ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Συνέντευξη υπ. Περιφερειακό Σύμβουλο Κακουλίδη Ευστάθιο




Enimerosou.gr (Πρωτόγερου Κατερίνα):
Πως προέκυψε η ενασχόληση σου με τα κοινά αλλά και η απόφαση σου να διεκδικήσεις μια θέση στο περιφερειακό συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας εκπροσωπώντας τη Καστοριά;

Κακουλίδης Ευστάθιος:
Γενικά, υπάρχει η αίσθηση ότι οι όροι «νέοι» και «πολιτική» τελούν σε σχέση αμοιβαίου αποκλεισμού, αφού η ύπαρξη του ενός συνεπάγεται αυτόματα την κατάργηση του άλλου. Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο πολιτικός βίος της χώρας μας χρειάζεται και τους νέους ανθρώπους. Όχι μόνο για να ενισχύσουν τις διοικητικές μηχανές με φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά, αλλά και για να μάθουν δίπλα στους εμπειρότερους δημιουργώντας νέα σύνθετα μοντέλα διοίκησης που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.



Η απόφαση μου να προβώ στη διεκδίκηση μιας θέσης περιφερειακού συμβούλου γεννήθηκε μέσα την έμφυτη ανάγκη μου για το κοινό καλό, για το καλό του τόπου μας, χωρίς κομματικούς φραγμούς και χωρίς επαγγελματικού προσανατολισμού πολιτικές προσεγγίσεις και βλέψεις για «καρέκλες». Επιθυμώ να δημιουργήσω μια σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μου και να γίνω ο εκφραστής των αναγκών της περιοχής μου χωρίς στεγανά και παρωπίδες.Όλοι μαζί να πάμε παρακάτω να οραματιστούμε και να προβάλλουμε τον τόπο μας στο αύριο, δημιουργώντας υγιή θεμέλια ανάπτυξης μέσα από στέρεες συνεργασίες.





Enimerosou.gr (Πρωτόγερου Κατερίνα):
Γιατί με τον συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ» της κας Γιωργίας Ζεμπιλιάδου;

Κακουλίδης Ευστάθιος:
Γιατί η διαχείριση του τόπου μας θα πρέπει να είναι δική μας απόφαση και όχι εντεταλμένη κομματική επιλογή. Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώματα ή μάλλον καλύτερα τα χρώματα όποια και εάν ήταν αυτά και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος μάλλον δεν τα κατάφεραν καλά.



Γιατί για την αποτελεσματική λύση των μακροχρόνιων δομικών προβλημάτων της χώρας μας χρειάζονται δραστικές πράξεις. Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες αποφάσεις και η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι δύσκολες αποφάσεις είναι συνήθως και οι σωστές αποφάσεις. Και πρέπει να θυμόμαστε πως δεν αρκούν οι αποφάσεις αλλά και η πιστή υλοποίησή τους.




Γιατί οι κλασικοί πολιτικοί απέτυχαν στη διαχείριση της ανάπτυξης, απέτυχαν όμως και στη διαχείριση της κρίσης, που ήρθε σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας τους να θεμελιώσουν, να εδραιώσουν συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας των κοινωνιών. Και να αποτρέψουν φαινόμενα και πρακτικές που εμπεδώνουν την πεποίθηση ότι το «σύστημα» είναι εκτός ελέγχου.




Γιατί αναζητούσα έναν αυτοδιοικητικό ηγέτη που να σκέφτεται παγκόσμια και να λειτουργεί τοπικά.




Ήθελα έναν άνθρωπο που να μπορεί να μου δώσει απτές λύσεις στα προβλήματα που του επικοινωνούσα και όχι κάποιον που απλά θα μου εκφράσει την πρόθεση του να τα λύσει γιατί αυτή εμένα προσωπικά δεν μου αρκεί.




Η πρόσκληση για συνεργασία με την ομάδα της Γεωργίας της Ζεμπιλιάδου ήταν ιδιαίτερα τιμητική για εμένα και με συγκίνησε το γεγονός ότι επιτέλους μια περιφερειακή διοίκηση αναγνώρισε τα προβλήματα της Μεσοποταμίας και αναζήτησε ένα δικό της εκπρόσωπο. Οι σημερινοί συνυποψήφιοι μου ήταν ένας ακόμη λόγος για να συστρατευτώ με τη Γεωργία τη Ζεμπιλιάδου. Ο ένας καλύτερος από τον άλλον και όλοι άνθρωποι γνήσια αγωνιστές που έχουν δώσει δείγματα γραφής στην τοπική κοινωνία και έχουν παράξει έργο ο καθένας από το μετερίζι του. Για σκληρούς αγώνες θέλουμε δυνατές και συμπαγείς ομάδες….





Enimerosou.gr (Πρωτόγερου Κατερίνα):
Νέος, επιστήμονας, οικογενειάρχης και επιλογή σου να αξιοποιήσεις τις γνώσεις σου στην πόλη της Καστοριάς. Ποια η άποψη σου για το braindrain και πως πιστεύεις ότι η εκλογή σου στο Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή αυτού του φαινομένου στη Δυτική Μακεδονία;

Κακουλίδης Ευστάθιος:
Η αλήθεια είναι ότι η ερώτηση σας αυτή αγγίζει μία από τις ευαίσθητες χορδές μου καθότι ανήκω στο χώρο της εκπαίδευσης. Είμαι δηλαδή από αυτούς που βιώνουν την καθημερινή αγωνία τόσο των γονιών όσο και των ίδιων των μαθητών για μια θέση στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας. Παρόλα αυτά,εγώ θα το γενίκευα ως πρόβλημα, δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να το εστιάσω αποκλειστικά στην αιμορραγία νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό μόνο στη διάσταση των νέων πτυχιούχων αλλά στη συνολική απώλεια νέων ανθρώπινων πόρων ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη πτυχίου. Ο κυριότερος φόβος μου σε σχέση με την έκταση αυτού του φαινομένου σχετίζεται με το σταδιακό μαρασμό των ελληνικών κοινωνιών, την αλλοτρίωση των βασικών δεσμών και θεσμών όπως αυτός της οικογένεια και τη σταδιακή απώλεια της εθνικής μας ταυτότητας.



Παράλληλα, δεν σας κρύβω πως μου γεννά πολλά ερωτηματικά προβληματίζοντας με ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η δική μας περιφέρεια καταγράφει συστηματικά την τελευταία πενταετία απώλειες ανθρώπινου δυναμικού, και σε επίπεδο εσωτερικής μετανάστευσης και όχι κατ΄ανάγκη προς τα μεγάλα οικιστικά κέντρα. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας αφυπνίσει καθότι μας φέρνει αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα που λέει ότι παρά την οικονομική κρίση που ταλανίζει όλη την χώρα, αρκετές πόλεις είναι ικανές να δεχτούν ανθρώπινο δυναμικό για εργασία, έχοντας προφανώς δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνθήκες. Γιατί να μην εξελιχθεί και η περιοχή μας σε πόλο έλξης εργατικού δυναμικού, όταν έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να το κάνει? Γιατί απλούστατα δεν έχουν μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί όλα εκείνα τα εργαλεία που θα μπορούσαν να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση (π.χ. αξιοποίηση πολλαπλών χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία η Γιωργία η Ζεμπιλιάδου γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους, συστηματική και όχι αποσπασματική ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας, κλπ)




Οι Έλληνες πτυχιούχοι και μη που έχουν φύγει στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, έχουν φύγει κυρίως για μια σειρά από διαρθρωτικούς (και βεβαίως πολιτικούς) λόγους, όπου η εγχώρια αγορά εργασίας αδυνατεί να τους αξιοποιήσει, όντας προσηλωμένη στη λογική του χαμηλού κόστους και της ανειδίκευτης εργασίας.




Η άποψη μου είναι ότι δεν αρκεί να έχουμε μονάχα θέσεις εργασίας για παράδειγμα για επιστήμονες, πρέπει να έχουμε και τα περιβάλλοντα εκείνα τα οποία εμπνέουν και είναι ελκυστικά για να μπορέσουν να παράγουν. Ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι να παρέχει το απαιτούμενο υπόβαθρο, το οποίο θα μπορέσει να προσελκύσει υγιείς ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και πάνω στο οποίο θα μπορέσουν να στηριχτούν αυτές.




