Αντιρετροϊκά φάρμακα είναι πιθανό να προστατεύουν από την Covid


Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με HIV που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή με αναστολείς πρωτεάσης μπορεί ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για λοίμωξη από COVID-19.

Ορισμένα αντιρετροϊκά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά της λοίμωξης με HIV μπορεί ενδεχομένως επίσης να προστατεύουν από λοίμωξη COVID-19, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με HIV που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή με αναστολείς πρωτεάσης μπορεί ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για λοίμωξη από COVID-19.

Η έρευνα περιέλαβε εκατοντάδες ασθενείς με HIV σε 6 νοσοκομεία της Γαλλίας περιλαμβανομένων 169 που λάμβαναν αντιρετροική αγωγή με αναστολείς πρωτεάσης και  338 που λάμβαναν τέτοια αγωγή χωρίς αναστολείς πρωτεάσης.

Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε προηγουμένως διαγνωστεί με COVID-19. Οι άντρες αποτελούσαν το 52% των ασθενών και οι γυναίκες το 48%.

Kατά τη διάρκεια ενός έτους, ποσοστό 12% ασθενών που λάμβαναν αναστολείς πρωτεάσης και 22% όσων δεν ελάμβαναν διαγνώστηκαν με COVID-19. Τέσσερις από τους ασθενείς που δεν λάμβαναν νοσηλεύτηκαν με COVID-19.

Μετά από προσαρμογές για ηλικία, φύλο και άλλους παράγοντες που συνδέονταν  με αυξημένο κίνδυνο COVID-19, οι ερευνητές κατέληξαν ότι ασθενείς στην ομάδα αναστολέων πρωτεάσης ήταν λιγότερο πιθανό κατά 70% να μολυνθούν από COVID σε σύγκριση με όσους δεν τους ελάμβαναν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ασθενείς στις 2 ομάδες που είχαν εκτεθεί στην COVID-19 τις προηγούμενες 14 ημέρες πριν εξεταστούν είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι θετικοί. Όσοι ζούσαν στο ίδιο σπίτι με τουλάχιστον 3 ακόμα ανθρώπους είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να βρεθούν  θετικοί και όσοι είχαν χάσει τη γεύση τους είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να βρεθούν θετικοί.

Η προκαταρκτική έρευνα θα παρουσιαστεί στο συνέδριο European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases. Θεωρείται προκαταρκτική μέχρι να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Η έρευνα είναι μικρή, προκαταρκτική και μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει την παραπάνω σχέση.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη

Έκανε το λάθος και απάντησε στο τηλέφωνο – Της κόστισε 2.000 ευρώ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Ολοκληρώθηκε το τουρνουά 5x5 «Ιωάννης Παμπουκίδης» (Φώτο)

ΑΝΕΚΔΟΤΟ - Ο παιδαράς και η ξανθιά