Άρση των Capital Controls μετά την αξιολόγηση

Capital ControlsΑΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΛΕΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ
Η πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο, μέχρι το 2018, είναι
η καλή πορεία των εσόδων ώστε αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπονται στο μνημόνιο και θα νομοθετηθούν τώρα, να μην υλοποιηθούν. 
Αυτό δήλωσε, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Άρα αν πάνε καλά τα έσοδα, τότε δεν θα χρειαστούν όλα τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές. 
Το δεύτερο σημαντικό σημείο από την τοποθέτηση Χουλιαράκη, ήταν ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσει η σταδιακή άρση των τραπεζικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Όπως τόνισε, «αν τα έσοδα είναι καλύτερα από εκείνη που έχουν προβλεφθεί, τότε αρκετά από τα μέτρα προσαρμογής δεν θα υλοποιηθούν».
Στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αποτελεί γενική εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και ανεξάρτητων θεσμών όπως είναι ο ΟΑΣΑ, ότι από το καλοκαίρι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς που θα παραμείνουν σταθερά υψηλοί για τα επόμενα χρόνια.
Στην συνέχεια, έκανε αναφορά στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής  που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη και αποκάλυψε ότι η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα είναι στο 0,2% του ΑΕΠ ή 880 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 0,25% που έθετε ο προϋπολογισμός.
Σχετικά με την πορεία του προϋπολογισμού για το 2016,  είπε ότι, υπάρχουν «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά»  στοιχεία, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 υπάρχει σημαντική υπέρβαση του μηνιαίου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό «οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο, και αν συνεχιστεί θα μας επιτρέψει μεσοπρόθεσμα να λάβουμε ενδεχομένως λιγότερα μέτρα για το 2017 και το 2018».
Σχετικά με την διαπραγμάτευση είπε ότι η εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό βασίζεται για πρώτη φορά στις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που παλαιότερα είχε τον πρώτο λόγο στην δημοσιονομική πολιτική.
Ευρώπη και  κυβέρνηση  συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του προγράμματος (το 2019), θα κινηθεί στο 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον υπουργό, το 1% θα εξοικονομηθεί από το ασφαλιστικό και το 2% από την αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την επίτευξη συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ,  τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Όπως προσέθεσε χαρακτηριστικά,  «αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη από εκείνη που έχει προβλεφθεί, τότε αρκετά από τα μέτρα προσαρμογής θα νομοθετηθούν αλλά δεν θα υλοποιηθούν».
Τέλος είπε ότι το 2016 είναι έτος καμπής για την οικονομία της χώρας και τόσο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος θα δημιουργήσει θετικές προσδοκίες, για να ακολουθήσει η σταδιακή αλλά πλήρης άρση των τραπεζικών περιορισμών.
kontranews.gr 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Μήνυμα του Στάθη Κακουλίδη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς Σπύρος Παπαχρήστου

Έκανε το λάθος και απάντησε στο τηλέφωνο – Της κόστισε 2.000 ευρώ

H ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ BAMPY NIGHT ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΟΥΤΣΙΝΑ!!! (Βίντεο)