Μητσοτάκης για φωτιές: Οι ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά όχι την ώρα της μάχης - Προσφυγή σε κάλπη θα έδειχνε αδυναμία (βίντεο)


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη τύπου και απάντησε σε όλα τα θέματα που αφορούν τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν την Ελλάδα τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά και για την αύξηση των κρουσμάτων και την μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών.

Ότι οι «ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά όχι την ώρα της μάχης» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στην σχεδόν δίωρη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με τις φωτιές που έπληξαν Βόρεια Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε κάλπες -όπως άλλωστε είχε συμβεί έπειτα από τις φωτιές του 2007- απάντησε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «ένδειξη αδυναμίας»

Τόνισε πως η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός «δεν τα κατάφερε» στην περ΄ίπτωση των βασιλικών κτημάτων, ενώ κάλυψε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας πως «προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών, παρά κάποιον εξαφανισμένο». 

Παράλληλα, εξήγγειλε νέα Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων που θα μπορεί να παρέμβει σε περιοχές που δεν μπορούν να επιχειρήσουν οχήματα ή εναέρια μέσα και η οποία θα στελεχωθεί πέρα από παλιά και υπάρχοντα στελέχη της Πυροσβεστικής και με 500 νέες προσλ΄ήψεις. Σημείωσε ακόμα πως αν χρειαστει και νέα στήριξη στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών το κράτος θα βρεθεί δίπλα τους. Παράλληλα απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για την πολιτική των εκκενώσεων, σημείωσε ότι «εμείς θα φύγουμε αλλά το 112 θα μείνει». 

Ο πρωθυπουργός απάντησε ακόμα σε ερωτήσεις για τον κορονοϊό, τα ποσοστά εμβολιασμού και την υποχρεωτικότητα, προαναγγέλοντας ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα. 

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού:

«Ευχαριστούμε τους ρεπόρτερ για την αντικειμενική κάλυψη»

Δίνοντας τα συγχαρητήριά του, στους δημοσιογράφους που κάλυψαν τις φωτιές ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ευχαριστώ τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο για την αντικειμενική κάλυψη. Με τον τρόπο τους βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει».

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στους άξονες τους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση, στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης:

«Βρισκόμαστε στη 10η μέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης, με πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε όλη τη χώρα, τη δύναμη των οποίων πυροδότησε ένας καύσωνας και μια πολύμηνη ξηρασία. Τα πράγματα σήμερα είναι καλύτερα και μπορούμε να είμαστε ΄πιο αισιόδοξοι εξαιτίας των μαχητών της πρώτης γραμμής. Όμως είμαστε ακόμα στον Αύγουστο και έχουμε αρκετό δρόμο.

Πετύχαμε να προστατέψουμε ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες. Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα. Πού μας βρήκε ανέτοιμους η φύση, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν. Πως οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία. Τι μας δίδαξε αυτή η εμπειρία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν.

Από τη λειτουργία του κράτους, μέχρι την καθημερινή συμπεριφορά του πολίτη σε σχέση με το περιβάλλον. Λάθος κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση. Απαιτούνται τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος.

«Ο στόχος ήταν η προστασία ζωής ανθρώπων και ζώων»

Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος ήταν είναι και θα είναι η προστασία ζωής ανθρώπων και ζώων. Ακολουθεί η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος με αυτή την ιεράρχηση. Δεν θρηνήσαμε θύματα εκτός από τον δασοπυροσβέστη με σχεδόν 100 φωτιές.

Η κλιματική κρίση θέλει διαφορετική αντιμετώπιση. Δικαιώνεται η επιλογή μου το περιβάλλον να προταχθεί ως προτεραιότητα. Η απολιγνιτοποίηση, το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν πρωτοφανή χρηματοδοτικά εργαλεία για να προσανατολίσουμε την οικονομία σε μηδενικών εκπομπών.

Ο κλιματικός νόμος που θα ψηφιστεί εντός των επόμενων μηνών, βρίσκονται στη φαρέτρα της Ελλάδας, που θα καταθέσει τολμηρές προτάσεις στα fora.

Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και ξέρει να χτίσει δίπλα στους πολίτες ότι γκρέμισαν οι φωτιές. Τα δάση θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες θα αποκατασταθούν. Η καλύτερη εγγύηση είναι ότι και σε άλλες φυσικές καταστροφές, γι αυτό δεσμευτήκαμε κι αυτό κάναμε. Ιανός, σεισμός στη Σάμο. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε λίγες μέρες.

Οι ενισχύσεις πιο γενναίες από κάθε άλλη φορά. Η Βόρεια Εύβοια θα κάνει μια νέα αρχή.

Η αρνητική εμπειρία από την επέλαση της φύσης, πρέπει να μετατραπεί σε θετική δύναμη αλλαγής. Ώστε ο άνθρωπος με τα όριά του να ξαναγίνει μέτρο και επίκεντρο των αποφάσεων. Η κοινωνία των πολιτών να γίνει συμμέτοχος στις δράσεις που απαιτούν οι νέες συνθήκες.

Αυτή η προσπάθεια αφορά πρωτίστως την επόμενη γενιά. Είναι απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης σ' αυτή την προσπάθεια. Εναπόκειται σε εκείνη να διαλέξει τι θέλει να κάνει».

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά όχι την ώρα της μάχης»

Για τη «συγγνώμη» του και το ενδεχόμενο επιμερισμού ευθυνών: «Με τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός, ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες. Το αισθάνθηκα ως μια προσωπική ανάγκη, όταν αυτό που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζει.

Οφείλεις να κοιτάς μέσα σου να δεις τι δεν πήγε καλά και πως μπορείς να το διορθώσεις. Είναι αυθόρμητη ηθική και προσωπική συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη. Η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος και η απόφαση για δράση. Δεν είναι παθητική προσέγγιση. Είναι προωθητική ενέργεια.

Γι αυτό κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος. Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες είναι πολλών ειδών, δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα.

Συχνά αφορούν δομές και διαδικασίες. Πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ, αλλά μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό. Αυτή η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα».

«Ο Μπένος ξέρει να χτίζει μέσα από συντρίμμια»

Ερωτώμενος σχετικά με την επιλογή του Σταύρου Μπένου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Ζήτησα από έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία στο να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια προκειμένου να μας βοηθήσει να ξανασκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας, παίρνοντας υπόψη το μέγεθος της καταστροφής. Βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης. Τις άμεσες που πρέπει να γίνουν στο περιβάλλον.

Να εξασφαλίσουμε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία φυσικής ή και τεχνικής αναδάσωσης, ώστε η φύση να μπορέσει απρόσκοπτα να κάνει τη δουλειά της.

Το πακέτο της στήριξης ειδικά στη Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της καταστροφής. Τα χρήματα που θα εκταμιευθούν πρέπει να εκταμιευθούν πολύ γρήγορα. Από μια πλατφόρμα, για να λάβουν ένα ποσό, να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Τον κ. Μπένο τον γνωρίζω, έχω άποψη για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του. Θα συναντηθούμε για να βάλουμε μπρος τη δουλειά της ανάταξης της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής με πολλά επιμέρους έργα υποδομής.

Πρέπει να βρούμε που θα απασχοληθούν άνθρωποι που ζούσαν από το περιβάλλον, ζούσαν από το δάση που δεν θα υπάρχει για πολλά χρόνια. Πρέπει να βρούμε εναλλακτική απασχόληση που μπορεί να είναι πάλι μέσα στο δάσος, γιατί θα χρειαστούν πολλές δουλειές. Θα πρέπει να έχουμε αντικειμενική εκτίμηση της ζημιάς. Έχουμε τη διάθεση και τη γνώση να το πετύχουμε. Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό το οποίο αισθάνονται.

Οργή, απογοήτευση, απελπισία, όταν κοιτάς γύρω σου και τα βλέπεις όλα μαύρα. Δεν θα είναι αβοήθητοι. Θα αναδιατάξουμε κι άλλο τις δυνάμεις μας και θα αναδιατάξουμε κι άλλο τις δυνάμεις μας στο Μαξίμου. Θα ήθελα οι πολίτες να μας κρίνουν για τα αποτελέσματα των όσων έχουμε εξαγγείλει».

«Εγώ και η κυβέρνηση θα φύγουμε, το 112 θα μείνει»

Για την κριτική που του ασκείται σχετικά με τις εκκενώσεις και το 112 είπε: «Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος ασκεί κριτική σε μια πολιτική με υπέρτατο στόχο την διάσωση της ζωής. Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων. Κάνοντας άλλες παραπομπές στις οποίες δεν θέλω να αναφερθώ. Έχουμε τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος.

