Ριγανέλαιο – Τα οφέλη ενός φυσικού αντιβιοτικού

Αναμφίβολα, το ριγανέλαιο είναι από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά αντιβιοτικά. Όπως, υποδηλώνει και το όνομα του, πρόκειται για το εκχύλισμα που προκύπτει από την απόσταξη των φρέσκων φύλλων ρίγανης.
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, ήταν ο πρώτος που εκτίμησε τα πολύτιμα συστατικά και τις πανίσχυρες ιδιότητες στο ριγανέλαιο και δεν δίστασε να το εφαρμόσει προληπτικά και θεραπευτικά, στην αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονταν με λοιμώξεις του αναπνευστικού, του πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από την εφαρμογή του ελαίου, προς ενίσχυση της υγείας του οργανισμού, συνιστούν τον κύριο λόγο που το ριγανέλαιο εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ιατρικής.

Οφέλη

Το ριγανέλαιο αντλεί τα αποδεδειγμένα οφέλη από τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, συμπεριλαμβανομένης της καρβακρόλης, θυμόλης, καρυοφυλλένιο, πινένιο, τερπινένιο, ροσμαρικό οξύ κ.α.
Ορισμένα από τα πιο σπουδαία οφέλη περιλαμβάνουν:

Φυσικό αντιβιοτικό

Η συχνή χρήση αντιβιοτικών μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός από την ιδιότητα που έχουν τα αντιβιοτικά φάρμακα, να εξουδετερώνουν τα επιβλαβή βακτήρια που εισέρχονται σε σώμα, ταυτόχρονα εξαλείφουν και «καλά» βακτήρια, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας.
Το ριγανέλαιο, ως φυσικό αντιβιοτικό, περιέχει ενεργά συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση μόνο των παθογόνων βακτηρίων και μυκήτων, καθιστώντας το έτσι, ως μια εναλλακτική λύση και μια φυσική αντιβιοτική ουσία.

Μειώνει τις φλεγμονές

Η φλεγμονή είναι συνήθως αποτέλεσμα της φυσικής αντίδρασης του οργανισμού, ενάντια σε τοξίνες, τραυματισμούς και λοιμώξεις. Η μακροχρόνια παρουσία στο σώμα είναι πιθανό να οδηγήσει σεδυσλειτουργία των ζωτικών οργάνων. Το ριγανέλαιο με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία φλεγμονής, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίσταση του σώματος σε κάθε ασθένεια.

Κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών

Σύμφωνα με μελέτες, το ριγανέλαιο περιέχει στη σύνθεση του αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες, ροσμαρινικο οξύ και κουρσετίνη, τα οποία το κατατάσσουν στην κλίμακα ORAC (Κλίμακα Μέτρησης Αντιοξειδωτικής Ικανότητας των τροφίμων), πιο ψηλά από τα μούρα και από τη Βιταμίνη Ε. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως όσο πιο ψηλά είναι κατανεμημένη μια τροφή στην κλίμακα ORAC, τόσο πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχει.
Βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης
Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε πολύτιμες ενώσεις όπως θυμόλη και καρβακρόλη, το ριγανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό φάρμακο για θεραπεία της καούρας, την ενίσχυση της πέψης και ταχεία απομάκρυνση της βλέννας από τους πνεύμονες και τους βρόγχους. Για να καταπολεμήσετε τις παραπάνω διαταραχές, αρκεί να προσθέσετε σε ένα ποτήρι γάλα ή χυμό, μερικές σταγόνες ριγανέλαιο και να το πιείτε.
ριγανέλαιο

Άλλα οφέλη

Η καρβακρόλη και η θυμόλη δρουν ως αντιβακτηριακοί και αντισπασμωδικοί παράγοντες. Ως εκ τούτου, η απευθείας εφαρμογή ή κατανάλωση, συμβάλλει στα εξής:
  • Βοηθά στη θεραπεία των διαταραχών που σχετίζονται με τα ούλα και τα δόντια.
  • Τονώνει τη ροή της χολής στη χοληδόχο κύστη.
  • Θεραπεύει τις ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος, όπως έρπητες, ψωρίαση, μυρμηγκιές κ.α.
  • Καταπολεμά μολύνσεις στα αυτιά.
  • Καταπολεμά την αϋπνία.
  • Ανακουφίζει την κυκλοφορική συμφόρηση του κόλπου.
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Θεραπεύει το πόδι του αθλητή.
  • Επιβραδύνει την εμφάνιση σημείων πρόωρης γήρανσης.
  • Καταπολεμά την πιτυρίδα.
  • Διεγείρει την υγιή ανάπτυξη της τρίχας.
  • Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Καταπολεμά τα βακτήρια E.Coli, Proteus και Pseudomonas aerugiose, που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού.
  • Ανακουφίζει από συμπτώματα εμμηνορρυσίας και εμμηνόπαυσης.
ρίγανη

Πως να παρασκευάσετε ριγανέλαιο

Το ριγανέλαιο είναι διαθέσιμο σε πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Ωστόσο, τα λίγα υλικά που απαιτούνται, σε συνδυασμό με τον απλό τρόπο παρασκευής, είναι παράγοντες που σας επιτρέπουν να το φτιάξετε και μόνοι σας.
Θα χρειαστείτε:
  • 2 φλιτζάνια ρίγανη
  • 6 φλιτζάνια ελαιόλαδο
Η ακριβής ποσότητα των υλικών είναι 1 προς 3. Δηλαδή, 1 μέρος φύλλα ρίγανης, με 3 μέρη ελαιόλαδου.
homemade oil oregano
Οδηγίες παρασκευής
Προσθέστε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο μαζί με τη ρίγανη και τοποθετήστε την σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει (περίπου 5 ώρες). Είναι σημαντικό η θερμοκρασία του μείγματος να μην ξεπεράσει τους 100 βαθμούς, διότι υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του βοτάνου. Στη συνέχεια, σουρώστε καλά το μείγμα και προσθέστε το ριγανέλαιο σε σκούρο γυάλινο δοχείο. Διατηρείστε σε σκιερό και δροσερό μέρος από 6 έως 12 μήνες.
Μόλις περάσει η προθεσμία, σουρώστε καλά με ένα τουλπάνι για να πάρετε μόνο το λάδι. Σφίξτε δυνατά να στραγγίξουν όλες οι πολύτιμες ουσίες. Βάλτε το λάδι σε ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι και φυλάξτε σε σκιερό σημείο. Διατηρείται μέχρι και 12 μήνες.

Τρόποι χρήσης

Το ριγανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους εξής τρόπους:
  • Κατάποση: Για πεπτικά προβλήματα, κρυολογήματα και βακτηριακές ή ιικές λοιμώξεις, αραιώστε 1 σταγόνα ριγανέλαιου σε 500 ml νερού (βεβαιωθείτε ότι έχετε επαληθεύσει με έναν ειδικευμένο ιατρό την ακριβή δοσολογία) και πιείτε το.
  • Τοπική εφαρμογή: Για κοψίματα, εγκαύματα και μυϊκούς πόνους, αραιώστε λίγες σταγόνες ριγανέλαιου σε λάδι βάσης, όπως λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο, και εφαρμόστε το απευθείας στο δέρμα. Μπορεί επίσης, να το αναμείξετε με άλλα θεραπευτικά αιθέρια έλαια για το δέρμα, όπως έλαιο τειόδεντρου, λιβανιού και λεβάντας.
  • Συμπλήρωμα: Το ριγανέλαιο μπορεί να ληφθεί και ως συμπλήρωμα διατροφής. Διατίθενται με τη μορφή δισκίων ή κάψουλας. Δεδομένου ότι οι εταιρίες παρασκευής ριγανέλαιου, χρησιμοποιούν διαφορετικές περιεκτικότητες των δραστικών συστατικών, προτού καταναλώσετε τα συμπληρώματα να συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσεις που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.
  • Ποδόλουτρο: Για το πόδι του αθλητή, βυθίστε την πληγείσα περιοχή σε μια λεκάνη με νερό και μερικές σταγόνες ριγανέλαιο. Για δερματικές παθήσεις και μύκητες των νυχιών, προσθέστε σε 1 κ.γ. ελαιόλαδο, μια σταγόνα ριγανέλαιο και εφαρμόστε στο δέρμα και τα νύχια.
  • Εισπνοές: Για να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και τις αλλεργίες, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές σταγόνες ρίγανης σε ένα μικρό δοχείο με βραστό νερό. Καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα. Βάλτε το πρόσωπό πάνω από το δοχείο και εισπνεύσετε τον ατμό. Επαναλάβετε αρκετές φορές για να καθαρίσει ο λαιμός και οι αναπνευστικές δίοδοι.
Αρκετοί βοτανολόγοι και αρωματοθεραπευτές, για να αντιμετωπίσουν πληθώρα ασθενειών, συνηθίζουν να εφαρμόζουν ένα μείγμα που αποτελείται από αιθέριο έλαιο ρίγανης συνδυασμένο με αιθέριο έλαιο λεβάντας, δεντρολίβανου, περγαμόντου, χαμομηλιού, κυπαρισσιού, κέδρου, τσαγιού και ευκαλύπτου.

Δοσολογία

Η συνιστώμενη δόση ποικίλλει. Υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη ενός γραμμαρίου ριγανέλαιου ανά ημέρα, είναι αρκετή για να προσφέρει στον οργανισμό σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών, προκειμένου να παραμείνει υγιής.
Για την εξουδετέρωση των εντερικών παρασίτων, η συνιστώμενη δόση αντιστοιχεί στα 600 mg ημερησίως.

Διατροφική αξία

Ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένης ρίγανης περιέχει :
  • Θερμίδες: 5
  • Φυτικές ίνες: 0,8 gr
  • Aσβέστιο: 29 mg
  • Σίδηρος: 0,66 mg
  • Μαγνήσιο: 5 g
  • Μαγγάνιο: 0,09 mg
  • Κάλιο: 23 mg
  • Βιταμίνη Ε: 0,33 mg
  • Βιταμίνη Κ: 11,2 mcg
Το ριγανέλαιο είναι επίσης πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και τη βελτίωση της ικανότητας του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Προφυλάξεις

Το ριγανέλαιο θεωρείται ασφαλές σε γενικές γραμμές. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα βότανα και τα παράγωγα τους, η τακτική και σε υψηλές δόσεις χρήση του, ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση ορισμένων παρενεργειών.
Αναλυτικότερα:
  • Η υπερβολική κατανάλωση αντιοξειδωτικών μπορεί να δυσκολέψει την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα τρόφιμα.
  • Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ριγανέλαιου, μπορεί να αποβεί τοξική για τον οργανισμό.
  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να αποφύγουν τη χρήση του, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αποβολής και εμφάνισης διαταραχών στην υγιή ανάπτυξη του βρέφους.
  • Η εσωτερική  ή τοπική εφαρμογή ριγανέλαιου απαιτεί αραίωση είτε με νερό, είτε με λάδι βάσης, ώστε να αποφευχθεί ο ερεθισμός του δέρματος.
  • Τέλος, προτού λάβετε συμπλήρωμα ριγανέλαιου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τις αλλεργίες. Άτομα αλλεργικά σε βασιλικό, λεβάντα, μαντζουράνα, μέντα και φασκόμηλο είναι πιθανό να είναι αλλεργικά και στο ριγανέλαιο.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα