτσι λοιπόν, το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 16.00 θα προβληθεί το πρώτο μέρος, με τίτλο «Ο ελληνικός εμφύλιος» και ορμητήριο το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο.
Ξεναγοί μας είναι ο εξειδικευμένος στον εμφύλιο αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυμέρης Βόγλης και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, Ραϋμόνδος Αλβανός.
Τα γυρίσματα έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Γράμμου και στις Πρέσπες, σε ένα μαγευτικό τοπίο σπάνιας φυσικής και οικολογικής ομορφιάς, το οποίο «ζωντανεύει» χάρη στο πολύτιμο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ, του ΚΚΕ και της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.
Το επόμενο Σάββατο, στις 30 Μαρτίου, θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος.
Προοίμιο του αφιερώματος αποτέλεσε η ζωντανή συζήτηση στο studio της δημόσιας...Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα

Πέθανε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης