Πόσο έχει επηρεάσει η τεχνολογία τη ζωή μας;

technologyΚαλή η τεχνολογία αλλά έχει και τον αρνητικό της αντίκτυπο στην κοινωνία (και στο IQ μας).
Η τεχνολογία έχει κάνει τεράστιες προόδους αλλά μήπως
παράλληλα μας καταστρέφει σαν κοινωνία; Πάμε να δούμε ορισμένες περιπτώσεις όπου η τεχνολογία μας δημιούργησε πρόβλημα αντί να μας βοηθήσει.
1. Ο αυτόματος ορθογραφικός ελέγχος μας έχει κάνει ανορθόγραφους
Εντάξει, ο ορθογραφικός έλεγχος είναι πολύ χρήσιμος. Και όταν βιαζόμαστε να στείλουμε ένα μήνυμα πριν ξεκινήσει το meeting στη δουλειά με τον αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο στο κινητό κερδίζουμε χρόνο. Όμως, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο αυτόματος ορθογραφικός έλεγχος έχει κάνει τον κόσμο ανορθόγραφο. Η παλιότερη γενιά ήξερε πολύ καλύτερη ορθογραφία από τη σημερινή, και ειδικά από τους έφηβους ή τους εικοσάχρονους. Τον παλιό καλό καιρό, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν γραφομηχανές και, αν είναι δυνατόν, αυτές οι γραφομηχανές δεν είχαν ορθογραφικό έλεγχο, ούτε καν backspace! Αν έκανες λάθος, έπρεπε να το ξαναγράψεις από την αρχή.
2. Τα κομπιουτεράκια μάς έχουν κάνει άσχετους στα μαθηματικά
Το μάθημα των μαθηματικών στο σχολείο υπήρχε για κάποιο λόγο. Μαθαίναμε τις πράξεις, την προπαίδεια και διάφορες εξισώσεις. Πολλά από αυτά τα θυμόμαστε ακόμη και μετά από χρόνια. Οι περισσότεροι θυμόμαστε ακόμα το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Σήμερα, το μόνο κίνητρο για να είσαι καλός στα μαθηματικά είναι για να πάρεις καλούς βαθμούς ή για να γράψεις καλά στις εξετάσεις. Οι περισσότεροι μαθητές στην τάξη δεν δίνουν δεκάρα, επειδή ξέρουν ότι το πιθανότερο είναι να μην τους χρειαστούν αυτές οι πληροφορίες στο μέλλον. Στην εποχή της τεχνολογίας στην οποία ζούμε, η αριθμητική αρχίζει να περνά σε δεύτερη μοίρα. Τα κομπιουτεράκια και οι αυτόματες εφαρμογές στα κινητά και στους υπολογιστές μάς κάνουν πιο τεμπέληδες και ξεχασιάρηδες.
3. Η ευγένεια εξαφανίστηκε
Οι άνθρωποι πλέον δεν επικοινωνούν με γραμμικό τρόπο. Αντί να συζητήσουν, επιλέγουν να στέλνουν κατακερματισμένα μηνύματα εκτός τόπου και χρόνου. Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στείλει μήνυμα σε κάποιον ρωτώντας τον κάτι και αυτός ο κάποιος μας αγνόησε και δεν απάντησε στην ερώτησή μας. Όταν μιλάμε με κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο, αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να φύγει χωρίς να απαντήσει στην ερώτησή μας. Όταν όμως η ερώτηση γίνεται μέσω μηνύματος, η ευγένεια παύει να υφίσταται. Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «Δεν πήρα το μήνυμά σου». Σήμερα η επικοινωνία έχει γίνει μονομερής και ιδιοτελής και η νέα γενιά δεν μπορεί να καταλάβει τη σημασία και την αξία που έχει μια σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.
techno-640x436
4. Η ηλεκτρονική επικοινωνία έχει βραχυκυκλώσει τη συγκέντρωσή μας
Τα μηνύματα και τα mail που λαμβάνουμε ασταμάτητα καθώς και οι υπενθυμίσεις που βάζουμε μάς αναγκάζουν να κοιτάμε συνεχώς τα κινητά μας, ακόμη και όταν δεν χρειάζεται. Ελέγχουμε συνεχώς το κινητό μας μέσα στην τάξη, κατά τη διάρκεια επαγγελματικών συναντήσεων, στον κινηματογράφο, κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μιας συζήτησης. Αυτό είναι όχι μόνο αγενές και περιττό, αλλά αποσπά και την προσοχή μας, η οποία διαρκώς μειώνεται.
5. Τα ρομπότ έχουν πάρει τις δουλειές μας
Εξαιτίας της τεχνολογίας, οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους. Από τη στιγμή που τα ρομπότ δεν απαιτούν μισθό ή άλλα προνόμια και συνήθως κάνουν τη δουλειά πιο γρήγορα, αντικαθιστούν συνεχώς τους ανθρώπους σε πολλούς τομείς, και ειδικά στις βιομηχανίες. Εννοείται πως η τεχνολογία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αλλά είναι πολύ λιγότερες από αυτές που εξαφανίζει.
6. Τα social media έχουν «καταστρέψει» τη φιλία
Έχει κανείς στα αλήθεια 3.000 φίλους ή γνωρίζει και τους 200 υπαλλήλους της εταιρείας στην οποία δουλεύει; Προφανώς όχι. Όμως αυτοί οι «φίλοι» στο Facebook, στο LinkedIn και στο Twitter σε κάνουν να πιστεύεις ότι αυτοί οι αριθμοί είναι αντιπροσωπευτικοί των πραγματικών σου φίλων. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους εκατοντάδες ή χιλιάδες «φίλους» τους με λάθος τρόπο. Όταν στέλνουν ένα αίτημα φιλίας, σκέφτονται «Κάτι θα μπορείς να κάνεις για μένα», όμως η φιλία είναι κάτι παραπάνω από προσφορά υπηρεσιών.
http://familyinaction.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Μήνυμα του Στάθη Κακουλίδη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς Σπύρος Παπαχρήστου

Έκανε το λάθος και απάντησε στο τηλέφωνο – Της κόστισε 2.000 ευρώ

H ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ BAMPY NIGHT ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΟΥΤΣΙΝΑ!!! (Βίντεο)