Δίαιτα: Πρόσεχε όχι μόνο πόσο τρως αλλά και πότε

Δίαιτα: Πρόσεχε όχι μόνο πόσο τρως αλλά και πότε
Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ επιβεβαίωσε τη σημασία που έχει η χρονική στιγμή κατανάλωσης θερμιδών για την απώλεια βάρους.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η μεγαλύτερη πρόσβαση σε φαγήτο έχει οδηγήσει στην άυξηση των περιστατικών παχυσαρκίας. Όλο και περισσότερες αλυσίδες καταστημάτων που πουλάνε διαφοερετικά είδη φαγητού αναδύονται στην επιφάνεια, με τους πειρασμούς να κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά. Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να ακολουθήσουν προγράμματα διατροφής προκειμένου να χάσουν τα περιττά κιλά. Πολλοί Αμερικάνοι, μάλιστα, ακολουθούν της εξής δίαιτα. Για 16 ώρες δεν καταναλώνουν τίποτα. Τις εναπομείνασες 8 ώρες, όμως, τρώνες τις θερμίδες που χρειάζονται.
Αυτή η δίαιτα, όμως, έρχεται σε αντίθεση με την έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ. Σύμφωνα με τη μελέτη, σημασία για την απώλεια ή αύξηση βάρους δε διαδραματίζει μόνο η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει κάποιος αλλά και το πότε το κάνει αυτό. Τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να βρει κάποιος στο περιοδικό PLOS Biology.

Ακολουθώντας το βιολογικό ρολόι

Τα ευρήματα δίνουν σημασία στο βιολογικό ρολόι, στο οποίο οι επιστήμονες αναφέρονται ως Κιρκάδιο ρυθμός. Το εσωτερικό ρολόι του σώματος ρυθμίζει εκατοντάδες διαδικασίες, από τον ύπνο και το φαγητό μέχρι τη θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα ορμονών. Η έρευνα έχει συσχετίζει ένα διαταραμένο κιρκάδιο ρυθμό, όπως αυτό των ανθρώπων που δουλεύουν με βάρδιες, με ανεπιθύμητα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας. Αυτά τα αποτελέσματα στην υγεία μπορεί να οφείλονται είτε στα διαταραγμένα διατροφικά μοτίβα, κάτι που σημαίνει ότι η χρονική στιγμή κατανάλωσης φαγητού επηρεάζει το σώμα
«Υπάρχουν πολλές μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπου που υποστηρίζουν ότι σημασία δεν έχει μόνο πόσο τρως αλλά και πότε τρως» εξηγεί ο καθηγητής Βιολογικών Επιστημών και συγγραφέας της μελέτης, Κάρλ Τζόνσον.
Για την εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης, οι επιστήμονες παρακολούθησαν το μεταβολισμό 6 ατόμων, οποίοι έφαγαν γεύματα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Παρακολουθώντας το μεταβολισμό

Οι συμμετέχοντας ήταν όλοι 50 ετών ή περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο, ανήκαν σε ένα γκρουπ που μπορεί να διέτρεχε ρίσκο μεταβολικών διαταραχών. Έφαγαν ο καθένας τους 3 γεύματα μέσα στην ημέρα σε 2 ξεχωριστές 56ωρες συνεδρίες. Όλοι τους νήστευαν για το ίδιο ακριβώς διάστημα τη νύχτα.   Σε μία από τις συνεδρίες, οι συμμετέχοντας έφαγαν πρωϊνό, μεσημεριανό και βραδινό. Στην άλλη συνεδρία, προσπέρασαν το πρωινό αλλά έλαβαν ένα έξτρα γεύμα ως ένα αργό απογευματινό σνακ. Τόσο το πρωινό στις 8 το πρωί όσο και το αργό απογευματινό σνακ στις 10 το βράδυ περιείχαν 700 θερμίδες και ήταν ισοδύναμα διατροφικά. Η ποσότητα της φυσικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων ήταν η ίδια και στις 2 συνεδρίες.   

Προσπερώντας το πρωινό ενάντια στο βραδινό

Όταν οι συμετέχοντες έφαγαν το σνακ αργά το βράδυ, έχασαν λιγότερο λίπος σε σχέση με όταν κατανάλωσαν τις ίδιες θερμίδες κατά το πρωινό. Με άλλα λόγια, το σνακ στις 10 το βράδυ καθυστέρησε την ικανότητα του σώματος να διασπάσει το λίπος. Αντίθετα προκάλεσε τη διάλυση υδατανθράκων. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που έφαγαν πρωινό έκαναν 15 γραμμάρια λίπους περισσότερα σε σύνολο 24ωρών σε σχέση με εκείνουν που κατανάλωσαν το σνακ αργά το βράδυ. Με το πέρασμα του χρόνο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συσσώρευση λίπους.
«Αυτό επιβεβαιώνει ότι η χρονική στιγμή κατανάλωσης γευμάτων επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνεται και αποθηκεύεται. Επίσης, επιβεβαιώνει ότι οποιοδήποτε γεύμα πριν της ώρας του ύπνου καθυστερεί την καύση λίπους κατά τη διάρκεια του» εξηγεί ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου Vanderbilt, Κέβιν Κέλι.
Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την απώλεια βάρους είναι καλύτερο να μην φας από το βραδίνό μέχρι το πρωινό παρά να προσπεράσεις το πρώτο γεύμα της ημέρας. 

Γιώργος Παπαϊωάννου/ news4health.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα

Πέθανε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης