Περισσότερα από 47.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, 97% πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης


Την εκτίμηση ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο ή τρεις εβδομάδες ακόμα έκανε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Μίνα Γκάγκα: «Από τα κρούσματα τα περισσότερα καταγράφονται στην Αττική αλλά και πολλά στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Αχαΐα, τις Σέρρες, την Κοζάνη, την Πέλλα. Πολλά περιστατικά, πολλά κρούσματα. Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία στην Ελλάδα και σχεδόν όλα λειτουργούν τμήματα covid, αυτό σημαίνει 3πλάσια και 4πλάσια δουλειά για τους γιατρούς. Όταν χρειάζονται να νοσηλεύουν και ασθενείς covid είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, γιατί χρειάζονται οξυγονοθεραπεία, να αδειάζουν οι δεξαμενές, είναι πολύ μεγάλη η πίεση. 

Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία, φοράμε την μάσκα, προσέχουμε τις επαφές μας. Δεν είναι χαλαρά τα πράγματα. Εμβολιαζόμαστε, ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει αυξηθεί. Ο εμβοολιασμός όμως κάνει κάποιες μέρες για να δράσει. Με τον χειμώνα και το ότι μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους να προσέχουμε. Να μην βλέπουμε πάρα πολύ κόσμο, να περιοριζόμαστε και να κάνουμε συχνά τεστ». 

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50% την τελευταία εβδομάδα. Διάμεση ηλικία κρουσμάτων στα 36, όμως η ηλικία των κρουσμάτων αυξάνεται. Τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 47.000 ανθρώπους. Ένα στα τέσσερα κρούσματα βρίσκεται στην Αττική. Έχουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των τεστ. Ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας είναι 2,2%. Νοσηλεύονται 3.000 ασθενείς, είναι αναμενόμενο να βλέπουμε πολύ σημαντική αύξηση και των διασωληνώσεων. 

Η πληρότητα των ΜΕΘ έχει φτάσει το 88% και στη Θεσσαλονίκη το 97%. Είναι απόλυτη η συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης με τη νοσηρότητα και θνητότητα. Προέκυψε άλλη μια πληοροφορία. Φαίνεται ότι το πιο κρίσιμο στοιχεία στην κάθε περιφερειακή ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πίεση του ΕΣΥ. Ο εμβολιασμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας μειώνει την πίεση στο ΕΣΥ. Να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να πείσουμε τους πολίτες να προσέλθουν ακόμα και σήμερα. Με τόσο μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες.

Άμεση αλλαγή της συμπεριφοράς μας. Όοσι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, πρέπει να μειώσουν την ΄έκθεσή τους στον ιό. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη από το ΗΒ εξέτασε την ενδοοικογενειακή  διασπορά. Οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο σπίτι. Μπορούν όμως να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη λοίμωξη. Να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Εφόσον όλοι και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους, μπορούμε να δούμε μείωση στα κρούσματα. 

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η διαθεσιμότητα φαρμακευτικών επιλογών δεν συγκρίνεται με το εμβόλιο. Τα φάρμακα προσπαθούν να βελτιώσουν την έκβαση αφού αρρωστήσει κάποιος».

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η πανδημία συνεχίζει να εντείνεται στην Ευρώπη. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε μια στις δύο ευρωπαϊκές χώρες. Ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα έδειξε αύξηση 13%. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι αυξημένη με τάση επιδείνωσης. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι πολύ ενισχυμένος».

Ερωτήσεις

Θα αντέξει το σύστημα το νέο κύμα; «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα διατίθενται 1200 ΜΕΘ, τα 1039 στο ΕΣΥ, 35 Στρατιωτικά Νοσοκομεία. 539 κρεβάτια είναι σε covid και 500 σε non covid. Μπορούμε να τα μεταφέρουμε, ειδικά τα μη covid περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα. Είναι κάτι που το απευχόμαστε αλλά είναι πιθανό να το δούμε. Ο ιδιωτικός τομέας μας έχει δώσει 370 κλίνες στη Θεσσαλία, 200 covid κλίνες και 150 non covid στη Θεσσαλονίκη. Και θα δούμε και στην Αθήνα. Κρεβάτια και μονάδες έχουμε. Φυσικά υπάρχει πίεση. Χρειαζόμαστε για κάθε παθολογική ή πνευμονολιγική κλινική για το επόμενο δίμηνο ας πούμε έξτρα βοήθεια από τους ιδιώτες συναδέλφους. Οι ασθενείς θα αντιμετωπιστούν με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση. Και πέρσι που δεν είχαμε εμβόλιο, που αρρώσταιναν περισσότεροι. Θα αντιμετωπιστούν όλοι οι ασθενείς όπως οφείλουν». 

Αιφνιδιασ΄τήκατε από την εξέλιξη της πανδημίας; «Νομίζω ότι η πανδημία μας έμαθε να μην προβλέπουμε, να μην αιφνιδιαζόμαστε. Αυτή είναι η πορεία των πραγμάτων. Έχω σταματήσει να προβλέπω. Πολλές φορές ο ιός τρέχει μπροστά από εμάς. Είχαμε σημαντική αύξηση. Δεν μπορώ να πω ότι αιφνιδιαστήκαμε. Δεν έχουμε συζητήσει για παραπάνω μέτρα. Δεν έχουμε μπει στη διαδικασία για οριζόντια ή τοπικά μέτρα. Έχω την αίσθηση ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε το λαό. Εγώ βλέπω μεταστροφή ακόμα και περπατώντας στο δρόμο. Βλέπω κόσμο να φοράει μάσκα περπατώντας στο δρόμο, κάτι που δεν έβλεπα πριν λίγες εβδομάδες» 

Για το πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο της γρίπης; «Για κανέναν απολύτως λόγο δεν πρέπει κάποιος να ακυ΄ρώσει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Το είπα από την αρχή ότι μπορεί να γίνει την ίδια μέρα. Προφανώς συντάσσομαι απόλυτα με τις οδηγίες της επιτροπής». 

Γιατί δεν έχει ξεκινήσει η ένταξη ιδιωτικών κλινικών; «Η Αττική αυτή την ώρα δεν πιέζεται. Είναι θέμα μιας ημέρας να χρησιμοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα. Όπως έγινε πέρσι, θα γίνει και φέτος. Δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή». 

Υπάρχουν προβλέψεις ακόμα και για τα Χριστούγεννα «Έχουμε ελευθερία λόγου. Νομίζω ότι η δυναμική της πανδημίας δεν μπορεί να προβλεφθεί γιατί υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Έχουμε τεράστια αύξηση των λυμάτων. Άρα έχουμε διασπορά. Οι επόμενες εβδομάδες θα κριθούν απόλυτα από τη συμπεριφορά του καθένα μας. Θέλω να είμαι πιο αισιόδοξη. Τα μοντέλα δεν συνυπολογίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Είναι δύσκολο να μπει κάτι τέτοιο στην εξίσωση». 

Τι σημαίνει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ: «Πολλές φορές χρειάζεται κάποιος ασθενείς, που βαραίνει απότομα, που συμβαίνει στον κορονοϊό να διασωληνωθεί. Διασωληνώνεται όποτε και όταν χρειάζεται. Αν δεν υπάρχει μονάδα μέσα στο νοσοκομείο, μεταφέρεται. Υπάρχουν περιπτώσεις ασταθείς, με μαρμαρυγή που δεν πρέπει να μεταφερθούν τότε κρατούνται σε κρεβάτια κλινικής ή χειρουργείου, με αναπνευστήρα με μονιτορ, που μπορούν να τον κρατήσουν ασφαλή. Υπάρχουν φορές που μπορούμε να διακομίσουμε, υπ΄άρχουν και άλλες που δεν μπορούμε. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε διαμορφώσει χώρους χειρουργείων, αλλά υπάρχει αναπνευστήρας και monitor». 

Σοβαρές παρενέργειες στα mRna, Γαλλία - Γερμανία σταμάτησε το Moderna, δοσολογία στο εμβόλιο στα παιδιά: «Για τα παιδιά και τη δόση. Ήδη όπως είδατε τα εμβόολια για τους κάτω των 12 είναι μειωμένη η δόση. Για τους εφ΄ήβους είναι με το ίδιο. Όταν δίνεται άδεια για το εμβόλιο στηρίζεται σε διπλές τυφλές μελέτες. Η επιλογή αυτών που δημιούργησαν τις μελέτες είναι με το ίδιο σχήμα. Αν στο μέλλον προχωρήσουμε με μικρότερη δόση στους κάτω των 18, δεν το ξέρω, δεν υπάρχουν τέτοιες μελέτες. Οφείλουμε να ακούσουμε τα θεσμικά όργανα. 

Όσο για τις περικαρδίτιδες, ο ΕΟΦ συνεχώς παρακολουθεί τα περιστατικά. Η επιτροπή ενημερώνεται για όλα τα περιστατικά της Ελλάδας και δεν έχουμε καμία διαφοροποίηση, δεν έχουμε κάποιο δείγμα μιας επιδείνωσης της εικόνας που είχαμε. Είναι μια γνωστή σπάνια παερενέργεια για την οποία έχουμε ενημερώσει. Είναι 1 περίπτωση στις 10.000 και είναι μια αυτοπεριοριζόμενη παρενέργεια»

Δείτε την ενημέρωση:



Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