Ποντιακός χορός "Χερενίτσα" (και χερανίτσα)

Χορός της περιοχής της Τραπεζούντας (ιδιαίτερα των χωριών της Αργυρούπολης). Το όνομά του προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τη Χερροίανα της Αργυρούπολης όπου και ήταν ευρύτατα διαδομένος. Γνωστή είναι επίσης και η ονομασία εικοσιένα.

Χορεύεται από άντρες και γυναίκες, σε κάθε περίσταση γλεντιού, σε ανοιχτό κύκλο. Οι μελωδίες του χορού έχουν ρυθμό εφτάσημο με γρήγορη αγωγή, συνήθως όγδοου, και δεν συνοδεύονται από τραγούδι. Οι παραλλαγές του χορού δεν έχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις και η χορογραφία του απαιτεί να χορεύεται πάνω στην περιφέρεια του κύκλου. Τα βήματα γίνονται επιτόπου, προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, και όταν υπάρχει μετακίνηση αυτή είναι προς τα αριστερά.

Η χερενίτσα συγκαταλέγεται στους πιο ζωηρούς χορούς των Ποντίων και απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα από τους χορευτές.

Ο χορός διαδόθηκε στην Ελλάδα από τα χορευτικά συγκροτήματα των διαφόρων ποντιακών συλλόγων σε όλους τους Ποντίους, και αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον γνωστούς ποντιακούς χορούς. Οι κατά καιρούς άστοχες χορογραφίες δεν είχαν ευτυχώς διάρκεια, και ο χορός δεν έχασε την παραδοσιακή του μορφή. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το παπόρ’, χορός της περιοχής της Ματσούκας (του χωριού Λιβερά) της Τραπεζούντας.

Από την Εγκυκλοπαίδεια Ποντιακού Ελληνισμού


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)