Πιστεύω επίσης, ότι η πολιτεία θα πρέπει να είναι υποστηρικτής και ρυθμιστής όλων εκείνων που αδυνατεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας του μεγάλου επιχειρηματικού κινδύνου. Η πολιτεία πρέπει να είναι και να λειτουργεί ως εμπνευστής, να δημιουργεί εμβληματικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σε αναδυόμενους τομείς μεγάλης προστιθέμενης αξίας και να εμπνέει κυρίως τους νέους επιστήμονες, κάτι που το χρειαζόμαστε πάρα πολύ, στις συνθήκες κρίσης που ζούμε.



Enimerosou.gr (Πρωτόγερου Κατερίνα):
Τι πιστεύεις ότι σημάδεψε την τελευταία πενταετία την περιοχή της Καστοριάς;

Κακουλίδης Ευστάθιος:
Την τελευταία πενταετία η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς φαίνεται να έχει περιέλθει σε απόλυτο τέλμα… μια καθολική αδράνεια και φυσικά παντελής έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού που να οδηγεί σε έργα και δράσεις που να μπορούν να κεφαλαιοποιηθούν στην τοπική κοινωνία. Μαζική φυγή του πληθυσμού για αναζήτηση εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό και μια διάχυτη αίσθηση αβεβαιότητας.



Enimerosou.gr (Πρωτόγερου Κατερίνα):
Ανέφερε τα μεγαλύτερα προβλήματα και πως πιστεύεις ότι θα τα αντιμετωπίσεις εφόσον εκλεγείς; Ποιες προτεραιότητες έχεις θέσει;

Κακουλίδης Ευστάθιος:
Καταρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι βασική αρχή μου αποτελεί η λειτουργία μιας ομάδας άρα το αποτέλεσμα θα προκύψει μέσα από ομαδική δουλειά και συμπόρευση όλων των υγιών δυνάμεων.



Το κυριότερο πρόβλημα της Καστοριάς κατά την άποψη μου προέρχεται από το μονοδιάστατο μοντέλο ανάπτυξης που εδράζεται κατ’ αποκλειστικότητα στον τομέα της γουνοποιίας.




Αυτό, δε σημαίνει πως η γούνα θα πρέπει να θεωρείται ένα επάγγελμα που θα χαθεί με το πέρας του χρόνου. Είναι ένα παραδοσιακό επάγγελμα που ανά τους αιώνες διατηρήθηκε, όμως ο κόσμος πλέον αλλάζει ραγδαία κι εμείς καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε αυτές τις αλλαγές. Έχω την πεποίθηση λοιπόν πως η γούνα δεν είναι ένα επάγγελμα που αργοπεθαίνει γιατί δεν έχει ζήτηση, αλλά γιατί οι μέθοδοι προβολής και οι μέθοδοι marketing δε συμβάδιζαν με την εποχή.




Κανένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο δεν υπήρξε ποτέ μονοδιάστατο, για αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να απορροφούνται οι κραδασμοί από τυχόν δυσμενείς μεταβολές, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν με τον τομέα της γουνοποιίας.




Η ανυπαρξία έργων και δράσεων κατά το παρελθόν προς αυτήν την κατεύθυνση υπήρξε παροιμιώδης.




Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι νευραλγικοί τομείς της οικονομίας μας, έμειναν στο περιθώριο όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός συμπεριλαμβανομένης και της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας, η γεωργία, ο αθλητισμός κτλ 




Όλοι οι ανωτέρω τομείς θα μπορούσαν να συμβαδίσουν με τον τομέα της γουνοποιίας και να μας δώσουν ένα υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικό, αναπτυξιακό «πακέτο».





