Αρακάς: Η διατροφική αξία του νόστιμου καρπού

Αρακάς: Η διατροφική αξία του νόστιμου καρπού
Μπορεί ο αρακάς να είναι ένας μικροσκοπικός καρπός, ωστόσο, η μοναδική σύνθεση που περιέχεται στο εσωτερικό του παρέχει τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών και σημαντικά οφέλη για την υγεία.


Τα μπιζέλια (αλλιώς ο αρακάς) έχουν ιστορία πολλών αιώνων, καθώς συνιστούν μία από τις πρώτες καλλιέργειες του ανθρώπου. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στοιχεία για την κατανάλωση άγριων μπιζελιών που φτάνουν μέχρι το 9.750 π.Χ. ενώ υπάρχουν και γραπτά από 3ο αιώνα π.Χ., όταν ο Έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος αναφέρει ότι ο αρακάς είναι ένα όσπριο που ευδοκιμεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο αρακάς ήταν επίσης ένα σημαντικό μέρος της διατροφής των Ρωμαιών. Στην πραγματικότητα, το αρχαίο ρωμαϊκό βιβλίο μαγειρικής «Apicius» περιελάμβανε εννέα συνταγές για το μαγείρεμα ξηρού αρακά μαζί με βότανα, κρέας και διάφορα λαχανικά.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ο αρακάς ήταν μια σημαντική τροφή που βοήθησε να αποφευχθεί η πείνα. Τα μετέπειτα χρόνια και μέχρι τη δεκαετία του 1800, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά συνέβαλαν ώστε ο αρακάς να γίνει ακόμη πιο δημοφιλής, αφού σχεδόν όλοι, είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν το νόστιμο όσπριο και να ωφελούν από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη σύνθεση του.

Μόλις έναν αιώνα αργότερα, και συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1920, η άνοδος των κατεψυγμένων φαγητών, συμπεριλαμβανομένου του αρακά, συνέβαλε στην επέκταση διάρκειας ζωής και στην άνοδο της δημοτικότητας ...Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