Η μετάλλαξη "όμικρον" οδήγησε σε δημοψήφισμα την Ελβετία


Οι πολίτες στην Ελβετία ψηφίζουν νόμο για το πιστοποιητικό εμβολίου Covid, μετά από μια εκστρατεία που χαρακτηρίζεται από πρωτόγνωρα επίπεδα εχθρότητας σε μια χώρα που φημίζεται για την κουλτούρα του συμβιβασμού.

Όπως σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η Ελβετία έχει δείξει αυξανόμενο θυμό για τους περιορισμούς που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου διασποράς του covid-19 και την πίεση για εμβολιασμό. Σε μια χώρα ωστόσο όπου γίνονται δημοψηφίσματα κάθε λίγους μήνες σε κλίμα ευγένειας και ήρεμης διαπραγμάτευσης, οι εκτοξευόμενες εντάσεις γύρω από την ψηφοφορία έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Η αστυνομία, συγκεκριμένα αύξησε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από αρκετούς πολιτικούς που αντιμετώπισαν μια πλημμύρα προσβολών και μάλιστα απειλών για την ίδια τους τη ζωή.

Οι ψηφοφόροι αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν τροποποιήσεις στον νόμο Covid που, μεταξύ άλλων, παρέχουν τη νομική βάση για ένα πιστοποιητικό Covid που λέει εάν ένα άτομο έχει εμβολιαστεί ή έχει αναρρώσει από τον ιό. Οι αντίπαλοι λένε ότι το πιστοποιητικό, το οποίο απαιτείται από τον Σεπτέμβριο για πρόσβαση σε εστιατόρια και άλλους εσωτερικούς χώρους και δραστηριότητες, δημιουργεί ένα σύστημα «απαρτχάιντ».

Οι τελικές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων υποστήριξαν τους νόμους για τον Covid.Η αστυνομία απέκλεισε την πλατεία μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου στη Βέρνη την Κυριακή, αναμένοντας διαδηλώσεις μετά το αποτέλεσμα. Προβλέπεται μάλιστα, ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις και ακόμη και να προκαλέσει βίαιη αντίδραση στο πλήθος κατά των εμβολίων, εάν τα αποτελέσματα δεν είναι υπέρ τους. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, υψώθηκαν φράχτες γύρω από τα κτίρια για να τα προστατεύσουν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Ορισμένες από τις διαδηλώσεις οδήγησαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για να χαλιναγωγήσει τα πλήθη.

Το δημοψήφισμα έρχεται καθώς η νέα παραλλαγή του Covid-19 Omicron, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική και χαρακτηρίστηκε ως παραλλαγή ανησυχίας, έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία σε χώρες και αγορές όλου του κόσμου . Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες που οι Ελβετοί καλούνται να ψηφίσουν για την απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία. Τον Ιούνιο, το 60% των ψηφοφόρων ενέκρινε την παράταση των εθνικών μέτρων.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)