Όταν συζητήσαμε με την ΠΠ είπα ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε ήταν ένας οργανωμένος μηχανισμός εκκενώσεων. Τέτοιο μηχανισμό δεν έχουν άλλες χώρες πιο προηγμένες από εμάς, όπως η Γερμανία. Τώρα αναζητούνται ευθύνες γιατί δεν εκκένωσαν περιοχές με πλημμύρες.

Μας ασκείται κριτική γιατί προστατέψαμε αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή. Θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι στην προσπάθεια που κάνουμε στις νέες συνθήκες. Ότι έχουμε κουλτούρα εκκενώσεων που είναι κατάκτηση της χώρας.

Εγώ και η κυβέρνηση θα φύγουμε, το 112 θα μείνει. Δεν σου λέει μόνο να φύγεις, σου λέει και οδηγίες. Είναι κατάκτηση της χώρας. Βλέπουμε μόνο όσα κάηκαν και όχι όσα διασώθηκαν. Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων σώθηκαν αμέτρητες περιουσίες.»

«Έχουμε προαποφασίσει να αγοράσουμε περισσότερα εναέρια μέσα»

Σχετικά με τα εναέρια μέσα είπε:«Ας συμφωνήσουμε ότι τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από ποτέ. Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε τα στοιχεία. Προσθέστε και 20 ακόμα εναέρια μέσα από τα ρωσικά, μέχρι τα μικρά ελικοφόρα που απεστάλησαν από πολλές χώρες που έσπευσαν να συνδράμουν την Ελλάδα.

Είχαμε περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι δεν πετάνε όλα ταυτόχρονα. Τα μισά πετάνε, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μην υπάρχει διακοπή στην εναέρια κατάσβεση.

Τα εναέρια μέσα που είχαμε ήταν αποτελεσματικά και στο πρόγραμμα της ΠΠ που έχουν εγκρίνει σε επίπεδο υπουργικού πριν την πυρκαγιά, προβλέπεται ενίσχυση του στόλου μας με καινούργια Canadair , Air Tructors που νοικιάσαμε για πρώτη φορά φέτος και πειστήκαμε ότι είναι πολύ σημαντικά και ελικοπτέρων.

Δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι απαραίτητα. Είχαμε και στο παρελθόν mega fires, πλέον είναι πιο συνηθισμένα και μετά από τέτοιο καύσωνα μπορείς να βρεθείς με πολλές τέτοιες πυρκαγιές. Στην απάντηση που είναι τα εναέρια μέσα, η απάντηση δόθηκε από τον Χαρδαλιά.

Δεν πετούσαν όλα μαζί και είχαμε πολλές πυρκαγιές. Είναι πολύ δύσκολη η απόφαση του συντονιστικού πού θα στείλει τα μέσα.»

«Στα βασιλικά κτήματα δεν τα καταφέραμε»

Σχετικά με τα βασιλικά κτ΄΄ηματα είπε πώς: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος και πως θα γίνουμε καλύτεροι. Ορισμένες από αυτές τις προτεραιότητες για τις οποίες θα μιλήσω, ήταν ήδη μέρος του σχεδιασμού μας.

Η πρόληψη πρέπει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των δασών. Δώσαμε 51 εκατ. φέτος για πρόληψη και θα δώσουμε πολλά περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουν να απορροφηθούν.

«Δύο παραδείγματα»

Καθαρίστηκαν 19 οικισμοί και κοινότητες που σε μια ανάλυση που είχαμε κάνει προσομοίαζαν με το Μάτι, βρίσκονταν κοντά σε δασικές εκτάσεις, κρίναμε πως έπρεπε να παρέμβουμε για να προστατέψουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Κάποιος λοιπόν σκέφτηκε ότι έπρεπε να γίνει αυτή η παρέμβαση.

Τα βασιλικά κτήματα, η έκταση του Τατοίου είναι έκταση πολύ κοντά στην καρδιά μου, όπως και δεκάδων ανθρώπων που αναζητούν επαφή με τη φύση. Θέσαμε προτεραιότητα να παρέμβουμε για να μην έχουμε ζημιά. Δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γι αυτό. Δεν τα καταφέραμε. Όχι γιατί δεν προσπαθήσαμε.

Υλοτόμοι καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά. Είχαμε Μήδεια και πολλά πεσμένα δέντρα. Τα βασιλικά έχουν δύο τουλάχιστον πολύ μεγάλες αντιπυρικές ζώνες. Η φωτιά πέρασε από πάνω τους χωρίς να καταλάβει τίποτα. Όπως στην Εθνική με 100 πυροσβεστικά.

Κοιτάζοντας τις επενδύσεις μας στην καταστολή, δίνω μεγάλη έμφαση στη δυνατότητα προσβολής της φωτιάς από τον αέρα. Να παρεμβαίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην αρχή της πυρκαγιάς. Θα είναι μέρος της επένδυσης που θα κάνουμε.

Θα επιταχύνουμε αυτές τις επενδύσεις. Υπάρχουν ζητήματα με την οργάνωση, τις αρμοδιότητες, τη στελέχωση. Πολιτική Προστασία κάνει διαχείριση της κρίσης, αλλά συμμετέχει και σε προληπτικά μέτρα αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που χαράσσει τη δασική πολιτική.

«Δεν μπορούμε να φυτέψουμε πεύκα, ας φυτέψουμε βραδύκαυστα»

Πρέπει να γίνει πιο έντονη η συνεργασία τους. Τέλος, για να κοιτάμε τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα. Πολύ προβληματικές περιπτώσεις συμβίωση φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Είναι σαφές ότι πια πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη πλάτους που θα ορίσουν οι ειδικοί που δεν μπορούμε να φυτέψουμε πεύκα. Ας φυτέψουμε βραδύκαυσταΑυτό που παραλάβαμε δεν ήταν ούτε επιτελικό ούτε σε κάποιες περιπτώσεις κράτος.»

«Σήκωσα πολλά τηλέφωνα για να έχουμε τέτοια διεθνή βοήθεια»

Σχετικά με την βοήθεια που ήρθε από το εξωτερικό είπε: «Πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι 24 χώρες έσπευσαν να συνδράμουν με μέσα, προσωπικό, οχήματα. Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν μεγαλύτερη διεθνής κινητοποίηση.

Η βοήθεια που εστάλη ήταν σημαντική. Μάθαμε πως μπορούμε να δουλεύουμε με οργανωμένα σώματα πυροσβεστικής με άλλα σώματα και μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.
Σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από μένα προσωπικά για να έχουμε αυτή τη βοήθεια.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα σας απάντησα. Η γενεσιουργός αιτία των πυρκαγιών ήταν ένας πρωτοφανής καύσωνας. Αυτό μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη. Οι πολλές φωτιές που ξεκίνησαν όχι όλες τυχαία, διαχειριστήκαμε 600, κάποιες θα ξεφύγουν.

Είχαμε το αποτέλεσμα που γνωρίζουμε. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά, θα εμπλέξουμε τις τοπικές κοινωνίες και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Αλλά δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που είχε γίνει. Το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας που είχαμε.»

«Δεν χρειάζεται κανείς να κάψει το δάσος για να βάλει ανεμογεννήτρια»

Για τις συζητήσεις που ακούγονται σχετικά με τις ανεμογεννήτριες είπε: «Παρακολουθώ αυτή τη συζήτηση. Είναι παντελώς ανυπόστατη για τον απλούστατο λόγο ότι το Σύνταγμα επιτάσσει μια καμένη έκταση να κριθεί αμέσως αναδασωτέα. Θα συζητήσουμε και τις προθεσμίες που προβλέπει.

Από εκεί και πέρα το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει εντός δασών για εξαιρετικές περιπτώσεις δημοσίου συμφέροντος να γίνονται παρεμβάσεις. Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να μπουν ανεμογεννήτρες.

«Οι αντιεμβολιαστές φαντάζονται σενάρια ότι καίμε εκτάσεις»

Αυτή η δαιμονοποίηση βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες ενέργειας που να μην εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα χρησιμοποιήσουμε τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι κάτι κακό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Είναι σύμμαχοι. Συναντήθηκαν διάφορα υπόγεια ρεύματα. Οι αντιεμβολιαστές μιλούν για ανεμογεννήτριες και φαντάζονται σενάρια που καίμε εκτάσεις για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Δεν αλλάζει ο χαρακτήρας των εκτάσεων. Δεν χρειάζεται κανείς να κάψει ένα δάσος για να βάλει ανεμογεννήτρια.»