Enimerosou.gr (Πρωτόγερου Κατερίνα):
Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η Καστοριά αποδυναμώνεται στο όνομα της Κοζάνης; Με την εκλογή σου θα μπορέσεις να αλλάξεις τα δεδομένα;

Κακουλίδης Ευστάθιος:
Αποτελεί γενικευμένη πεποίθηση ότι η Κοζάνη έχει τον πρώτο και καθοριστικό λόγο στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Με την ίδια όμως ευκολία οδηγείται κανείς στο ερώτημα μήπως η αναπαραγωγή αυτής της δήθεν δεδομένης πραγματικότητας εξυπηρετεί κάποιους; δηλαδή μήπως κάποιοι καμουφλάρουν την επιχειρησιακή τους ανεπάρκεια ή και την άρνηση τους να ξεβολευτούν και να διεκδικήσουν πίσω από αυτό;



Γενικά τα πάντα στη ζωή μας νομίζω ότι θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό. Η Κοζάνη δεδομένης της ύπαρξης των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως αντισταθμιστικό εργαλείο τον τοπικό πόρο. Διερωτώμαι όμως, αναζήτησε κανείς ένα αντίστοιχο αντισταθμιστικό εργαλείο στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς που φιλοξενεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των νερών όλης της χώρας και που πάνω από το 50% της έκτασής της πρόκειται για δάση;




Διεκδικήθηκε ποτέ κάτι συντονισμένα; Ολοκληρώσαμε ένα σχεδιασμό με έμβλημα την Καστοριά ??? και με αργά και σταθερά βήματα να τον ολοκληρώσουμε;




Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η Γεωργία Ζεμπιλιάδου μιλάει για μια περιφέρεια ισόρροπης ανάπτυξης χωρίς διακρίσεις με αλληλεξαρτήσεις των παραγωγικών φορέων, με έργα υποδομής ικανά να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες της περιφερειακής μας ενότητας,  με λειτουργική διασύνδεση των υπαρχόντων δομών.




Και σε τελική ανάλυση δεν βρίσκω κανέναν λόγο να αντιμετωπίζουμε τα αναπτυξιακά δεδομένα μεταξύ των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων με ανταγωνιστική ματιά. Όταν η μια περιφερειακή ενότητα ευημερεί, πρέπει να  σπρώξει και την άλλη. Η ισχύς εν τη ενώσει…





Enimerosou.gr (Πρωτόγερου Κατερίνα):
«Με το συνδυασμό της Ελπίδας για να αναστραφεί η πτωτική πορεία της περιφερειακής μας οικονομίας». Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται για την ανάπτυξη της Περιφερειακής ενότητας Καστοριάς; Ποιες είναι οι δικές σου προσωπικές τοποθετήσεις και ποιες του συνδυασμού που αντιπροσωπεύεις;

Κακουλίδης Ευστάθιος:
Νομίζω ότι λίγο πολύ έχω απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις παραπάνω. Θα έλεγα εδώ ότι οι προσωπικές μου τοποθετήσεις ταυτίζονται με αυτές του συνδυασμού και για αυτόν ακριβώς το λόγο επέλεξα να συμμετάσχω. Η συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας από ικανά και αξιόμαχα στελέχη, η οποία υπό την καθοδήγηση της Γιωργίας της Ζεμπιλιάδου θα μπορέσει να δημιουργήσει το υπόβαθρο αναπτυξιακών δράσεων, αποτελεί τον κοινό, βασικό μας στόχο. Η ανάπτυξη της οποία οραματιζόμαστε για τη περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας περιγράφεται αναλυτικά στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας.




Enimerosou.gr (Πρωτόγερου Κατερίνα):
Ποιες είναι οι δικές σου δεσμεύσεις απέναντι στους κατοίκους της ΠΕ Καστοριάς και τι είναι αυτό με το οποίο θέλεις οι πολίτες της Καστοριάς να ταυτίσουν την υποψηφιότητα σου;

Κακουλίδης Ευστάθιος:
Θα ήθελα να ταυτίσουν την υποψηφιότητα μου με αληθινή αγωνία για ένα καλύτερο κοινό αύριο και να δεσμευτώ πως θα εστιάσω το σύνολο των προσπαθειών μου στο να βάλω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στη βελτίωση των αναπτυξιακών συνθηκών στη περιφέρειας μας κάνοντας πράξη τα θέλω των νέων μας. 


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα