ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ - Τα θεραπευτικά οφέλη ενός «ΖΙΖΑΝΙΟΥ»

Τσουκνίδα, τα θεραπευτικά οφέλη ενός Â«Î¶Î¹Î¶Î±Î½Î¯Î¿Ï…Â»Η τσουκνίδα είναι ένα πολυετές ανθοφόρο φυτό με ιστορία χιλιάδων ετών. Οι πιο πολλοί το αναγνωρίζουμε, από το ελαφρύ τσίμπημα που αισθανόμαστε όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα το οποίο συχνά συνοδεύεται από επώδυνη φαγούρα. Προκειμένου λοιπόν, να προστατευτούμε από τις συνέπειες του τσιμπήματος, αποφεύγουμε όχι μόνο την επαφή (και καλά κάνουμε όσο τα φύλλα είναι φρέσκα), αλλά και τη χρήση του. Ωστόσο, λόγω άγνοιας στερούμε από τον οργανισμό τα πολύτιμα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτό το ξεχωριστό βότανο.

Η τσουκνίδα για πάρα πολλά χρόνια ήταν απλώς ένα ζιζάνιο. Με την πάροδο των αιώνων το φυτό μελετήθηκε και η πλήρης αποκωδικοποίηση της σύνθεσης του, μας έδειξε πως πρόκειται για ένα βότανο που είναι φορτωμένο με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες.

Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες ιατρούς Διοσκουρίδη και Γαληνό, ως φυσικό καθαρτικό και διουρητικό. Λίγα χρόνια αργότερα η φήμη των φαρμακευτικών της δράσεων διαδόθηκε στα πέρατα της οικουμένης, όπου ξεκίνησε να εφαρμόζεται ως εναλλακτικό φάρμακο για τον πυρετό, για να ανακουφίσει από μυϊκούς πόνους και πόνους αρθρώσεων, να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλές ακόμη εφαρμογές που θα δούμε στη συνέχεια.

Παράλληλα, η μοναδική δομή του βοτάνου που είναι παρόμοια με το λινάρι, φαίνεται να ήταν ιδανική για την κατασκευή ενδυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νεολιθικής εποχής, η τσουκνίδα χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία χιτώνων, ενώ κατά τη διάρκεια του Α και Β παγκοσμίου πολέμου, το βότανο αξιοποιήθηκε από τον γερμανικό στρατό για να φτιάξουν στολές.

Σήμερα, η ευρεία αναγνώριση των πλεονεκτημάτων του φυτού στην υγεία, το δέρμα και τα μαλλιά, το καθιστά ... Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)