«Σίγουρα υπήρξαν εμπρησμοί, η Δικαιοσύνη θα πει αν ήταν οργανωμένο σχέδιο»

Για τους εμπρησμούς είπε πώς:«Αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Είναι βέβαιο ότι πολλές από αυτές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Δεν ξέρουμε αν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο. Αλλά δεν θα καταλήξω ποτέ σε συμπεράσματα χωρίς να έχω τα απαραίτητα στοιχεία. Είχαμε όμως κι αυτές τις θερμοκρασίες που έκανε το έργο τους πολύ πιο εύκολο.

Έχουν γίνει πολλά στην ΠΠ τους τελευταίους 24 μήνες. Παραλάβαμε μια υπηρεσία σε ένα υπο κατάρρευση κτίριο και την έχουμε μετατρέψει σε ισχυρή οντότητα. Δεν θα προχωρούσαμε σε μισθώσεις εναέριων μέσων, αν είχαμε τα δικά μας.»

«Ειδικά σχέδια σε απόλυτη προτεραιότητα για τα δάση»

«Κοιτάξτε την Εύβοια όπου όλο το βόρειο κομμάτι πρακτικά έχει καεί. Η κεντρική Εύβοια, πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Το ίδιο ισχύει για τον πυρήνα της Πάρνηθας. Η Δαδιά. Για όλα αυτά τα δάση πρέπει να εκπονηθούν ειδικά σχέδια και να μπουν σε απόλυτη προτεραιότητα. Έχουμε τα μέσα και ελπίζω να έχουμε και τη διακομματική συναίνεση.»

«Η προσφυγή σε κάλπες θα ήταν ένδειξη αδυναμίας»

Ενώ για τα σενάρια πρόωρων εκλογών είπε πώς:«Δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή, ούτε τίποτα. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα και τα εισοδήματα θα βελτιωθούν. Η χώρα θα δημιουργήσει πολλές καλές θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά. Θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Όλοι οι ευρωπαϊκοί πόροι για τα επόμενα 6 χρόνια ξεπερνούν τα 75 δισ. Η χώρα δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια και μπορεί να ασκήσει επεκτατική πολιτική μετά την ύφεση του κορονοϊού.

Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει με τον κορονοϊό. Το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι πραγματικότητα, αλλά δεν μπορούμε να μην προχωράμε στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Αυτά τα δύο χρόνια μπορέσαμε να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας μια σειρά από μεγάλες κρίσεις.

Γι αυτό και θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας. Δεν βλέπω τον λόγο η κυβέρνηση να αναζητήσει νωπή εντολή. Ένδειξη αδυναμίας θα ήταν μάλλον.»

«Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών, παρά κάποιον εξαφανισμένο»

Ερωτώμενος σχετικά με την ανακοίνωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως ήταν «με τη μάνικα στο χέρι» στα πύρινα μέτωπα, ο πρωθυπουργός, απάντησε:

«Ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει. Είναι να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις να τις ενθαρρύνει να τις κατευθύνει. Αυτό έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Το τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου είναι κατανοητά. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον που είναι εξαφανισμένος».

«Σημαντική απόφασή μας το κλείσιμο των μονάδων λιγνίτη»

Για το κλείσιμο των μονάδων λιγνίτη είπε:«Η απόφασή μας να κλείσουμε τις μονάδες λιγνίτη ήταν η σημαντικότερη απόφαση στην προσπάθεια που κάνουμε για τη μείωση εκπομπών. Μακροπρόθεσμα η πηγή ενέργειας είναι ο ήλιος και ο άνεμος.

Δεν μπορούμε να φωνάζουμε για την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να φωνάζουμε για κάθε πολιτική που μειώνει τις εκπομπές.

Στη μεγάλη διαπραγμάτευση που έγινε τον Ιούλιο όταν συμφωνήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης, χαμένος ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Αλληλεγγύης που βρέθηκε με λιγότερους πόρους. Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά μέσα και θα το συζητήσω με τους ομολόγους μου.

Μπορούμε να συνεργαστούμε και με χώρες του νοτίου ημισφαιρίου. Να μοιραζόμαστε ελικόπτερα με την Αυστραλία. Μεγάλη ελληνική εταιρεία νοίκιασε ελικόπτερα από την Αυστραλία και τα φέρνει.»

«Αν χρειαστούν και άλλα μέτρα στήριξης δεν θα διστάσουμε»

Δήλωσε επίσης ότι αν χρειαστούν και άλλα μέτρα στήριξης είπε πώς δεν θα διστάσει: «Δίνω μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι απλοποιήσαμε τη διαδικασία της κρατικής αρωγής. Αν έχεις καταστραφεί το σπίτι σου θα πάρεις 20.000 ευρώ που είναι σημαντικό ποσό που μπορεί να μπει στους λογαριασμούς πολύ γρήγορα. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία για να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα.

Στην Καρδίτσα η αρχική οργή και αγανάκτηση μετατράπηκε σε αισιοδοξία γιατί η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της. Θα μιλήσω και με τον κ. Μπένο αλλά δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυστηρά επιδοματική πολιτική.

Έχουμε μεγάλες ζημιές στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στη Μάνη. Ζητούμενο δεν είναι μόνο τα επιδόματα. Είναι οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους. Πρέπει να κατευθύνουμε πόρους σ' αυτή την κατεύθυνση. Να σκεφτούμε τη μεθεπόμενη μέρα.

Αν απαιτούνται και άλλα μέτρα στήριξης δεν θα διστάσουμε να κινηθούμε σ' αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζονται παρεμβάσεις. Έργα που πρέπει να γίνουν χθες για να μην έχουν πλημμυρικά φαινόμενα. Ήδη έχουμε δρομολογήσει έργα, όπως της Ιστιαίας που αποτελούσε πάγιο αίτημα.

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες να κάνουμε παρεμβάσεις στα δάση πριν το χειμώνα. Ο θεσμός του ανάδοχου αναδάσωσης είναι πολύ σημαντική καινοτομία. Μπορούμε να πάμε σε εταιρείες να τους πούμε κάντε μια γρήγορη έρευνα για το τι πρέπει να κάνουμε και καλύψτε εσείς τις δαπάνες για να γίνουν τα έργα αυτά.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με μια σειρά αναδασώσεις. Στη συνέχεια ο ιδιώτης ο ίδιος θα αναλάβει. Δεν θέλω ως κράτος να διαχειριζόμαστε χρήματα, δεν τα έχουμε καταφέρει καλά στο παρελθόν. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε.»

Έρχεται νέα ομάδα «Δασικών Επιχειρήσεων»

«Σχεδιάζουμε με την ΠΠ και το Πυροσβεστικό Σώμα, να δημιουργήσουμε ομάδα Δασικών Επιχειρήσεων. ΕΜΟΔΕ. Πυροσβέστες, παλιοί υφιστάμενοι και νέες προσλήψεις, 500 άτομα. Με μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν πυρκαγιά πριν φτάσει στο οδικό δίκτυο.»

Ανασχηματισμός κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το αν πρόκειται να αποδοθούν ευθύνες σε επικείμενο ανασχηματισμό. «Κάνετε μια ερώτηση που ξέρετε ότι δεν πρόκειται να απαντήσω» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μπορούμε να σαρώσουμε τη γραφειοκρατία»

Σχετικά με την γραφειοκρατία ο πρωθυπουργός δήλωσε πώς: «Ο κ. Μπένος θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα της Βόρειας Εύβοιας. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος με την αποκλειστική ευθύνη με αυτό το χαρτοφυλάκιο και θα αναφέρεται αποκλειστικά σε μένα. Η γραφειοκρατία πάντα ανθίσταται σε κάθε προσπάθεια να της φύγουν αρμοδιότητες. Αλλά μπορούμε να την σαρώσουμε όπως δείξαμε με το ψηφιακό κράτος.»

«Επιθετική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα»

Σχετικά με τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ενέργεια και το κλίμα είπε: «Αν δείτε τους στόχους που έχουμε θέσει για ενέργεια και κλίμα. Προβλέπουμε επιθετική διείσδυση στο ενεργειακό μίγμα των ΑΠΕ.

Για να μην βάζουμε το κάρο πριν το άλογο, έχουμε μπει σε διαδικασία να δούμε που μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά. Υπάρχουν περιοχές όπως τα μικρότερα νησιά ή όλα τα ψηλά βουνά που για λόγους ευρύτερης περιβαλλοντικής ισορροπίας να μην πρέπει να τοποθετηθούν.

Θα γίνει η χαρτογράφηση να ξέρουμε που μπορούμε και που όχι. Χρειάζεται προσοχή. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε βρει τις κατάλληλες περιοχές όπου τηρούνται οι προϋποθέσεις.»

«Το αναπτυξιακό μας σχέδιο κινείται στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής»

Για την κλιματική αλλαγή είπε πώς:«Παραμένω πολύ αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. Πρέπει να αλλάξουν όλα. Όλο το αναπτυξιακό μας σχέδιο κινείται στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Και πως θα μετατρέψουμε την κλιματική κρίση σε μια ευκαιρία. Πως μετακινούμαστε, πως χτίζουμε τα σπίτια μας, βιώσιμη καλλιέργεια. Όλα αυτά συνεισφέρουν σ' αυτή την προσπάθεια που πρέπει να είναι πανελλαδική. Είναι μονόδρομος, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε και να αποκλίνουμε.

Γι αυτό δίνω σημασία στον κλιματικό νόμο. Όλες οι πολιτικές πρέπει να μετρούνται έτσι. Αν συνεισφέρουν ή όχι σ' αυτή την προσπάθεια. Θα επηρεάσει τις πολιτικές μας σε μια σειρά σημεία. Θα επηρεάσει το πολιτικό πρόσταγμα της νέας γενιάς, που δείχνει μεγάλη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον.

Θα παίξουμε τον ρόλο μας και θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Ειδικά σε μια χώρα με την πιο πλούσια βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Δεν νοείται ανάπτυξη που δεν λαμβάνει υπόψιν της ως καθοριστικό παράγοντα την προστασία του περιβάλλοντος.

Θα απαιτήσουν μια διαφορετική αντίληψη μέχρι και στους προϋπολογισμούς μας. Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2022 με το πρώτο πράσινο ομόλογό της. Οι πόροι θα κατευθυνθούν σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Εταιρείες θα δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν αν δεν πληρούν τα κριτήρια τα περιβαλλοντικά.»

Κορονοϊός: «Στα τέλη Αυγούστου οι αποφάσεις για κλειστούς χώρους»

Σε ερώτηση που είχε να κάνει με τον κορονοϊό, για τους εμβολιασμένους και τους κλειστούς χώρους είπε πώς: «Τον Αύγουστο έχουν πέσει σημαντικά οι ρυθμοί των εμβολίων. Αυτό έχει επιπτώσεις.

Όχι μόνο στη διασπορά. Και προς τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και δυστυχώς τους θανάτους. Και το εμβόλιο προστατεύει από αυτά. Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων αλλά όχι αντίστοιχη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό.

Όταν επιστρέψουν από τις διακοπές τους, θα πρέπει να κάνουμε νέα προσπάθεια να πείσουμε και τους νεότερους να κάνουν το βήμα για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Δεν ξέρω πόσες ακόμα ιστορίες πρέπει να ακουστούν για να πειστούν οι καχύποπτοι να κάνουν αυτό το βήμα. Θα χρησιμοποιήσουμε μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας.
Θα ανακοινώσουμε πριν τα τέλη Αυγούστου για το ποια θα είναι η πολιτική για τους κλειστούς χώρους. Αλλά μην περιμένετε ότι θα αλλάξει σημαντικά οι αποφάσεις μας.»

«Δεν θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός»

«Δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ που είναι κόστος και σε χρήμα. Καθένας πρέπει να προσαρμοστεί στις αποφάσεις. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Συγκεκριμένες εξαγγελίες πριν το τέλος του μήνα.»

«Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους ανεμβολίαστους»

«Υπάρχει εξήγηση. Ο κόσμος λείπει και ο προγραμματισμός του εμβολιασμού είναι πιο δύσκολος. Αλλά πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά. Δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Τα όποια μέτρα μπαίνουν σε μέτρα, δεν είναι lockdown.

Προσπαθούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση, ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση. Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η οικονομία θα μείνει ανοιχτή. Η απάντηση στη Μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι το lockdown.

Θα επιστρέψει κόσμος από τις διακοπές. Θα κάνουν τεστ. Για μια εβδομάδα ας μην έρθουν σε επαφή με τους γονείς και τους συγγενείς τους, ειδικά αν είναι ανεμβολίαστοι. Ζητώ πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από τους πολίτες.»

«Θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή για αξιολόγηση»

Σχετικά με τις αναδασώσεις επεσήμανε για ακόμη μια φορά, ότι δεν θα γίνουν με δέντρα όπως τα πεύκα που είναι τόσο εύφλεχτα: «Προτιμώ από το να συλλέγω χρήματα να αναθέτω έργα. Έχουμε μιλήσει με ιδιώτες εταιρείες και θα προχωρήσουμε σε κατανομή έργων. Θα ήθελα ο δωρητής να μου παραδίδει έργα. Αυτή είναι η κατεύθυνση που θα κινηθούμε. Ανέφερα μια σειρά καινοτόμες πρωτοβουλίες για να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά.

Από εκεί και πέρα εκεί που θα κάνουμε στοχευμένες αναδασώσεις θα πρέπει να προστατέψουμε τους οικισμούς με φυτά που δεν είναι τόσο εύφλεκτα όσο το πεύκο. Με τη συνεργασία της ΤΑ θα εφαρμόσουμε γρήγορα.

Θα ενημερώσουμε και την κοινή γνώμη για να μπορέσουμε να καταρρίψουμε μια σειρά από μύθους, όπως στις ανεμογεννήτριες ή fake news που έκαναν την εμφάνισή τους και δυστυχώς υιοθετήθηκαν και από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι Ρουμάνοι δεν είπαν ότι η φωτιά θα μπορούσε να σβήσει σε μια μέρα. Λίγη σοβαρότητα πια. Όχι την ώρα της μάχης, παρακαλώ. Λέω το αυτονόητο. Θα υπάρχει χρόνος για πολιτική αντιπαράθεση και κριτική.

Αρκεί να είναι τεκμηριωμένες οι απόψεις και όχι γενικά πυροτεχνήματα. Δεν κρύφτηκα είμαι διαθέσιμος να απαντήσω. Θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή για να κάνουμε αξιολόγηση και να διαμορφώσω μια συναίνεση για το τι πρέπει να γίνει. Αλλά ας σεβαστούμε τους ανθρώπους που δίνουν τον αγώνα στην πρώτη γραμμή.» 

«Ο Καραμαλάκης έγινε υπαρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ»

Σχετικά με τον υπαρχηγό κ. Καραμαλάκη είπε: «Δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεστε. Ο αρχηγός της Αστυνομίας είχε γίνει υπαρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τη φυσική επετηρίδα έγινε αρχηγός.»

«Το λάθος που δεν πρέπει να ξαναγίνει, αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής»

«Αυτό το έχουμε απαντήσει. Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος για κάθε χωριό. Οι πολίτες ζητούν ένα εναέριο μέσο χωρίς να ξέρουν αν μπορεί να πετάξει. Το πρόβλημα με την αλληλουχία δημιουργήθηκε από τη Βαρυμπόμπη που στέρησε μέσα από την Εύβοια, τα οποία είχαν ήδη κατευθυνθεί προς τα εκεί.

Όταν πια η φωτιά αναζωπυρώθηκε, παρότι υπήρξε γρήγορη επέμβαση, οι συνθήκες ήταν τέτοιες που μετά από 45 βαθμούς καύσωνα, η φωτιά μεταδιδόταν πιο γρήγορα και τα θερμικά φορτία ήταν πολύ μεγάλα.

Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 600 πυρκαγιές. Ελέγχθηκαν πολύ νωρίς. Οι λίγες που ξέφυγαν έκαναν τη μεγάλη ζημιά. Πάντα θα προσεγγίζουμε αυτή την άσκηση αυτογνωσίας και αναζήτησης τρόπου να γίνουμε καλύτερη, με διάθεση να υπηρετήσουμε τον τελικό στόχο που δεν είναι να αποδώσουμε προσωπική ευθύνη σε κάποιον που έκανε λάθος. Αλλά να μην ξαναγίνει το ίδιο λάθος στο μέλλον.

Το ένα λάθος που δεν πρέπει να ξαναγίνει είναι αυτό που αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χωρίς κάποιος να εγγυάται ότι δεν θα χάσει κανείς τη ζωή του σε μελλοντικές τέτοιες καταστάσεις.»

Βίντεο:



Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)