Σε κατάσταση πολιορκίας Κίεβο και Μαριούπολη: Σφυροκόπημα της Ρωσίας και ερωτήματα για το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Ρωσίας για έκτη ημέρα, την ώρα που ο πρόεδρος Ζελένσκι διαμηνύει πως δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς κατάπαυση του πυρός

Σε πολλαπλά μέτωπα εξελίσσεται το ρωσικό σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία, με το Κίεβο και τη Μαριούπολη να βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας.

Η Μόσχα κάλεσε την Τρίτη τους πολίτες του Κιέβου να εγκαταλείψουν την πόλη, ενώ το απόγευμα βομβαρδίστηκε ο Πύργος τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης, σε μια επίθεση με τουλάχιστον πέντε νεκρούς και πέντε τραυματίες.

Σχέδιο του ΥΠΕΞ για εκκένωση της Μαριούπολης

Τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν, παράλληλα, σημαντικά πιο κοντά στη Μαριούπολη, αποκόπτοντας την πόλη από τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά - ενώ μικροί δρόμοι μόνο διαφυγής από την πόλη παρέμειναν ανοιχτοί.

Σημειώθηκαν ισχυρότατοι βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές της πόλης, ενώ σε πολλές γειτονιές διακόπηκε η θέρμανση. 

Υπό τον φόβο μιας επίγειας επίθεσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ σχεδιάζει αύριο, 2 Μαρτίου - και συγκεκριμένα όταν οι Ρώσοι ανοίξουν ανθρωπιστικό διάδρομο για έξοδο πολιτών από την Μαριούπολη προς τα δυτικά - να εκκενώσει μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η πομπή αυτοκινήτων υπό τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από την Μαριούπολη αύριο στις 11.00, ενώ η μετακίνηση θα γίνει με ιδία μέσα.

Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από την Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Τρομακτική έκρηξη στο Χάρκοβο

 Οι ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο, συνέχισαν τις επιθέσεις τους την Τρίτη και στα περίχωρα του Χάρκοβο, ενώ ενισχύθηκαν από ακόμα περισσότερες μονάδες του ρωσικού στρατού που έφτασαν από τα ανατολικά.

Οι βομβαρδισμοί στόχευσαν κατοικημένες περιοχές και κρίσιμες υποδομές της πόλης, μεταξύ των οποίων και ένα νοσοκομείο.

Η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανέφερε νωρίτερα στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν», μετά την επίθεση που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων.

Σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφορεί παράλληλα βίντεο, που απεικονίζει μία πολύ ισχυρή έκρηξη - δίνοντας εκ νέου την αφορμή για καταγγελίες χρήσης θερμοβαρικής βόμβας από την πλευρά της Μόσχας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για την ώρα δεν εχεί επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του βίντεο.

Δείτε αναλυτικά τα έξι μέτωπα που σφυροκοπά η Μόσχα έδω.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας