Το «δώρο» ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2017 ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωνε στην Βουλή: «Το σκάνδαλο της Novartis είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος έχει βασιστεί σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα».

Ποιος φανταζόταν πως δύο χρόνια μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και για πρώτη φορά θα επιτρέπονται αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους, κάνοντας «δωράκι» στις πολυεθνικές.

Μάλιστα η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων» με το υπουργείο Υγείας να δικαιολογεί την απόφαση, λέγοντας ότι οι εταιρείες απείλησαν να αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, διαβάζουμε στο liberal.gr, η τιμή των φαρμάκων θα προκύπτει από τον μέσο όρο δύο χωρών-μελών της Ευρωζώνης, και όχι τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπως είχε ψηφιστεί επί ΝΔ.

Αυτό, με λίγα λόγια, θα οδηγήσει σε αυξήσεις έως και 10% ετησίως – ενώ ο προηγούμενος νόμος απαγόρευε τις αυξήσεις- και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς με βάση την τιμή στην Ελλάδα θα αυξηθούν οι τιμές σε πολλές άλλες χώρες.

Επιπλέον, η τροπολογία κάνει δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία καθώς με βάση την τιμή στην Ελλάδα θα αυξηθούν οι τιμές σε πολλές άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τον Έλληνα πολίτη, η αύξηση της τιμής των φαρμάκων θα αυξήσει τη συμμετοχή των ασθενών, καθώς η συμμετοχή τους πληρώνεται επί ποσοστού της τιμής του φαρμάκου.

Ως εκ τούτου, χάρη στον νέο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με το νέο Δελτίο Τιμών, οι Έλληνες πολίτες θα πληρώνουν από τις τσέπες τους πολλά περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι πλήρωναν, με βάση τον προηγούμενο νόμο.

Φυσικά οι πολυεθνικές «τρίβουν» τα χέρια τους.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)