Νομάρχης Τραπεζούντας για την Παναγία Σουμελά: Όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκέπτονται το μοναστήρι

Νομάρχης Τραπεζούντας για την Παναγία Σουμελά: Όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκέπτονται το μοναστήριΟ νομάρχης Τραπεζούντας Ισμαήλ Ουστάογλου και ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Τραπεζούντας Μουράτ Ζορλούογλου επισκέφθηκαν την Παναγία Σουμελά, στη Ματσούκα του
Πόντου, συνοδευόμενοι από τον έπαρχο Ματσούκας Σελίμ Τσομακλί και τον δήμαρχο Ματσούκας Κοράι Κοτσχάν.
Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πρώτα επιθεώρησαν το χώρο στάθμευσης 200 αυτοκινήτων, που κατασκευάζεται σε ένα σημείο της περιοχής κάτω από το μοναστήρι. Στη συνέχεια παρακολούθησαν και ενημερώθηκαν από τους μηχανικούς για τις εργασίες σταθεροποίησης των βράχων πάνω από τη μονή, όπου είναι ακόμη σε εξέλιξη η τοποθέτηση ενός ατσάλινου διχτυού προστασίας, από 25 εργάτες που δουλεύουν κρεμασμένοι σαν ορειβάτες επάνω στους βράχους.

Πλάνα από την επίσκεψη των Τούρκων αξιωματούχων στο χώρο του μοναστηριού
Όσον αφορά το ζήτημα των επισκέψεων, ο νομάρχης δήλωσε ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκέπτονται το μοναστήρι (τουλάχιστον ένα μεγάλο τμήμα του), τηρώντας όμως τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τραπεζούντας σημείωσε ότι έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και τα οδικά έργα στην περιοχή, τα οποία μόλις ολοκληρωθούν θα λύσουν το πρόβλημα του μποτιλιαρίσματος, ειδικά στην είσοδο του μοναστηριού.
Ωστόσο, το τμήμα του κυρίως ναού θα ανοίξει για το κοινό το επόμενο διάστημα, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έπρεπε να είχαν ήδη τελειώσει και η μονή να άνοιγε τις πύλες της τον περασμένο Μάιο. Όμως συνεχίζονται, καθώς η πανδημία Covid-19 πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα και στην Τουρκία.
Να θυμίσουμε ότι το ιστορικό μοναστήρι, θρησκευτικό και πνευματικό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού ανά τους αιώνες, το οποίο επισκέπτονταν χιλιάδες χριστιανοί –και όχι μόνο– κάθε χρόνο, είχε ανοίξει στις 25 Μαΐου 2019. Για έναν μήνα παρέμεινε ανοιχτό για τους επισκέπτες, ωστόσο έκλεισε και πάλι για να προχωρήσει το δεύτερο στάδιο των εργασιών στήριξης των βράχων. Είχε ανακοινωθεί από τις Αρχές ότι θα άνοιγε τον Μάιο του τρέχοντος έτους αλλά οι εργασίες αποκατάστασης δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθούν λόγω της πανδημίας. Έτσι, τα έργα διακόπηκαν από τον Απρίλιο και ξεκίνησαν πάλι πριν από λίγες ημέρες.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